Η εποχή έξαρσης των αλλεργιών έχει ήδη φτάσει και αν ανήκετε στη μερίδα ανθρώπων που υποφέρουν από αυτές, το γνωρίζετε από πρώτο χέρι!

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αλλεργική ρινίτιδα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά που ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας. Μπορείτε να κρατάτε τα παράθυρα κλειστά, να ελέγχετε την γύρη στην οποία εκτίθεστε και να πλένεστε πιο συχνά, αλλά παρόλα αυτά να έχετε φαγούρα στα μάτια και καταρροή. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αλλά πολλά αντιισταμινικά μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία.

Όπως ισχύει με πολλές καταστάσεις, η διατροφή συχνά ενδέχεται να είναι η λύση για βελτιωμένα συμπτώματα. Μπορεί λοιπόν να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση των αλλεργιών; Παρότι οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν η διατροφή επιδρά στην έξαρση των αλλεργιών, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους να αποτινάξουν τα συμπτώματα

Τι να φάτε για να μετριάσετε τις αλλεργικές εξάρσεις

Βιταμίνη Ε

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι στις αλλεργίες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να καταστείλει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, μειώνοντας την αντίδραση στα αλλεργιογόνα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε δεν μείωσε τον αριθμό των ημερών που οι συμμετέχοντες επηρεάστηκαν από αλλεργική ρινίτιδα, μείωσε τα συμπτώματα.

Εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερη βιταμίνη Ε στη διατροφή σας, δοκιμάστε μερικές από αυτές τις τροφές:

  • Αμύγδαλα
  • Αβοκάντο
  • Ηλιόσποροι
  • Σολομός
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Μάνγκο

Βιταμίνη C

Έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C στα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και στο ρόλο που αυτά παίζουν στην υγεία του ανοσοποιητικού μας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκεί όπου τα επίπεδα βιταμίνης C είναι πολύ χαμηλά, υπάρχει αύξηση της ισταμίνης (της ένωσης που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αλλεργίας). Αντίθετα, η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C σχετίζεται με τη μείωση της ισταμίνης.

Μερικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν:

  • Εσπεριδοειδή
  • Ακτινίδια
  • Φράουλες
  • Ντομάτες
  • Λάχανο
  • Μπρόκολο

Μέλι

Παρότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη της κατανάλωσης μελιού στην πρόληψη και τη διαχείριση των αλλεργιών, ορισμένα περιορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ορισμένων τύπων μελιού, μαζί με φάρμακα για την αλλεργία, βοήθησαν στη βελτίωση συμπτωμάτων.

Αυτή η μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013, διαπίστωσε ότι το μέλι σε συνδυασμό με τα αντιισταμινικά είχαν καλύτερη επίδραση από τα αντιισταμινικά μόνα τους. Στοιχεία από τον φορέα International Archives Of Allergy and Immunology έδειξαν ότι οι ασθενείς με αλλεργία στη γύρη σημύδας που κατανάλωναν μέλι που περιείχε γύρη σημύδας πριν από την έναρξη της εποχής των αλλεργιών παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα και μείωση στη χρήση αντιισταμινικών.

Παρότι πολλοί «μύθοι» υποστηρίζουν ότι το μέλι που παράγεται τοπικά, προστατεύει αντίστοιχα από τη γύρη που υπάρχει σε μία περιοχή, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη έρευνα που να το αποδεικνύει. Σε μια μελέτη του 2002, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν γενόσημο μέλι ή τοπικό μέλι και κανένας δεν εμφάνισε καμία αλλαγή στα συμπτώματά τους.

Παρότι λοιπόν δεν κάνουμε λόγο για εξαιρετικά αξιόπιστα αποτελέσματα, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε μία κουταλιά μέλι καθημερινά, αν υπάρχει έστω και μία μικρή πιθανότητα να σας ανακουφίσει από τα ενοχλητικά αλλεργικά συμπτώματα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις