Η καλή φροντίδα του δέρματος και οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της φυσικής γήρανσης και στην πρόληψη διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να παραλείπεται από την καθημερινότητά σας.

Δεν έχετε χρόνο για εντατική περιποίηση της επιδερμίδας σας; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας ξεκινώντας από τα βασικά. Υιοθετήστε τις παρακάτω 5 απλές συνήθειες:

1. Προστατευτείτε από τον ήλιο

Ένας από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους για να φροντίσετε το δέρμα σας είναι να το προστατεύσετε από τον ήλιο. Η συχνή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες, πανάδες και άλλα δερματικά προβλήματα με αποκορύφωμα την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Συνεπώς η εφαρμογή αντηλιακού δεν πρέπει να απουσιάζει από τη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας καμία εποχή του χρόνου.

Για την πιο ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία σας:

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Εφαρμόστε καθημερινά ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε μία ικανοποιητική ποσότητα στο πρόσωπό σας και επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε δύο ώρες — ή πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.
  • Αναζητήστε σκιά. Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές.

2. Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αφυδατώνει την επιδερμίδα, επιταχύνει τη γήρανση και συμβάλλει στην εμφάνιση ρυτίδων. Αυτό συμβαίνει γιατί στενεύει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και κάνει το δέρμα πιο χλωμό. Η διαδικασία αυτή στερεί το δέρμα από οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία του.

Το κάπνισμα βλάπτει επίσης το κολλαγόνο και την ελαστίνη -τις ίνες που δίνουν στο δέρμα ελαστικότητα. Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου που κάνετε όταν καπνίζετε - όπως το σφίξιμο των χειλιών όταν εισπνέετε τον καπνό - μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ρυτίδων.

Τέλος, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ακανθοκυτταρικού δέρματος. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας είναι να το κόψετε. Ζητήστε από το γιατρό σας συμβουλές ή θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

3. Περιποιηθείτε το δέρμα σας απαλά

Ο καθημερινός καθαρισμός και το ξύρισμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα σας. Για να το διατηρήσετε απαλό προτιμήστε να κάνετε τα εξής:

  • Αποφύγετε τα δυνατά σαπούνια. Ισχυρά σαπούνια και καθαριστικά μπορούν να αφαιρέσουν τη λιπαρότητα από την επιδερμίδα. Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να επιλέξετε πιο ήπια καθαριστικά.
  • Προσεκτικό ξύρισμα. Για να προστατεύσετε και να λιπάνετε το δέρμα σας, εφαρμόστε κρέμα ξυρίσματος, λοσιόν ή τζελ πριν το ξύρισμα. Για συχνό ξύρισμα, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, κοφτερό ξυράφι προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν οι τρίχες αλλά όχι αντίθετα.
  • Σκουπιστείτε ταμποναριστά. Μετά το πλύσιμο ή το μπάνιο, σκουπίστε απαλά ή στεγνώστε το δέρμα σας με μια πετσέτα, ώστε να παραμείνει λίγη υγρασία στο δέρμα σας.
  • Ενυδατώστε το ξηρό δέρμα. Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σας. Για καθημερινή χρήση, προτιμήστε μια ενυδατική κρέμα με δείκτη αντηλιακής προστασίας.

4. Υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα. Καταναλώστε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Ο συσχετισμός μεταξύ διατροφής και ακμής δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια και χαμηλή σε ανθυγιεινά λίπη και επεξεργασμένους ή εξευγενισμένους υδατάνθρακες μπορεί να προάγει τη νεανική εμφάνιση του δέρματος. Επιπλέον, η κατανάλωση άφθονου νερού σίγουρα βοηθά να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

5. Διαχειριστείτε το άγχος

Το ανεξέλεγκτο στρες μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο και να προκαλέσει εξάρσεις ακμής και άλλα δερματικά προβλήματα. Για να ενισχύσετε λοιπόν την υγεία του δέρματος -και γενικότερα την διαφύλαξη της σωματικής και ψυχικής σας υγείας- λάβετε μέτρα για την διαχείρισή του. Κοιμηθείτε αρκετά, βάλτε υγιή όρια σε εργασία και ανθρώπους, περιορίστε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σας και αφιερώστε χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι περιμένατε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις