Η ψυχική ασθένεια, επίσης γνωστή και με τον όρο διαταραχές ψυχικής υγείας, αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων της υγείας που επηρεάζουν τη διάθεση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Παραδείγματα ψυχικών ασθενειών περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, τη σχιζοφρένεια, τις διατροφικές διαταραχές και τις εθιστικές συμπεριφορές.

Πολλοί άνθρωποι έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, μία απλή και παροδική διαταραχή μετατρέπεται σε παγιωμένη ψυχική ασθένεια όταν τα συμπτώματα επιμένουν, προκαλούν συχνό άγχος και εμποδίζουν τους ανθρώπους να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.

Επειδή η ψυχική ασθένεια μπορεί να σας κάνει να δυστυχείτε και να δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή σας ζωή (σχολείο, δουλειά, σχέσεις, κλπ) είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια ώστε να ζητήσετε έγκαιρα βοήθεια.

Μερικά σημάδια που συνήθως «προειδοποιούν» για διαταραχές ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:

Διαταραχές ύπνου

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας είναι η ανικανότητα του ατόμου να κοιμηθεί ξεκούραστα. Μπορεί να εκδηλώνεται ως αϋπνία, χρόνια κόπωση ή ακόμη και ως υπνοβασία ή/και εφιάλτες.

Φοβίες

Οι φοβίες βρίσκονται ψηλά στη λίστα όταν μιλάμε για μία ψυχική ασθένεια. Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι η αγοραφοβία, ο φόβος να βγείτε από το σπίτι, ο κοινωνικός φόβος, ή ο φόβος αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα. Ακόμη, μπορεί να είναι ο φόβος να βρίσκεστε μέσα σε πλήθος κόσμου, γνωστός και ως ενοχλοφοβία. Επίσης, εδώ συμπεριλαμβάνονται οι φοβίες για συγκεκριμένα ζώα, αντικείμενα, ή ασθένειες.

Ανεξήγητες εναλλαγές διάθεσης

Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται λύπη, άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, θυμό, και αδυναμία να απολαύσουν ευχάριστες καταστάσεις. Όταν όμως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν χωρίς προφανή λόγο, τότε σίγουρα αποτελούν προειδοποιητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Αυτού του είδους οι αλλαγές στη διάθεση μπορούν να οδηγήσουν στην αποξένωση από τους γύρω σας ή να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Οι διατροφικές διαταραχές είναι συχνές στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα στους εφήβους. Σε γενικές γραμμές όμως, οι ακραίες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες είναι επίσης σημάδι μιας ψυχικής ασθένειας. Υπάρχουν άτομα που αρχίζουν να τρώνε ανεξέλεγκτα, ασχέτως του πόσο φθείρονται το σώμα και η υγεία τους. Ακόμη, υπάρχουν τα άτομα τα οποία σταματούν το φαγητό επειδή έχουν αλλοιωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρα. Τα παραπάνω αποτελούν προστάδιο ασθενειών όπως η ανορεξία και η βουλιμία, τα οποία μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας σχετίζεται συχνά με ορισμένες ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η κατάθλιψη. Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με τις σεξουαλικές συνήθειες τα οποία δείχνουν την πιθανή ύπαρξη ψυχικής ασθένειας. Τα συχνότερα είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση, ο σαδομαζοχισμός και άλλα σημάδια παραφιλίας.

Εθισμοί

Η κατάχρηση ουσιών ή οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες στις οποίες το άτομο χάνει τον έλεγχο αποτελούν κοινά συμπτώματα μιας ψυχικής ασθένειας. Να σημειώσουμε ότι οι εθισμοί είναι καταστάσεις τις οποίες μπορούν να ελέγξουν οι άνθρωποι, ωστόσο στην πράξη είναι πολύ δύσκολο καθώς οι πάσχοντες δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν τη δυσλειτουργία ή την διαταραχή τους.

Υπερβολικός θυμός και εχθρότητα

Η ανικανότητα καταπολέμησης του άγχους προκαλεί ανεξέλεγκτο θυμό. Έτσι, οι εξάρσεις θυμού είναι εντονότερες και συχνότερες και ενδέχεται να μεταμορφωθούν σε βίαιες πράξεις. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι παρορμήσεις αυτές, τότε είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπτώσεις στη δουλειά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αυτοκτονικές σκέψεις

Η επαναλαμβανόμενη επιθυμία να τερματίσει τη ζωή του ένα άτομο αποτελεί το πιο ξεκάθαρο σύμπτωμα ψυχικής ασθένειας. Το αίσθημα αχρηστίας ή η ανικανότητας προσαρμογής είναι παράγοντες που κάνουν ελκυστική την ιδέα της αυτοκτονίας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά ιδιαίτερα στα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με αυτοκτονικές σκέψεις, είναι πολύ σημαντικό να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν, να ζητήσουν τη βοήθεια και τη συντροφιά άλλων ατόμων ώστε να μην είναι απομονωμένα. Εάν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στον εαυτό σας ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για βοήθεια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις