Τι είναι αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους; Ίσως το να ξυπνάτε νωρίς για να δείτε την ανατολή του ηλίου, να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας ή να κάνετε μία εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Είναι αυτονόητο ότι η ευτυχία είναι έννοια υποκειμενική και σχετίζεται με πολύ προσωπικούς παράγοντες, που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην πραγματικότητα, η ευτυχία δεν αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση. Και φυσικά θα υπάρξουν στιγμές που θα καταφέρουμε να ασχοληθούμε με συνήθειες που την ευνοούν και να νιώθουμε περισσότερο χαρούμενοι. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν φάσεις που η ζωή παρουσιάζει διακυμάνσεις και η ευτυχία μας γίνεται ζητούμενο. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα ευτυχίας μας με την καθημερινή πρακτική.

Και παρότι δεν υπάρχει μία ενιαία φόρμουλα ευτυχίας, ορισμένες πρακτικές υπόσχονται να βελτιώσουν τα επίπεδά της. Μάλιστα, αρκετές από αυτές εγκρίνονται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Θέλετε να μάθετε ποιες είναι αυτές;

1. Άσκηση

Το σώμα χρειάζεται να κινείται τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ αντίθετα η ακινησία και ο καθιστικός τρόπος ζωής δεν συμβάλλει στην ευεξία μας.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η άσκηση βρίσκονται λοιπόν ψηλά στη λίστα, καθώς μελέτες δείχνουν σταθερά μια σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της αυξημένης υποκειμενικής ευεξίας, που είναι γνωστή και ως ευτυχία.

Παρότι το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ωφελούνται περισσότερο όταν ασκούν μέτρια και υψηλής έντασης άσκηση, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

2. Σύνδεση με άλλους ανθρώπους

Πρόσφατη έρευνα για την ευτυχία δείχνει ότι οι κοινωνικές μας σχέσεις είναι σημαντικές όσον αφορά τη συνολική ευημερία και την ικανοποίηση από τη ζωή. Και παρότι σε δύσκολες φάσης, πολλοί επιλέγουμε την απομόνωση από τους πάντες, μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο αλληλεπιδρούμε με τους φίλους και την οικογένεια όταν αισθανόμαστε δυστυχισμένοι, τόσο ευνοούνται τα ευχάριστα συναισθήματα που νιώθουμε.

Όλα λοιπόν καταλήγουν σε ένα ζήτημα ισορροπίας, όπου ο υπερβολικός χρόνος μοναξιάς μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα και έτσι η αναζήτηση άλλων είναι ένας φυσικός τρόπος για να ανακουφιστούμε και να τονώσουμε τη διάθεσή μας.

3. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη

Η στάση μας απέναντι στη ζωή και ο τρόπος που αξιολογούμε τα πράγματα παίζει τεράστιο ρόλο στα επίπεδα ευτυχίας μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να υιοθετούμε μια πιο αισιόδοξη νοοτροπία και να εξασκούμαστε στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης μπορεί να αποτρέψει τα αρνητικά συναισθήματα και να αυξήσει την ευτυχία.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη με διάφορους τρόπους, όπως τηρώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ή απαριθμώντας νοητικά τα πράγματα για τα οποία αισθάνεστε τυχεροί.

Αν θέλετε να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη πιο φυσικά, μπορείτε να λέτε στους κοντινούς σας ανθρώπους για τι είστε ευγνώμονες ή να στείλετε ευχαριστήρια μηνύματα. Ίσως ακούγεται τετριμμένο, αλλά σταδιακά θα παρατηρήσετε ότι τα θετικά σας συναισθήματα αυξάνονται ενώ θα βιώνετε περισσότερη κοινωνική ευημερία.

4. Περάστε χρόνο με τα κατοικίδιά σας

Τα κατοικίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογενειακής μας ρουτίνας και επίσης υποστηρίζουν στην καθημερινή μας ευτυχία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και την ευτυχία, καθώς όχι μόνο παρέχουν συντροφικότητα αλλά και μειώνουν τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους ενώ συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιπέδων πληρότητας και αυτοεκτίμησης.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι η ευτυχία μας μπορεί τελικά να βρίσκεται σε πολύ πιο απλά και εφικτά πράγματα από ό,τι πιστεύουμε, Και η εύρεση μιας ροής στη ζωή μέσω των καθημερινών μας συνηθειών και προθέσεων μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένες και πιο ικανοποιητικές ζωές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις