Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνο. Η ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1998 και δημιουργήθηκε από τον Δρ. Madan Kataria, έναν γιατρό από τη Βομβάη της Ινδίας, ο οποίος ίδρυσε το κίνημα Γιόγκα του Γέλιου. Με άλλα λόγια, είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη δύναμη του γέλιου που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας και ευτυχίας.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου είναι να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη, τη φιλία και την αδελφότητα μέσω του γέλιου. Γιορτάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως οι συνεδρίες γιόγκα γέλιου και οι δημόσιες εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συναντηθούν και να… γελάσουν παρέα.

Η γιόγκα γέλιου είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα άσκησης που συνδυάζει το γέλιο με βαθιά αναπνοή και άλλες τεχνικές για την προώθηση της σωματικής και συναισθηματικής υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάζεται πλέον σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει ένα σημαντικό γεγονός για πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν στη θεραπευτική δύναμη του γέλιου.

Τα οφέλη του γέλιου για την υγεία μας

Ένα πηγαίο, βαθύ γέλιο μέσα από την καρδιά μας είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο. Μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους και να δημιουργήσει καταπληκτικές συνδέσεις αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μας αποφορτίσει και να μας γεμίσει ευεξία. Ωστόσο, το γέλιο δεν θεωρείται άδικα το καλύτερο γιατρικό καθώς έχει πολλά επιπλέον οφέλη για την υγεία:

  • Χαλαρώνει όλο το σώμα. Ένα καλό, εγκάρδιο γέλιο ανακουφίζει από τη σωματική ένταση και το στρες, αφήνοντας τους μύες σας χαλαρούς για έως και 45 λεπτά μετά.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες και αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, βελτιώνοντας έτσι την αντίστασή σας στις ασθένειες.
  • Πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών χημικών ουσιών του σώματος που προκαλούν το αίσθημα ευεξίας. Οι ενδορφίνες εκτός του ότι σας κάνουν να νιώθετε όμορφα, μπορούν ακόμη και να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο.
  • Προστατεύει την καρδιά. Το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη ροή του αίματος, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.
  • Καίει θερμίδες. Εντάξει, δεν αντικαθιστά το γυμναστήριο, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γέλιο για 10 έως 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάψει περίπου 40 θερμίδες - οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αρκετές για να χάσετε τρία ή τέσσερα κιλά κατά τη διάρκεια ενός έτους.
  • Μειώνει το αίσθημα του θυμού. Τίποτα δεν διαχέει τον θυμό πιο γρήγορα από ένα καλό γέλιο. Βλέποντας την αστεία πλευρά των πραγμάτων μπορεί να δείτε τα προβλήματα από άλλη προοπτική και να ξεπεράσετε τις αντιπαραθέσεις χωρίς να κρατάτε πικρίες ή αγανάκτηση.
  • Το γέλιο μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Μια μελέτη στη Νορβηγία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση του χιούμορ έζησαν περισσότερο από αυτούς που δεν γελούν τόσο πολύ. Η διαφορά ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για όσους έδιναν μάχη με τον καρκίνο.

Η σχέση μεταξύ γέλιου και ψυχικής υγείας

  • Το γέλιο βάζει φρένο στα ενοχλητικά συναισθήματα. Δεν μπορείτε να αισθάνεστε άγχος, θυμό ή λύπη όταν γελάτε.
  • Σας βοηθά να χαλαρώσετε. Το γέλιο μειώνει το άγχος και αυξάνει την ενέργεια, επιτρέποντάς σας να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να πετύχετε περισσότερα.
  • Σας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους, κάτι που μπορεί να έχει βαθιά επίδραση σε όλες τις πτυχές της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις