Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ως επί το πλείστον κρεατοφαγικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία. Παρότι το κρέας είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι δεδομένο ότι η καθημερινή κατανάλωσή του λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οργανισμό, καθώς περιέχει αρκετές τοξίνες ενώ μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα υγείας όπως η κακή λειτουργία του εντέρου, η αυξημένη χοληστερόλη και η επιδείνωση της φλεγμονής στο σώμα.

Στον αντίποδα βρίσκεται -όπως είναι λογικό- η χορτοφαγική διατροφή, η οποία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, είτε να γίνεται περιστασιακά, ως μία μορφή αποτοξίνωσης. Και η περίοδος της νηστείας που διανύουμε, η Σαρακοστή, εκτός από μία «ευκαιρία» πνευματικής και θρησκευτικής κάθαρσης, μπορεί να αποτελέσει την τέλεια αφορμή για να επαναπροσδιορίσετε τη διατροφή σας.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να νηστέψετε πριν από το Πάσχα, συγκεντρώσαμε τα βασικότερα συν και πλην της νηστείας, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε!

Τα θετικά:

  • Δεδομένου ότι η νηστεία αποτελεί μία μορφή χορτοφαγίας, έχετε στη διάθεσή σας μία μεγάλη ποικιλία από γευστικά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, αποτελούν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής και συνδυάζουν την γευστική ικανοποίηση με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Ένα από τα κυρίαρχα οφέλη της νηστείας είναι η «αποτοξίνωση». Καθώς το σώμα διασπά τα αποθέματα λίπους του, κινητοποιείται και εξαλείφει τις αποθηκευμένες τοξίνες. Και βέβαια, σε αυτό συμβάλλει και η αποχή από το κόκκινο κρέας.
  • Καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η νηστεία «ξεκουράζει» το πεπτικό σύστημα από την αδιάκοπη κρεατοφαγία που επιτάσσει το σύγχρονο lifestyle. Μετά από κάθε περίοδο νηστείας, τόσο η διαδικασία πέψης όσο και αποβολής είναι ανανεωμένες, συνεπώς είναι πιθανόν να παρατηρήσετε καλύτερη λειτουργία του εντέρου σας!
  • Η νηστεία συμβάλλει στην επίλυση των φλεγμονωδών διεργασιών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ταυτόχρονα βοηθά στον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων, περιλαμβανομένου του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.
  • Είναι η φυσική απάντηση στην αρτηριακή πίεση. Πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και θαλασσινά, η νηστεία συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, άρα και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Βελτιωμένη αίσθηση της γεύσης. Όσο απίθανο και αν φαίνεται, η νηστεία συμβάλλει στην επανεκτίμηση της καλής γεύσης! Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά από μία περίοδο νηστείας, έχει παρατηρηθεί ότι οι γευστικοί κάλυκες ανανεώνονται και τα τρόφιμα γεύονται πιο νόστιμα.
  • Απώλεια βάρους. Όταν η νηστεία συνδυάζεται με ισορροπημένη πρόσληψη γευμάτων, παρατηρείται απώλεια βάρους και μείωση της κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, η νηστεία επαναφέρει το στομάχι στο κανονικό του μέγεθος, απαλλαγμένο από λίπη και ανθυγιεινά συστατικά της σύγχρονης διατροφής.
  • Περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών οξέων από τη διατροφή. Με τη νηστεία επιτυγχάνεται η απουσία κορεσμένων λιπαρών οξέων (κόκκινο κρέας, ζωικά προϊόντα κλπ), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υπερεπάρκεια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ελιές), τα οποία δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό.

Τα αρνητικά:

  • Λόγω του αποκλεισμού των γαλακτοκομικών προϊόντων υπάρχει μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Ειδικά τα παιδιά που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης αλλά και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που συμπεριλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αλλά και κάποιους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα.
  • Έλλειψη σημαντικών βιταμινών. Εάν η νηστεία δεν πραγματοποιηθεί οργανωμένα, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ορισμένων σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη B12, D, το φολικό οξύ, το ασβέστιο, το σίδηρο, το ιώδιο, κτλ.
  • Αύξηση του σωματικού βάρους. Παρότι πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη νηστεία με τη δίαιτα, καμία ένδειξη δεν αποδεικνύειψότι η νηστεία συνεπάγεται και απώλεια βάρους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νηστείας αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων, η οποία εάν δεν προσέξετε μπορεί να γεμίσει τον οργανισμό με σάκχαρα, οδηγώντας σε αύξηση του βάρους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις