Η παραγωγικότητα και η απερίσπαστη προσήλωση σε ένα task που πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα δεν είναι πάντα αυτονόητη. Το αντίθετο μάλλον -για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί ζητούμενο. Είναι γεγονός ότι οι δεκάδες περισπασμοί της καθημερινής ζωής -το τηλέφωνο που δεν σταματά να χτυπάει, οι ειδοποιήσεις στα social media, οι συνάδελφοι, τα παιδιά, τα κατοικίδια που μπαινοβγαίνουν στο χώρο εργασίας μας- ενδέχεται να διακόπτουν την συγκέντρωσή μας και να μας βγάζουν από την κατάσταση προσήλωσης που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας. Το αποτέλεσμα; Η παραγωγικότητά μας πέφτει κατακόρυφα, συμπαρασύροντας αρκετές φορές και την ψυχολογία μας.

Το αίσθημα ότι ολοκληρώνουμε κάτι σημαντικό μέσα στην ημέρα, ότι κάνουμε ένα -μικρό ή μεγάλο- βήμα σε ένα πρότζεκτ, σε μία εργασία ή σε οτιδήποτε άλλο επιδιώκουμε να διεκπεραιώσουμε, μπορεί να μας γεμίσει με νόημα και χαρά. Ταυτόχρονα, η αυξημένη παραγωγικότητα που οδηγεί στην εκπλήρωση των καθηκόντων μας ενδέχεται να μας απαλλάξει από το άγχος και την ιδέα ότι έχουμε αφήσει κάτι σε εκκρεμότητα.

Είναι όμως εφικτό να αποβάλλουμε την αναβλητικότητα και τους περισπασμούς από την καθημερινότητά μας; Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας; Οι παρακάτω τεχνικές, υπόσχονται να μας βοηθήσουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που υπαγορεύει κάθε μία και να διαπιστώσετε μέσα από την εμπειρία σας εάν όντως έχουν αποτέλεσμα!

Η τεχνική Pomodoro

1. Προσδιορίστε την εργασία που πρέπει να κάνετε.

2. Ρυθμίστε το χρονόμετρό σας για 25 λεπτά.

3. Εργαστείτε απερίσπαστα για αυτά τα 25 λεπτά.

4. Κάντε ένα 5λεπτο διάλειμμα.

5. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε τέσσερεις (4) 25λεπτους κύκλους, επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα μεγαλύτερο διάλειμμα, με διάρκεια 15-30 λεπτά.

Η μέθοδος 3-3-3

1. Αφιερώστε 3 ώρες κάνοντας τα σημαντικότερα καθήκοντα της ημέρας.

2. Ολοκληρώστε 3 μικρότερα tasks τα οποία είναι επείγοντα και απαιτούν μερικά λεπτά το καθένα.

3. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε 3 «δραστηριότητες συντήρησης» που χρειάζονται καθημερινή προσοχή προκειμένου να κρατήσετε τη ζωή σας σε μία τάξη.

Ο κανόνας των 10 λεπτών

Ο κανόνας των 10 λεπτών είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Στην συγκεκριμένη τεχνική, θέτετε ως στόχο να κάνετε αυτό που αποφεύγετε μόνο για 10 λεπτά.

Εάν μετά από 10 λεπτά θέλετε να σταματήσετε, μπορείτε να το κάνετε.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αφού περάσουν 5-10 λεπτά κάνοντας κάτι, έπειτα η εργασία αισθάνεται λιγότερο δύσκολη και τρομακτική και τους είναι ευκολότερο να συνεχίσουν μέχρι την ολοκήρωσή της.

Η λίστα των 2 καθηκόντων

Καθημερινά, περιορίστε τη λίστα με τα καθήκοντά σας σε μόνο 2 μεγάλες ή/και σημαντικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στην ημέρα.

Αντί να βάζετε υπερβολικά φιλόδοξους και ενδεχομένως πρακτικά ανέφικτους στόχους, εστιάστε μόνο σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό και επείγον.

Έτσι αποφεύγετε το αίσθημα της ανεπάρκειας και την υποβάθμισης του εαυτού σας ενώ ταυτόχρονα σημειώνετε σταθερή καθημερινή πρόοδο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις