Ο αριθμός των θανάτων από ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αυξήθηκε από 2,04 εκατομμύρια το 1990 σε 3,29 εκατομμύρια το 2019. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα πέντε εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η αύξηση αυτή χαρακτηρίζεται ως "ανησυχητική" από τον συγγραφέα της μελέτης, Λάιζ Ξιόνγκ από το Πανεπιστήμιο Τόνγκζι της Σαγκάης. Ταυτόχρονα όμως ο επιστήμονας επισημαίνει ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο συνδυασμός των παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μαζί με άλλους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές εντόπισαν επτά παράγοντες κινδύνου που συνέβαλαν στην αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων: το κάπνισμα, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η νεφρική δυσλειτουργία, το υψηλό επίπεδο σάκχαρου στο αίμα και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος. Εκτιμάται ότι εάν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν ελεγχθούν ή δεν προληφθούν, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τα 6,4 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Ωστόσο, παρατηρείται μια μείωση του ποσοστού εγκεφαλικών επεισοδίων από το 1990 έως το 2019, από 66 περιστατικά σε 44 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Αυτή η μείωση του ποσοστού πιθανότατα οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού και τη γήρανση. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τη βάση δεδομένων Global Health Data Exchange για την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης.

Συνολικά, ο αριθμός των θανάτων από ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αυξήθηκε σημαντικά από το 1990 έως το 2019, και αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα πέντε εκατομμύρια έως το 2030, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η προληπτική προσέγγιση που περιλαμβάνει τον έλεγχο και την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου, μαζί με την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής, μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτού του αριθμού και στην πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις