Η χρονολογική ηλικία είναι ο αριθμός που δηλώνει πόσα χρόνια έχετε διανύσει από τη γέννησή σας μέχρι και σήμερα. Και είναι ένας αριθμός που μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε, αν κάνετε μερικές απλές μαθηματικές πράξεις. Η βιολογική ηλικία από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται για να αποκρυπτογραφήσει πόσων χρονών αισθάνεται το σώμα σας. Συχνά αποτελεί μία ένδειξη της συνολικής υγείας και μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες του τρόπου ζωής.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell Metabolism διαπίστωσε ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων υφίσταται ταχεία αύξηση ως απόκριση σε διάφορες μορφές στρες. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτή η γήρανση μπορεί να αντιστραφεί μετά από μια περίοδο ανάρρωσης από το στρες.

Πώς το άγχος προκαλεί γήρανση στο σώμα

Συχνά ακούμε ότι το άγχος είναι υπεύθυνο για την πρόκληση πρόωρης γήρανσης στο σώμα. Τι συμβαίνει όμως πράγματι σε βιολογικό επίπεδο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χρόνιο στρες πυροδοτεί έναν «ντόμινο» βιολογικών αποκρίσεων στο σώμα:

  • Πρώτον, ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στο DNA και στα κύτταρα εάν παράγονται υπερβολικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
  • Δεύτερον, το μακροχρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες. Αυτή είναι μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και της ικανότητας του σώματος να επιδιορθώσει τη ζημιά που προκαλείται από αυτά τα ROS. Με απλά λόγια, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και το DNA, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση.
  • Τρίτον, το άγχος επηρεάζει τα τελομερή, τα οποία είναι προστατευτικά καλύμματα στο άκρο των χρωμοσωμάτων που βραχύνονται με κάθε κυτταρική διαίρεση και πιστεύεται ότι είναι δείκτης βιολογικής γήρανσης. Το χρόνιο στρες έχει συσχετιστεί με μικρότερα τελομερή, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι μόλις αφαιρεθεί το άγχος, το σώμα μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει και οι φυσιολογικές διεργασίες που υπέστησαν βλάβη να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να συμβάλλει στη μείωση της επιβάρυνσης των κυττάρων και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Επιπλέον, το σώμα διαθέτει μηχανισμούς για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων και ιστών και αυτοί οι μηχανισμοί μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί μόλις μειωθεί το στρες. Για παράδειγμα, τα κύτταρα μπορούν να αρχίσουν να παράγουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Πώς να επιβραδύνετε τη βιολογική σας ηλικία

Είναι αυτονόητο πως όλοι θέλουμε να επιβραδύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την βιολογική γήρανση του σώματός μας. Και πράγματι τα οφέλη μιας χαμηλότερης βιολογικής ηλικίας είναι πολλά, καθώς συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ανοσολογική δυσλειτουργία, μεταβολικές διαταραχές και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

Έτσι, δεδομένου ότι η βιολογική ηλικία αποτελεί έναν βασικό δείκτη συνολικής υγείας και μακροζωίας, ίσως αναρωτιέστε πώς μπορείτε να μετρήσετε τη δική σας και να διατηρήσετε το σώμα σας νεότερο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένας αξιόπιστος δείκτης μέτρησης της βιολογικής ηλικίας είναι το αντίστοιχο επιστημονικό τεστ, το οποίο εξετάζει βιοδείκτες όπως η μεθυλίωση του DNA, το μήκος των τελομερών και τα δείγματα αίματος και ούρων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες οι οποίες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μετρήσετε και την βιολογική σας υγεία.

Εάν βρίσκεστε μέσα σε ένα υγιές φάσμα σωματικού βάρους, κοιμάστε καλά, διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το στρες και δεν κάνετε καθιστική ζωή, είναι πιθανώς αξιόπιστο να υποθέσετε ότι η βιολογική σας ηλικία είναι λίγα χρόνια μικρότερη από τη χρονολογική σας ηλικία.

Αν από την άλλη αναρωτιέστε αν μπορείτε να επιβραδύνετε ή ακόμα και να αντιστρέψετε τη γήρανση του σώματός σας, πιθανότατα να μην εκπλαγείτε από το γεγονός ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το κλειδί.

Η σωστή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποχή από το κάπνισμα είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία και να μειώσετε τη βιολογική σας ηλικία. Επιπροσθέτως, η τακτική άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την φυσική κατάσταση του σώματος αλλά ταυτόχρονα είναι ένα απίστευτο αγχολυτικό.

Βέβαια, δεδομένου ότι το άγχος φαίνεται να έχει τόσο βαθιά επίδραση στη βιολογική ηλικία, θα χρειαστεί να βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να το διαχειριστείτε. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα να αντιμετωπίσει τους στρεσογόνους παράγοντες, η ξεκούραση και ο ύπνος είναι απαραίτητα. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί το ενσωματωμένο κυτταρικό σύστημα ανάκαμψης του σώματος, το οποίο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε.

Παρότι τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας δεν εκπλήσσουν, είναι εξίσου ελπιδοφόρα. Είναι βέβαια γνωστό σε όλους ότι άγχος έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Ωστόσο, πλέον γνωρίζουμε ότι το σώμα μας έχει την ικανότητα να ανακάμπτει από τη ζημιά που προκαλείται από το στρες, επομένως είναι λογικό αυτή η διαδικασία ανάκαμψης να μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τη βιολογική μας ηλικία. Συνεπώς με την κατάλληλη διαχείρισή του και πραγματοποιώντας τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να «νικήσουμε» τη μάχη με τη γήρανση και να εξασφαλίσουμε ένα σώμα που παραμένει νεότερο και υγιές για όσο το δυνατόν περισσότερο!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις