Το να ξαπλώνετε με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο είναι η πιο φυσική στάση για ύπνο. Ο οριζόντιος ύπνος με κάποιο μαξιλάρι για στήριξη της σπονδυλικής στήλης έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι μια υγιής στάση ύπνου, επειδή κατανέμει όλο το σωματικό σας βάρος ομοιόμορφα. Και παρότι ένα παραδοσιακό επίπεδο στρώμα προσφέρει το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε και να πάρετε έναν υπνάκο, υπάρχουν και εκείνες οι φορές που ένας άνετος καναπές καταλήγει να είναι ακαταμάχητος για το απογευματινό σας power-nap ή ακόμη και τον βραδινό ύπνο.

Βέβαια, είναι προτιμότερο να κοιμάστε στο ίδιο σημείο κάθε βράδυ, ωστόσο το να κοιμηθείτε περιστασιακά στον καναπέ πιθανότατα δεν είναι κακό για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε αυτή τη συνήθεια καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας!

Ο ύπνος στον καναπέ μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τον αυχένα

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η στάση του ύπνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης του πόνου στην πλάτη και τον αυχένα. Και ο λόγος είναι η στάση του σώματός σας, καθώς ο ύπνος με στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, ο ύπνος στον καναπέ δεν σας παρέχει απαραίτητα τα παραπάνω. Εάν αποκοιμηθείτε εκεί μια στο τόσο και ξυπνήσετε με κάποιο νευρικό πόνο ή δυσκαμψία, πιθανότατα θα εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, αν συνηθίσετε να κοιμάστε στον καναπέ, μπορεί να αρχίσει να προκαλείται μακροπρόθεσμη βλάβη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στον αυχένα σας.

Πρόκληση πόνου στα πόδια

Όταν είστε ξαπλωμένοι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε μακρύτεροι από τον καναπέ σας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα πόδια σας να στέκονται άβολα πάνω από την άκρη του καναπέ ενώ κοιμάστε. Και ενώ κάποια ανύψωση των ποδιών στον ύπνο μπορεί να είναι ευεργετική για την κυκλοφορία, η παρατεταμένη στάση με τα πόδια σας να κρέμονται μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα σας.

Κακή ποιότητα ύπνου

Συνήθως, όταν κοιμάστε στο υπνοδωμάτιο, έχετε εξασφαλίσει απόλυτη ησυχία και σκοτάδι, δύο στοιχεία σημαντικά για την ποιότητα του ύπνου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, όπως το σαλόνι. Όταν αποκοιμηθείτε στον καναπέ του σαλονιού ενδέχεται να υπάρχουν ανοιχτά φώτα, ανοιχτή τηλεόραση ή να κινούνται και άλλοι άνθρωποι μέσα στο χώρο. Όλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να σας προκαλούν μικρές αφυπνίσεις, καθώς κοιμάστε πιο ελαφριά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος σας, να προκαλούνται ενοχλητικά όνειρα και γενικότερα η ποιότητα της ξεκούρασής σας να είναι χειρότερη. Γι' αυτό, συνιστάται να κρατάτε τα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις μακριά από τον κύριο χώρο ύπνου σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις