Λίγο πολύ όλες και όλοι παίξαμε «κουτσό» στα παιδικά μας χρόνια, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία! Και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή, ενδεχομένως σε κάποιο μάθημα yoga να χρειάστηκε να κάνουμε την περιβόητη «στάση δέντρου», όπου στεκόμαστε με το ένα πόδι σηκωμένο, ρίχνοντας το βάρος μας στο άλλο πόδι που πατά στο έδαφος. Παρότι η ικανότητα να σταθούμε στο ένα πόδι λέει αρκετά για την ισορροπία μας, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μαρτυρά επίσης πολλά για την υγεία μας!

Μία πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι μεσήλικες που δεν μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία! Πολύ περισσότερο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι αυτό το απλό και ασφαλές τεστ ισορροπίας θα πρέπει να γίνει μέρος ενός συνήθους ελέγχου υγείας για τους ηλικιωμένους.

Η έρευνα

Ομάδα ερευνητών από τη Βραζιλία ανέλαβε να μελετήσει εάν το τεστ ισορροπίας μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο δείκτη του κινδύνου θανάτου ενός ατόμου από οποιαδήποτε αιτία εντός της επόμενης δεκαετίας και επομένως εάν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο σύνηθες check-up.

Η μελέτη περιλάμβανε περισσότερους από 1.700 συμμετέχοντες ηλικίας 51 έως 75 ετών (μέση ηλικία 61 ετών) στον πρώτο τους έλεγχο, μεταξύ Φεβρουαρίου 2009 και Δεκεμβρίου 2020. Περίπου τα δύο τρίτα (68%) ήταν άνδρες.

Μετρήθηκε το βάρος και το πάχος που είχαν πτυχές του δέρματος, το μέγεθος της μέσης καθώς και λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού. Συμπεριλήφθηκαν μόνο όσοι είχαν σταθερό βάδισμα.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα χωρίς καμία επιπλέον υποστήριξη.

Τους ζητήθηκε να τοποθετήσουν το μπροστινό μέρος του ελεύθερου ποδιού στο πίσω μέρος του απέναντι κάτω ποδιού, ενώ κρατούσαν τα χέρια τους στα πλάγια και το βλέμμα τους καρφωμένο ευθεία μπροστά. Επιτρέπονταν έως και τρεις προσπάθειες και με τα δύο πόδια.

Τα αποτελέσματα

Περίπου ένας στους πέντε (348 συνολικά ή 20,5%) απέτυχε να περάσει το τεστ και αυτό το ποσοστό αυξήθηκε παράλληλα με την ηλικία και σχεδόν διπλασιάστηκε σε διαστήματα πέντε ετών.

Στους συμμετέχοντες ηλικίας 51-55 ετών, σχεδόν το 5% απέτυχε. Στις ηλικίες 56–60 ετών, απέτυχε το 8%, στους 61–65 το 18% και σε ηλικίες 66-70 ετών το 37%.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ηλικίας 71 - 75 ετών δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το τεστ, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν περισσότερες από 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν από εκείνους που ήταν 20 χρόνια νεότεροι.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 7 ετών, 123 άνθρωποι (7%) πέθαναν. Αυτοί οι θάνατοι περιελάμβαναν: καρκίνο (32%), καρδιαγγειακές παθήσεις (30%), αναπνευστικές ασθένειες (9%) και επιπλοκές COVID (7%).

Δεν υπήρχαν σαφείς χρονικές τάσεις στους θανάτους, ή διαφορές στα αίτια, μεταξύ εκείνων που μπορούσαν να ολοκληρώσουν το τεστ και εκείνων που δεν ήταν σε θέση να το κάνουν. Ωστόσο, το ποσοστό των θανάτων μεταξύ εκείνων που απέτυχαν στο τεστ ήταν σημαντικά υψηλότερο: 17,5 % έναντι 4,5%, με απόλυτη διαφορά λίγο κάτω από το 13%.

Γενικότερα, τα άτομα που απέτυχαν είχαν χειρότερη υγεία. Πολλοί ήταν παχύσαρκοι και/ή έπασχαν από καρδιακή νόσο ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και πολύ λίπος στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου δύο ήταν τρεις φορές πιο συχνός σε αυτήν την ομάδα, περίπου 38% έναντι 13% σε εκείνους που πέρασαν το τεστ.

Μετά από υπολογισμό της ηλικίας, του φύλου και των υποκείμενων παθήσεων, η αδυναμία να σταθεί κανείς χωρίς στήριξη στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα συσχετίστηκε με 84% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Claudio Gil Araujo. Συνεπώς αναμένουμε περισσότερα δεδομένα που θα είναι ικανά να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την παραπάνω έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, λίγη καθημερινή εξάσκηση στην ισορροπία μόνο καλό κάνει, οπότε μήπως να ξεκινήσετε από σήμερα;

Με πληροφορίες από: British Journal of Sports Medicine

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις