Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου σε όλο τον κόσμο, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) που συσπειρώνει πάνω από 100 εθνικές οργανώσεις γαστρεντερολογίας με περίπου 50.000 μέλη.

Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις για την υγεία τους. Και είναι αλήθεια πως η ευαισθητοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος καθιερώθηκε επίσημα το 2004 για να σηματοδοτήσει την 45η επέτειο από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας και το φετινό είναι: «Η υγεία του πεπτικού σας συστήματος: Ένα υγιές έντερο εξ αρχής». Παραδείγματα προηγούμενων θεμάτων που καλύφθηκαν περιλαμβάνουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την ιογενή ηπατίτιδα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Γιατί η υγεία του πεπτικού συστήματος έχει σημασία;

Η καλή πεπτική υγεία επιτρέπει στο σώμα να διασπά σωστά τα τρόφιμα και να απορροφά θρεπτικά συστατικά προκειμένου να διατηρεί το σώμα υγιές. Τα άτομα με υγιή πέψη είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, καούρα, φούσκωμα, δυσπεψία ή πιο σοβαρές πεπτικές παθήσεις.

Κάθε μέρος του πεπτικού συστήματος παίζει ρόλο στη διάσπαση της τροφής σε μικρότερα κομμάτια και επιμέρους συστατικά και στη μετακίνησή της στο σώμα. Ο κύριος διάδρομος του πεπτικού συστήματος είναι ο γαστρεντερικός σωλήνας, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας. Ο διάδρομος της γαστρεντερικής οδού είναι το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και παχύ έντερο και ο πρωκτός.

Το μικροβίωμα του εντέρου

Το μικροβίωμα είναι μια συλλογή μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιοί) που συνυπάρχουν στον γαστρεντερικό σωλήνα, ιδιαίτερα στο λεπτό και παχύ έντερο. Το δίκτυο μικροβίων του εντέρου είναι μοναδικό, καθορίζεται από το DNA και εκτίθεται σε μικροοργανισμούς κατά τη γέννηση και μέσω του μητρικού γάλακτος της μητέρας. Οι περιβαλλοντικές εκθέσεις και η διατροφή μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα, επηρεάζοντας την υγεία.

Ενώ τα περισσότερα μικρόβια είναι χρήσιμα, μερικά μπορεί να είναι επιβλαβή και η δυσβίωση μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει διαταραχή στην ισορροπία του μικροβιώματος, που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει το μικροβίωμα;

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και ειδικά μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Στην πραγματικότητα, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό του είδους της ανάπτυξης μικροβιώματος στο παχύ έντερο σε σύγκριση με τους ρόλους των γονιδίων, του περιβάλλοντος και των φαρμάκων.

Η μικροχλωρίδα που ζει στο έντερο ζυμώνει διαιτητικές ίνες, απελευθερώνοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), τα οποία μειώνουν το pH του παχέος εντέρου, δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων και περιορίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Τροφές που υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου

Τα τρόφιμα που είναι ευεργετικά για το μικροβίωμα του εντέρου ονομάζονται πρεβιοτικά. Ενώ υπάρχουν διάφορες τροφές που βοηθούν στη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το φούσκωμα και η αυξημένη παραγωγή αερίων (μετεωρισμός) μπορεί να παρατηρηθούν με υψηλή και ξαφνική κατάποση πρεβιοτικών τροφών.

Οι ασθενείς που πάσχουν από γαστρεντερικές ευαισθησίες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου πρέπει να λαμβάνουν τέτοιες τροφές για πιο υγιεινή συντήρηση του εντέρου, αλλά με κατάλληλη ευαισθητοποίηση και σταδιακή προσαρμογή σε μικρές ποσότητες για την αξιολόγηση της ανοχής.

Τα διάφορα πρεβιοτικά φρούτα και λαχανικά είναι:

  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδια
  • Μπανάνες
  • Φασόλια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (σίτος, βρώμη, κριθάρι κ.λπ.)
  • Δύσπεπτοι υδατάνθρακες και ίνες (ινουλίνη, ούλα, πηκτίνες)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις