Το κομμάτι της αντιγήρανσης είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο πολυσυζητημένος κλάδος στη βιομηχανία της ομορφιάς. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Διότι ζώντας σε μία κοινωνία όπου η φυσιολογική γήρανση του σώματος -και κυρίως του γυναικείου σώματος- δεν γίνεται αποδεκτή, είναι επόμενο οι άνθρωποι να αποζητούν τρόπους ώστε να παρατείνουν τη νεότητά τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τίποτα στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αποτρέψει, να αντιστρέψει ή να σταματήσει εντελώς τη φυσική και φυσιολογική διαδικασία γήρανσης που όλοι βιώνουμε. Ο ρυθμός με τον οποίο το δέρμα σας εξελίσσεται και αποκαλύπτει την ηλικία σας εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι η γενετική, το περιβάλλον στο οποίο ζείτε καθώς και οι καθημερινές συνήθειες περιποίησης του δέρματός σας.

Το βασικό είναι ότι δεν πρέπει να νιώθετε πίεση πως πρέπει με κάθε τρόπο να «διαγράψετε» σχεδόν με απέχθεια την γήρανση, η οποία μπορεί να εμφανίζεται με τη μορφή ρυτίδων, λεπτών γραμμών ή κηλίδων στο πρόσωπό σας. Όλοι οι άνθρωποι και όλες οι επιδερμίδες είναι όμορφες όπως και αν μοιάζουν, συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπεριφέρεστε πάντα στο δέρμα σας με σεβασμό και αγάπη.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να μειώσετε την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης είναι στο χέρι σας. Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη πλέον έχει προχωρήσει και μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον χώρο της ομορφιάς αυτή τη στιγμή, δεν είναι η αναζήτηση ενός προϊόντος που υπόσχεται θαύματα. Αντίθετα, δίνεται έμφαση στα ενεργά συστατικά που έχουν πιο στοχευμένη και αποτελεσματική δράση στην αντιγήρανση. Αν λοιπόν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε τη ρουτίνα ομορφιά σας, φροντίστε να εντάξετε σε αυτήν τα παρακάτω συστατικά που εγκρίνουν οι ειδικοί:

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς που προέρχεται από τη βιταμίνη Α. Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση της επιδερμίδας, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, εξισορροπεί την παραγωγή φυσικών ελαίων και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθά επίσης στην αποφυγή διάσπασης του κολλαγόνου και πυκνώνει το βαθύτερο στρώμα του δέρματος για την πρόληψη των ρυτίδων.

Η ρετινόλη, αν δεν χρησιμοποιηθεί στη σωστή δοσολογία, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι προκαλεί φωτοευαισθησία και γι' αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται ιδανικά κατά τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο αγαπημένα προϊόντας των δερματολόγων επειδή αποτελεί ίσως το καλύτερο αντιοξειδωτικό που κυκλοφορεί στην αγορά. Εκτός από το ότι χαρίζει λάμψη και ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα, διαθέτει και σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, διατηρεί τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και απαλύνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Παράλληλα διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσης.

Ωστόσο, επειδή αποτελεί ένα «ασταθές» συστατικό, είναι πολύ εύκολο να οξειδωθεί αν εκτεθεί σε αέρα και ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να προτιμάτε προϊόντα που βρίσκονται σε αεροστεγή και αδιάφανη συσκευασία.

Νιασιναμίδη

Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β3. Βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού με αποτέλεσμα να μειώνεται η διαδερμική απώλεια νερού. Παράλληλα ενθαρρύνει τη σύνθεση κολλαγόνου και διατηρεί τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Έτσι, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες γίνονται λιγότερο ορατές. Επιπλέον, δρα κατά των ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα να διατηρεί την επιδερμίδα λαμπερή και νεανική.

Σαλικυλικό οξύ

Αυτό το β-υδροξυ-οξύ (BHA) έχει κάποιες σημαντικές απολεπιστικές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση σημείων γήρανσης. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σαλυκιλικο οξύ μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου. Σε αντίθεση με άλλα χημικά απολεπιστικά, το σαλικυλικό οξύ είναι διαλυτό στο λάδι, επιτρέποντάς του να μπει βαθύτερα στους λιπαρούς πόρους. Έτσι, εάν έχετε ιδιαίτερα λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα, το σαλικυλικό οξύ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό στοιχείο της αντιγηραντικής ρουτίνας σας.

Υαλουρονικό οξύ

Το γνωστό σε όλους μας υαλουρονικό οξύ έχει τη δύναμη να εισάγει στο δέρμα μόρια νερού. Επίσης είναι μια ένωση, η οποία είναι απίθανο να προκαλέσει ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις. Όταν το δέρμα διατηρεί την υγρασία του και είναι σωστά ενυδατωμένο φαίνεται ταυτόχρονα και πιο γεμάτο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και τα υγραντικά, όπως είναι η γλυκερίνη και το υαλουρινό οξύ αποτελούν το βασικότερο συστατικό των αντιγηραντικών προϊόντων περιποίησης του δέρματος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις