ΚΟΣΜΟΣ. Ειδικά όταν πρόκειται για ερωτικές σχέσεις, αυτό μπορεί να φέρει μια αποσύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους. Αν θέλετε η σχέση σας να κρατήσει, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί αν είστε ο σύντροφος με την ψυχική ασθένεια, και είναι εξίσου σημαντικό να καταλάβετε πώς να βοηθήσετε έναν σύντροφο που βιώνει θέματα ψυχικής υγείας.

Ψυχική ασθένεια και σχέσεις

Η αρχική περίοδος της γνωριμίας μπορεί να είναι πολύ συναρπαστική για δύο ανθρώπους, καθώς γνωρίζουν σιγά σιγά ο ένας τον άλλο και προσπαθούν να καταλάβουν αν είναι συμβατοί. Αλλά μια σχέση όπου ο ένας σύντροφος βιώνει μια ψυχική ασθένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερη πρόκληση και για τους δύο.

Καθώς κάποιος αρχίζει να γνωρίζει έναν πιθανό σύντροφο, είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσει πότε και τι να μοιραστεί με τον άλλο ως προς την ψυχική του ασθένεια. Μπορεί να είναι τρομακτικό να ανοιχτεί κανείς, καθώς πολλοί άνθρωποι φοβούνται πώς θα αντιδράσει ο σύντροφός τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητηθεί αυτό το ζήτημα από την αρχή.

Αν είστε σε σχέση με ένα άτομο που αντιμετωπίζει ψυχική ασθένεια, είναι σημαντικό να καταλάβετε την εμπειρία του και με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε στις δύσκολες στιγμές. Όσο πιο πολύ μπορείς να βοηθήσεις τον σύντροφό σου, τόσο πιο δυνατή θα γίνεται η σχέση.

Πώς να συνδεθείς με κάποιον που αντιμετωπίζει ψυχική ασθένεια

Όταν έχεις σχέση με έναν άνθρωπο με ψυχική ασθένεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να περπατάς στις μύτες των ποδιών όταν βρίσκεσαι γύρω του. Το να ανησυχείς μήπως πεις κάτι λάθος και στεναχωρήσεις τον σύντροφό σου είναι φυσιολογικό. Η σχέση μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική στην αρχή, όταν η εμπιστοσύνη ακόμα διαμορφώνεται και ίσως δεν έχεις ακόμα εξοικειωθεί με την κατάσταση του συντρόφου σου.

Ενημερώσου σχετικά με την ψυχική ασθένεια του συντρόφου σου

Προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η σχέση, είναι καλό να ενημερωθείς σχετικά με το είδος της ψυχικής διαταραχής του συντρόφου σου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αγχώδεις και τις ψυχωτικές διαταραχές. Περιλαμβάνουν διαφορετικά συμπτώματα και πυροδοτούνται από άλλους παράγοντες. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο καλύτερα κατανοείς τον σύντροφό σου και το πώς μπορείς να τον βοηθήσεις όταν χρειάζεται.

Μη χρησιμοποιείς ταμπέλες

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς την ασθένεια του συντρόφου σου και να του βάζεις την ταμπέλα του «ασταθούς», καθώς αυτό είναι ένα συνηθισμένο στερεότυπο. Αυτοί οι όροι πληγώνουν και οδηγούν στη διάλυση της σχέσης.

Ρώτησε πράγματα για την ψυχική ασθένεια

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να σε αποπροσανατολίσει αρκετά. Τα θέματα ψυχικής υγείας του καθενός είναι τόσο μοναδικά όσο και ο ίδιος. Μπορεί οι βασικοί άξονες να καλύπτονται στις πληροφορίες που υπάρχουν διαδικτυακά, ωστόσο μόνο ο σύντροφός σου μπορεί να συμπληρώσει τα κενά ως προς το τι βιώνει. Το να είναι κανείς τόσο ευάλωτος με κάποιον είναι αρκετά δύσκολο σε μια σχέση, οπότε προσπάθησε να μην τον πιέσεις πολύ.

Ενίσχυσε τη σταθερότητα

Μπορεί να αποτελεί πρόκληση η σχέση με κάποιον που βιώνει μια ψυχική ασθένεια, αλλά αν μπορείς να ενισχύσεις τον σύντροφό σου ώστε να διαχειριστεί τα συμπτώματά του, τότε η σχέση μπορεί να προχωρήσει πολύ καλά. Βρες τρόπους να βοηθήσεις τον άλλο να διατηρήσει μια σταθερότητα μέσω μιας καθημερινής ρουτίνας. Αυτό το υγιές καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει με το αίσθημα του άγχους και με τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Να είσαι υποστηρικτικός

Αν βρίσκεσαι σε σχέση με κάποιον που βιώνει μια ψυχική διαταραχή, πρέπει να έχεις στον νου σου πως θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι πιο δύσκολες για τον άλλο, κι αυτό να δοκιμάζει την υπομονή σου. Προσπάθησε να μείνεις θετικός και υποστηρικτικός κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, ώστε να μπορέσει ο σύντροφός σου να το διαχειριστεί καλύτερα.

Μάθε πληροφορίες γύρω από τα συμπτώματα

Όταν σχετίζεσαι με ένα άτομο με ψυχική διαταραχή, είναι υποχρεωτικό να μάθεις τα συμπτώματά του. Αν μπορείς να καταλάβεις πότε σταματά να παίρνει την αγωγή ή πότε τα συμπτώματα επιδεινώνονται, μπορείς να συμβάλεις στη θεραπεία και να βοηθήσεις να λάβει την κατάλληλη φροντίδα, προτού να είναι αργά.

Επίσης, όταν ξέρεις ότι η συμπεριφορά του συντρόφου σου είναι φυσικό επακόλουθο της διαταραχής, δεν θα τα παίρνεις όλα προσωπικά. Αυτό θα βελτιώσει τη σχέση σας και θα σε ενισχύσει στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις τον άλλο όταν δυσκολεύεται.

Μην προσπαθείς να τον διορθώσεις

Αν είσαι με κάποιον που βρίσκεται σε θεραπεία ή βιώνει ένα ψυχικό πρόβλημα μπορεί εύκολα να σκεφτείς ότι χρειάζεται να τον διορθώσεις. Δεν είναι όμως δική σου ευθύνη να αλλάξεις τον σύντροφό σου, μόνο να τον υποστηρίξεις. Οποιαδήποτε «διόρθωση» γίνει θα πρέπει να προέρχεται από τον ίδιο. Αν συνεχίσεις να βλέπεις τον σύντροφό σου ως κάποιον που χρειάζεται επιδιόρθωση, τότε μάλλον αυτή δεν είναι η σωστή σχέση για σένα.

Να είσαι υπομονετικός και με κατανόηση

Η ψυχική ασθένεια είναι πολύ προσωπικό ζήτημα, και μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να το εκμυστηρευτεί σε αυτόν που αγαπά. Ο σύντροφός σου μπορεί να δυσκολεύεται να το μοιραστεί απευθείας. Χρειάζεται υπομονή. Αν το να μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο είναι πολύ δύσκολο, ενθάρρυνέ τον να σου το γράψει αρχικά. Αν ωστόσο δυσκολεύεται να το μοιραστεί με οποιονδήποτε, ενίσχυσέ τον να μιλήσει με κάποιον ειδικό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις