Είναι πλέον γνωστό σε όλους μας πως ο διαλογισμός ωφελεί τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας ευεξία. Ο συνειδητός διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους, βελτιώνει την εστίαση και ενισχύει την αυτογνωσία. Μάλιστα, μία νέα έρευνα που δείχνει ότι ο μακροχρόνιος, βαθύς διαλογισμός σχετίζεται με ένα εμπλουτισμένο μικροβίωμα του εντέρου, αποδεικνύει πως τα οφέλη της συγκεκριμένης, πανάρχαιας πρακτικής, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Από την ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού έως τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μήπως όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε όλοι έναν τρόπο ζωής πιο… ζεν;

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου

Το έντερο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, παχύ και λεπτό έντερο συνδέονται άμεσα με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο είναι το μακρύτερο νεύρο του σώματος και ένας από τους κύριους ρυθμιστές του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, βοηθώντας μεταξύ άλλων στον έλεγχο του καρδιακού παλμού, της αναπνοής και της πέψης.

Πλέον η επιστήμη γνωρίζει ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, όπου το έντερο μπορεί να είναι η αιτία ή το προϊόν δυσκολιών ψυχικής υγείας όπως το άγχος, το στρες ή η κατάθλιψη. Για παράδειγμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλούν το ένα το άλλο. Ως εκ τούτου, το έντερο παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη ευημερία σας.

Πώς σχετίζονται οι μοναχοί με αυτό;

Ερευνητές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Σαγκάης της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jiao Tong εξέτασαν δείγματα κοπράνων από μια μικρή ομάδα Θιβετιανών βουδιστών μοναχών από τρεις διαφορετικούς ναούς, μαζί με δείγματα από τους γείτονές τους έξω από το μοναστήρι, για να προσδιορίσουν εάν ο βαθύς διαλογισμός μπορεί να αλλάξει την σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Οι μοναχοί είχαν μελετήσει τον παραδοσιακό θιβετιανό βουδιστικό διαλογισμό, που προέρχεται από την αρχαία ινδική πρακτική της Αγιουρβέδα. Επικεντρώθηκαν στη Σαμάθα, την πρακτική της ηρεμίας, η οποία σταθεροποιεί και συγκεντρώνει το μυαλό, επικεντρώνοντας την προσοχή του ατόμου σε ένα μεμονωμένο αντικείμενο ή μάντρα, και τη Βιπάσανα, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μια διορατική πρακτική διαλογισμού που επιτρέπει σε κάποιον να διερευνήσει την αληθινή φύση όλων των φαινομένων.

Οι μοναχοί είχαν πιο εμπλουτισμένο μικροβίωμα!

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν συναρπαστικά. Επιβεβαιώθηκε ότι η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου διέφερε μεταξύ των μοναχών και της ομάδας ελέγχου. Ταυτόχρονα, η εμπλουτισμένη μικροχλωρίδα των μοναχών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων και θα μπορούσε να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός παίζει θετικό ρόλο στις ψυχοσωματικές καταστάσεις και την ευεξία.

Πώς βοηθά τελικά ο βαθύς διαλογισμός;

Ο διαλογισμός έχει ευεργετική επίδραση συνολικά στο σώμα και αυτό σίγουρα περιλαμβάνει το έντερο, καταλήγουν οι ερευνητές. Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι πολύ ευαίσθητος στις εναλλαγές συναισθημάτων που προκαλούνται από τον εγκέφαλο – το άγχος, ο θυμός, η απογοήτευση και η υπερένταση μπορούν όλα να πυροδοτήσουν συμπτώματα στο έντερο.

Ο διαλογισμός από την άλλη, βοηθά το έντερο να παραμένει υγιές, ρυθμίζοντας την απόκριση στο στρες. Επικεντρώνοντας την προσοχή σας στην αναπνοή σας, ενεργοποιείτε το παρασυμπαθητικό σας σύστημα, πράγμα που μειώνει τη χρόνια φλεγμονή και συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.

Πώς θα μυηθείτε στον βαθύ διαλογισμό;

Ωστόσο, ακόμη και για όσους από εμάς δίνουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και την ξεκούρασή μας, η επίτευξη του βάθους στον διαλογισμό που προτείνεται από τη μελέτη είναι τουλάχιστον αισιόδοξη.

Ο βαθύς διαλογισμός είναι σχεδόν απίθανο να ενταχθεί στην πολυάσχολη καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Και δεδομένου ότι οι μοναχοί που συμμετείχαν στην έρευνα εξασκούνταν στον διαλογισμό για τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα για 3 έως 30 χρόνια, είναι δεδομένο πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να εδραιωθεί μια σύνδεση μεταξύ μικρότερων καθημερινών διαλογισμών και της εντερικής ευεξίας.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφέλη από την ενσωμάτωση ορισμένων πρακτικών διαλογισμού στην ημέρα σας. Ξεκινήστε με κάτι απλό: Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά, βαθιά και συνειδητά. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα.

Η διαφραγματική αναπνοή έχει μια σειρά από οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Όταν λοιπόν χαλαρώνετε και μπαίνετε σε κατάσταση διαλογισμού, μπορεί να οδηγηθείτε σε μία ευεργετική βελτίωση στο έντερο αλλά και μια μεταμορφωτική επίδραση στο μυαλό.

Με πληροφορίες από: British Medical Journal

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις