Εάν ζείτε με άγχος, τότε μπορεί να έχετε κάνει αρκετή έρευνα για τα τρόφιμα, τα συμπληρώματα και τις πρακτικές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να το περιορίσετε στην καθημερινότητά σας. Και ανάμεσα στις δεκάδες συμβουλές, που προτείνουν -ανάμεσα σε άλλα- yoga, ψυχοθεραπεία και συμπληρώματα CBD, υπάρχει ένα φάρμακο που πιθανότατα θα έχετε δει να αναφέρεται ξανά και ξανά: το μαγνήσιο.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζουμε καθημερινά ενοχλητικές σκέψεις και χαμηλή διάθεση είναι πάρα πολλοί, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν άγχος ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς πρόκειται για κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο, που δεν επιδέχεται μία γρήγορη και άμεση επίλυση. Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα επίπεδα μαγνησίου (ένα μέταλλο που βρίσκεται σε μια σειρά από τρόφιμα) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση ορισμένων από τις επιπτώσεις του άγχους. Μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό μεταξύ μαγνησίου και κατάθλιψης, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και για το άγχος.

Βοηθάει το μαγνήσιο στην ψυχική υγεία;

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Οι κύριες λειτουργίες του είναι η διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των νεύρων και των μυών, η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού καρδιακού παλμού. Είναι επίσης πολύ καλό στο να διατηρεί γερά τα οστά και μπορεί να συμμετάσχει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ταυτόχρονα, το μαγνήσιο πιστεύεται ότι βοηθά στο άγχος και τη διάθεση επειδή παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών. Επίσης, είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA), ο οποίος εμπλέκεται στην αντίδραση του σώματος στο στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι το άγχος και η κατάθλιψη προκαλούνται από χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο - ή θεραπεύονται με τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου. Περισσότερο υποδεικνύεται ότι τα υγιή επίπεδα μαγνησίου μπορούν να συμβάλλουν στην υποστήριξη της αντίδρασης μας στο στρες, αφήνοντάς μας λιγότερο ευάλωτους στα συμπτώματα.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έλλειψη μαγνησίου;

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί η ανεπάρκεια μαγνησίου. Πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες κινδυνεύουν από ανεπάρκεια μαγνησίου, η οποία συνήθως δεν διαγιγνώσκεται ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή το 99% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, όχι στον ορό του αίματός μας, επομένως δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί.

Τι προκαλεί την έλλειψη μαγνησίου;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα μαγνησίου, όπως:

  • αλκοολισμός
  • γήρανση
  • χρόνιο στρες
  • νόσος του Κρον
  • εμμηνόρροια
  • υψηλή ινσουλίνη
  • ελλιπής διατροφική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο
  • κακή απορρόφηση από το έντερο
  • εντατική άσκηση
  • ανεξέλεγκτα σάκχαρα στο αίμα
  • ανεπάρκεια βιταμίνης Β6
  • περίσσεια ή ανεπάρκεια βιταμίνης D

Με άλλα λόγια, πολλά πράγματα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα επίπεδά μαγνησίου στο σώμα μας και μερικά από αυτά βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας.

Συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου

Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανησυχία
  • κράμπες
  • δυσκοιλιότητα
  • πονοκεφάλους
  • ευερεθιστότητα

Τα σοβαρά συμπτώματα κυμαίνονται από κατάθλιψη και υπέρταση έως οστεοπόρωση.

Ποιο είδος μαγνησίου βοηθά στην ψυχική υγεία;

Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές διαφορετικές μορφές και η καθεμία συμβάλλει ευεργετικά στο σώμα με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Ποιους τύπους πρέπει να αναζητούμε για (δυνητικές) βελτιώσεις στην ψυχική υγεία μας;

Το ταυρικό μαγνήσιο και το γλυκινικό μαγνήσιο είναι τα καλύτερα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, συνιστούν οι ειδικοί. Οι μορφές αυτές θεωρείται ότι βοηθούν ιδιαίτερα στο άγχος, την κατάθλιψη και τα προβλήματα με τον ύπνο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνουν αντιληπτές οι επιδράσεις του μαγνησίου;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να νιώσετε τα θετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί οργανισμοί μπορεί να παρουσιάσουν άμεσες βελτιώσεις, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα μαγνησίου για αρκετές εβδομάδες πριν δουν τα οφέλη. Η δοσολογία και η μορφή του συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο γρήγορα απορροφάται και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν παλεύετε με την ψυχική σας υγεία, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Έρχονται καλύτερες μέρες, αν και μπορεί να χρειαστεί λίγη δουλειά και πειραματισμός για να φτάσετε εκεί. Ο πρώτος σας σταθμός θα πρέπει να είναι πάντα ο γιατρός σας, ο οποίος μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές – όπως τα συμπληρώματα μαγνησίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις