Αν είσαι γυναίκα (ή και όχι) ενδεχομένως να έχεις παρατηρήσει ότι στο ήδη παραφορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου έρχεται να προστεθεί μία ακόμη «υποχρέωση»: η περιποίηση της επιδερμίδας. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μία ρουτίνα 10 βημάτων, αλλά σε περίπτωση που επιθυμούμε να διατηρήσουμε νεανική και υγιή επιδερμίδα, σίγουρα πρέπει να συμπεριλάβουμε κάποια προϊόντα στην περιποίησή μας.

Μακάρι όμως τα πράγματα να ήταν τόσο απλά! Γιατί, προκειμένου να απολαύσουμε το μέγιστο από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε χρειάζεται να τα εφαρμόζουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Και το skin layering είναι ακριβώς αυτό: η σωστή σειρά τοποθέτησης των συστατικών περιποίησης, προκειμένου να «λειτουργήσουν» σωστά στην επιδερμίδα μας.

Συγκεκριμένα, το skin layering:

  1. Βοηθά τα ενεργά συστατικά λειτουργούν πιο αποτελεσματικά: Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος συνδυάζουν ενεργά και ανενεργά συστατικά για να λύσουν διάφορα δερματικά προβλήματα, από τα ξεσπάσματα ακμής έως τους μαύρους κύκλους. Όταν τοποθετείτε σωστά τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας, επιτρέπετε στα ενεργά συστατικά να περιποιούνται αποτελεσματικά το δέρμα σας.
  2. Αυξάνει την απορρόφηση: Η τοποθέτηση προϊόντων περιποίησης δέρματος σε στρώματα με τη σωστή σειρά διασφαλίζει ότι τα προϊόντα απορροφώνται πλήρως από το δέρμα σας.
  3. Βοηθά να συνδυάσετε συστατικά με ασφάλεια: Όταν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, είναι σημαντικό να κατανοείτε ποια ενεργά συστατικά είναι ασφαλή για χρήση μαζί και ποια δεν πρέπει να αναμιγνύετε. Αυτό αποφεύγει τη διατάραξη της ισορροπίας του pH του δέρματος και τους ερεθισμούς.
  4. Αποτρέπει τις βλάβες από τον ήλιο: Δεδομένου ότι η βιταμίνη C και τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) αυξάνουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στις βλάβες από τον ήλιο, οι δερματολόγοι προτείνουν να απλώνεται αντηλιακό με δείκτη SPF 30+ μετά από την πρωινή ρουτίνα περιποίησής σας για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτινοβολίες.

Πώς να κάνετε skin layering;

Είτε έχετε ξηρό και ευαίσθητο δέρμα είτε λιπαρό με συχνά ξεσπάσματα, ο εμπειρικός κανόνας είναι πρώτα να καθαρίσετε και μετά να περιποιηθείτε και να προστατέψετε το δέρμα σας. Η πιο απλή τακτική skin layering περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Καθαρισμός: Είτε εφαρμόζετε την πρωινή είτε τη βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, ξεκινήστε πάντα με το πλύσιμο του προσώπου σας. Το δέρμα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από μακιγιάζ και ρύπους για να απορροφηθούν τα προϊόντα στον φραγμό του δέρματος. Προτιμήστε έναν διπλό καθαρισμό το βράδυ, χρησιμοποιώντας λοσιόν καθαρισμού για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και το αντηλιακό σας. Συνεχίστε με ένα απαλό καθαριστικό σχεδιασμένο για τον τύπο του δέρματός σας.
  2. Απολέπιση. Προκειμένου το δέρμα σας να έχει υγιή υφή και να απορροφά με άνεση να προϊόντα ομορφιάς, χρειάζεται να αφαιρείτε τακτικά τα νεκρά κύτταρα κάνοντας απολέπιση. Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό απολεπιστικό ή δοκιμάστε ένα χημικό απολεπιστικό όπως τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) ή τα βήτα-υδροξυοξέα (BHAs), τα οποία απολεπίζουν, φωτίζουν και ενυδατώνουν το δέρμα. Κάντε απολέπιση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και αποφύγετε τη χρήση ρετινόλης τις ημέρες που κάνετε απολέπιση.
  3. Τόνερ. Εάν χρησιμοποιείτε τόνερ, ρίξτε μερικές σταγόνες τόνερ στις παλάμες σας και περάστε το απαλά στο πρόσωπό σας.
  4. Μάσκα. Οι μάσκες προσώπου αποκαθιστούν τον φραγμό του δέρματος και αντιμετωπίζουν μια ποικιλία δερματικών προβλημάτων. Οι μάσκες ενυδάτωσης περιέχουν συστατικά όπως ορός υαλουρονικού οξέος για να προσθέσουν υγρασία στο δέρμα ενώ οι αντιγηραντικές περιλαμβάνουν συστατικά όπως αντιοξειδωτικούς ορούς και πεπτίδια για την προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου, τη σύσφιξη και τη στόχευση των λεπτών γραμμών. Απλώστε απαλά το φύλλο μάσκας στο πρόσωπό σας για δέκα έως δεκαπέντε λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης.
  5. Οροί και serum. Αφού καθαρίσετε και προετοιμάσετε το πρόσωπό σας, ξεκινήστε να στρώνετε ορούς και κατά σειρά υφής, από τον πιο λεπτόρρευστο στον πιο παχύρρευστο. Η στρώση από το ελαφρύτερο στο παχύτερο διευκολύνει την αποτελεσματική απορρόφηση. Αφήστε περίπου ένα λεπτό μεταξύ της εφαρμογής κάθε προϊόντος για να επιτρέψετε στα ενεργά συστατικά να απορροφήσουν και να περιποιηθούν τον φραγμό του δέρματος σας.
  6. Κρέμα ματιών. Εφαρμόστε απαλά την κρέμα ματιών σας στην περιοχή πριν απλώσετε την ενυδατική κρέμα προσώπου σας.
  7. Ενυδατική. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας είναι ένα κρίσιμο βήμα τόσο στη νυχτερινή όσο και στην πρωινή σας ρουτίνα. Εάν έχετε ξηρό δέρμα και θέλετε να ενισχύσετε την ενυδάτωση, εφαρμόστε λάδι προσώπου πριν την ενυδατική. Τα λάδια προσώπου είναι ελαφριά, μη φαγεσωρογόνα έλαια που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ξηρότητας. Το βράδυ, η εφαρμογή μιας πιο παχύρρευστης κρέμας νύχτας είναι το τελευταίο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, αλλά χρησιμοποιήστε αντηλιακό μετά την πρωινή ενυδάτωση.
  8. Αντηλιακό. Αυτό είναι το τελευταίο βήμα στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Εφαρμόστε ένα χημικό ή ορυκτό αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30 για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA και UVB.

Ποιοι συνδυασμοί επιτρέπονται και ποιοι απαγορεύονται;

Τα ενεργά συστατικά που είναι οι βασικότεροι σύμμαχοί μας στην φροντίδα της επιδερμίδας, παρότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα από μόνα τους, δεν ταιριάζουν απαραίτητα μεταξύ τους. Για αυτό, οι ειδικοί προτείνουν τους σωστούς συνδυασμούς για το τέλειο skin layering αλλά και μερικούς που πρέπει να αποφύγουμε, καθώς ενδέχεται να βλάψουν το δέρμα μας.

Τι να συνδυάσετε

  • Βιταμίνη C με αντηλιακό. Η βιταμίνη C προσφέρει όλα τα αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά οφέλη και ενισχύει τη δράση του αντηλιακού.
  • Υαλουρονικό και γλυκολικό οξύ με κεραμίδια. Ο συνδυασμός υαλουρονικό και κεραμίδια προσφέρει τη μέγιστη ενυδάτωση. Όταν πάλι συνδυαστούν κεραμίδια, που έχουν ενυδατική δράση και γλυκολικό οξύ, που είναι απολεπιστικό, δημιουργείται μία τέλεια ισορροπία.
  • Ρετινόλη με νιασιναμίδη. Η νιασιναμίδη βοηθά σε τυχόν ευαισθησίες που προκαλούνται από τη ρετινόλη. Η σωστή σειρά εφαρμογής είναι πρώτα να μπαίνει η νιασιναμίδη και έπειτα η ρετινόλη χωρίς όμως να απαγορεύεται και το αντίθετο.
  • Νιασιναμίδη και σαλικυλικό οξύ. Βελτιώνουν την ακμή, χάρη στις κερατολυτικές τους ιδιότητες διασπούν με μεγαλύτερη ευκολία τους δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα της επιφάνειας, εισχωρούν στους πόρους και εξυγιαίνουν το δέρμα

Τι να αποφύγετε

  • Ρετινόλη με Βιταμίνη C. Αυτός ο συνδυασμός ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη επιδερμίδα. Προτιμήστε να εφαρμόσετε το προϊόν με τη ρετινόλη τη νύχτα και το πρωί το προϊόν με τη βιταμίνη C και στη συνέχεια απλώστε το αντηλιακό σας.
  • Νιασιναμίδη με Βιταμίνη C. Η νιασιναμίδη είναι η δραστική μορφή της βιταμίνης Β3 και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δεν ταιριάζει με τη βιταμίνη C και ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει ελαφριές κοκκινίλες στο ευαίσθητο δέρμα.
  • Ρετινόλη με AHA's. Επειδή και τα δύο είδη συστατικών κάνουν απολέπιση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, έχουν δυνητικά ερεθιστικές παρενέργειες, ειδικά όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε το ένα ή το άλλο, απλά εφαρμόστε τα διαφορετικές ημέρες.
  • Ρετινόλη με σαλικυλικό οξύ. Από μόνα τους, το καθένα από αυτά μπορεί να στεγνώσει το δέρμα, οπότε μαζί θα πρέπει να συνδυαστούν με προσοχή. Ο κίνδυνος είναι η υπερβολική ξηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και να επιδεινώσει την κατάσταση της επιδερμίδας σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις