Από τις διατροφικές μόδες που μας βομβαρδίζουν στα social media μέχρι τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το πώς να τρώτε πιο υγιεινά για να επιτύχετε τους στόχους αδυνατίσματός σας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν τη υγιεινή διατροφή να μοιάζει εξαιρετικά περίπλοκη (και ίσως ακόμη και αδύνατη)! Όμως, πρόκειται για ένα πεδίο του ευ ζην που δεν θα έπρεπε να προκαλεί τόσο σύγχυση.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Θαυματουργή δίαιτα δεν υπάρχει! Δεν υπάρχει δηλαδή μία μέθοδος ή μια μαγική λίστα οδηγιών που να μας κάνει αυτόματα όλους να επιτύχουμε τους στόχους υγείας μας, να νιώθουμε περισσότερη ενέργεια, να καθαρίσουμε το δέρμα μας και να χάσουμε βάρος. Διότι, ενώ ένα διατροφικό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει για ένα άτομο, μπορεί να περιορίζει υπέρμετρα ένα άλλο. Επιπλέον, η στερητική δίαιτα δεν είναι ποτέ βιώσιμη -όταν τρώμε περιοριστικά, δεν θα νιώθουμε ποτέ ικανοποιημένοι. Πολύ περισσότερο, το φαγητό προορίζεται να είναι τόσο ευχάριστο όσο και θρεπτικό. Πείτε λοιπόν «αντίο» στην αυστηρή σας δίαιτα και δοκιμάστε τους παρακάτω υγιεινούς τρόπους, τους οποίους μπορείτε να τηρείτε για όλη σας τη ζωή.

Καταναλώστε φυλλώδη πράσινα γεύματα δύο φορές την ημέρα

Εάν κάνετε μία αλλαγή στη διατροφή σας, σκεφτείτε να καταναλώνετε περισσότερα πράσινα λαχανικά. Από σπανάκι μέχρι ρόκα, τα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι τόσο εύκολο να προστεθούν στα γεύματα – αρκεί να βάλετε λίγο σπανάκι στο smoothie σας, να συνοδεύσετε με μία σαλάτα το κυρίως γεύμα σας ή να προσθέσετε ψιλοκομμένα λαχανικά στην ομελέτα του πρωινού ή το σάντουιτς που θα πάρετε στο γραφείο.

Βρείτε φυτικές εναλλακτικές για τα αγαπημένα σας τρόφιμα

Αν δεν σας αρέσουν οι σαλάτες, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις τρώτε με το ζόρι! Το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να τρώει βαρετά πιάτα που δεν σας ικανοποιούν θα οδηγήσει τελικά σε υπερβολικές λιγούρες και εν γένει σε μία μη ικανοποιητική ζωή. Αντί να καταναλώνετε τροφές που δεν σας αρέσουν, γίνετε δημιουργικοί με πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σας φαγητών. Δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά ή να κάνετε απλές εναλλαγές, όπως να επιλέξετε κρούστα πίτσας από κουνουπίδι ή ζυμαρικά από ρεβίθια.

Καταναλώστε φρούτα με το πρωινό σας

Ίσως σας είναι εύκολο να προσθέτετε λαχανικά στη διατροφή σας, αλλά ενδέχεται να ξεχνάτε τα φρούτα, είτε λόγω συνήθειας είτε επειδή πιστεύετε το διάσημο μύθο ότι τα φρούτα δεν είναι καλά για το αδυνάτισμα. Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και φυτικές ίνες. Προέρχονται από τη γη, συνεπώς το σώμα μας προορίζεται να τα φάει. Ένας εύκολος τρόπος για να μην τα ξεχνάτε είναι να τα προσθέσετε στο πρωινό σας, είτε αυτό περιλαμβάνει ένα smoothie, μία ομελέτα ή δημητριακά. Μερικά μούρα, ένα γκρέιπφρουτ ή λίγη μπανάνα είναι σίγουρα ιδανικές επιλογές.

Προσθέστε βότανα σε κάθε γεύμα

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να προσθέσετε φρέσκα προϊόντα στη διατροφή σας είναι να συμπεριλάβετε περισσότερα βότανα σε κάθε γεύμα. Ενώ τα βότανα συνήθως θεωρούνται γαρνιτούρα, είναι στην πραγματικότητα φυλλώδη λαχανικά, γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και ποικίλα οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, κάνουν τα πάντα πιο νόστιμα. Δοκιμάστε να βάλετε φύλλα βασιλικού σε σπιτικές πίτσες, να προσθέσετε κόλιανδρο σε μαγειρευτά ή να ψιλοκόψετε μαϊντανό μέσα στις σαλάτες σας.

Συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε νερό στη διατροφή σας

Το να πίνετε νερό είναι πολύ σημαντικό, όμως εναλλακτικά μπορείτε και να «φάτε» το νερό σας! Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το μυστικό για μακροπρόθεσμη, διαρκή ενυδάτωση. Λαχανικά όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια, το μαρούλι και τα μούρα είναι εξαιρετικά πλούσια σε νερό. Ακόμη, το καρπούζι είναι ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε, με περιεκτικότητα σε νερό 92%. Τροφές πλούσιες σε νερό θα ενυδατώσουν το σώμα σας αλλά θα προσθέσουν στη διατροφή σας και τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά.

Απολαύστε τα φαγητά που αγαπάτε

Μπορεί να πιστεύετε ότι η στέρηση σας βοηθά να αποφύγετε τα «κακά» τρόφιμα, αλλά στην πραγματικότητα, η στέρηση προκαλεί μια νοοτροπία έλλειψης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να υπερκαταναλώνετε τα τρόφιμα που στερείστε όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα “cheat day” ή ακόμη χειρότερα να μην απολαμβάνετε πραγματικά τη ζωή σας καθημερινά. Όταν από την άλλη αφαιρέσουμε τις ετικέτες «καλό» και «κακό» από τα τρόφιμα, μπορούμε να ακούσουμε τι πραγματικά θέλει το σώμα μας. Αρχίζουμε να λαχταρούμε τα φαγητά που μας βοηθούν να ζήσουμε πιο υγιεινά και ταυτόχρονα απολαμβάνουμε συνειδητά τα τρόφιμα που μας προκαλούν χαρά και μας βοηθούν να ζούμε περισσότερο χαρούμενοι!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις