ΗΠΑ. Νέα έρευνα δείχνει ότι μικρές περιόδους σωματικής δραστηριότητας που εξαπλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων μέσω σποραδικών εκρήξεων κίνησης - που διαρκούν μόνο ένα έως τρία λεπτά - ακόμα κι αν συνήθως δεν ασκούνται.

Τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με λίγα λεπτά κινήσεων ήταν συγκρίσιμα με εκείνα που απορρέουν από τη σωματική δραστηριότητα διάρκειας πέντε έως 10 λεπτών.

Πολλοί ενήλικες δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα καθημερινής σωματικής άσκησης, πιθανότατα λόγω του κόστους και του χρόνου που απαιτείται, ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η απλή μετάβαση στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να προστατεύσει την καρδιά.

«Αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να ενσωματώνουν μικρότερες περιόδους σωματικής δραστηριότητας ως καθημερινή συνήθεια παρά μια πιο δομημένη ρουτίνα άσκησης», δήλωσε ο Δρ. Cheng-Han Chen, πιστοποιημένος επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής το Πρόγραμμα Δομικής Καρδιάς στο Ιατρικό Κέντρο MemorialCare Saddleback στο Laguna Hills στη Καλιφόρνια, είπε στο Healthline.

Πόση άσκηση χρειάζεστε για να κερδίσετε οφέλη για την υγεία;

Για να διερευνήσουν πώς οι εκρήξεις δραστηριότητας επηρεάζουν την υγεία, οι ερευνητές στρατολόγησαν 25.241 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου 62 ετών.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν φορητές συσκευές που φορούσαν τον καρπό που παρακολουθούσαν τα καθημερινά μοτίβα σωματικής τους δραστηριότητας, σε χρονικό διάστημα 10 δευτερολέπτων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων με τα αρχεία υγείας τους και τα παρακολούθησαν για περίπου 8 χρόνια.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 97% της τυχαίας σωματικής δραστηριότητας των ανθρώπων διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά.

Οι κρίσεις μέτριας έως έντονης δραστηριότητας που διήρκεσαν λιγότερο από 10 λεπτά συνδέθηκαν με σημαντική μείωση της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Μεγαλύτερες «εκρήξεις» δραστηριότητας χωρίς άσκηση συνδέθηκαν με περισσότερα οφέλη για την υγεία — ανεξάρτητα από το πόση σωρευτική δραστηριότητα έκανε ένα άτομο. Για παράδειγμα, η κίνηση για 1 έως 3 λεπτά συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από ό,τι η κίνηση για λιγότερο από ένα λεπτό.

Επιπλέον, όσο πιο έντονη δραστηριότητα επιτυγχάνει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Ένας συγγραφέας περιέγραψε την έντονη δραστηριότητα ως «αναπνέοντας βαθιά και βαριά» για τουλάχιστον το 15% της δραστηριότητας σε μια δήλωση.

Ακόμη και σύντομες «εκρήξεις» δραστηριότητας που διήρκεσαν λιγότερο από ένα λεπτό ήταν ωφέλιμες αν και έντονες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη και συνάδουν με πολλαπλές προηγούμενες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη ακόμη και από μικρές ποσότητες σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε η Δρ Alexandra Lajoie, πιστοποιημένη μη επεμβατική καρδιολόγος στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια.

Οι Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για τους Αμερικανούς που αναπτύχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνουν στους ανθρώπους να στοχεύουν σε 150 λεπτά μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων δεν πληροί αυτές τις οδηγίες.

Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 25% μεταξύ 18 και 64 ετών πληρούν αυτές τις οδηγίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Κόστος
  • Χρονική δέσμευση
  • Υγειονομική κατάσταση
  • Περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ομοίως ότι τέσσερις σύντομες περιόδους δραστηριότητας, έως περίπου 2 λεπτά κατά μέσο όρο, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μια άλλη αναφορά του 2022 βρήκε ότι τρεις ημερήσιες περιόδους δραστηριότητας ενός έως δύο λεπτών συνδέθηκαν με 38%-40% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο και 48%-49% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν την ελάχιστη δραστηριότητα είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από όσους έχουν πιο τακτική δραστηριότητα, πρόσθεσε η Lajoie.

«Δεν είναι απαραίτητα μια κατάσταση 100% αιτίου-αποτελέσματος», είπε. «Συχνά λέω στους ασθενείς μου ότι εάν δεν έχουν χρόνο για ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να προσπαθήσουν να ταιριάζουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορούν να βρουν χρόνο», είπε η Lajoie.

Η καθιστική ζωή αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων υγείας, όπως:

  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Καρκίνος
  • Πρόωρος θάνατος

Η σωματική αδράνεια κατατάσσεται στην αξιόπιστη πηγή ως κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

«Όταν ασκούμαστε, τα όργανα και οι ιστοί μας υφίστανται αλλαγές που βελτιώνουν την απόδοση και την αποτελεσματικότητά τους», είπε ο Chen.

Η άσκηση καταπολεμά την υπέρταση ή την υψηλή αρτηριακή πίεση, που βοηθά στη βελτίωση:

  • Μεταβολισμός λιπιδίων
  • Λειτουργία του ενδοθηλιακού ιστού
  • Ιξώδες του αίματος

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προάγει τον πολλαπλασιασμό των καρδιομυοκυττάρων ή την αναγέννηση των κυττάρων, σε άτομα με ανεπιθύμητες καρδιακές αλλαγές.

«Ακόμη και σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να επηρεάσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτές οι αλλαγές βελτιώνουν τη λειτουργία του σώματός μας», είπε ο Chen.

Ο Δρ Michael McConnell, κλινικός καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Stanford Medicine, σημείωσε ότι οι μικρές περιόδους που μελετήθηκαν είναι μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν αρκετά έντονες για να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου.

«Σε γενικές γραμμές, αυτό συνεπάγεται αυξημένη ροή αίματος μέσω των αγγείων μας, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή στη συσσώρευση πλάκας», είπε ο McConnell.

Πώς να κινηθείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ο Chen συνέστησε μερικούς τρόπους για να ενσωματώσετε σύντομες «εκρήξεις» άσκησης στην ημέρα σας:

  • Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ
  • Κάντε μια μικρή βόλτα στο γραφείο σας
  • Παρκάρετε πιο μακριά από το κατάστημα
  • Περπατήστε πιο γρήγορα όταν ψωνίζετε

Ο McConnell είπε ότι άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το παιχνίδι με κατοικίδια ή παιδιά, τη μεταφορά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη δουλειά και το περπάτημα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης Zoom.

«Λίγα λεπτά εδώ και εκεί κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να αποφέρουν πραγματικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και της μακροζωίας», είπε ο McConnell.

Εάν επαληθευθούν σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση της καθοδήγησης για τη δημόσια υγεία και να παρακινήσουν τους ενήλικες να κινηθούν περισσότερο.

Για πολλούς ενήλικες, ειδικά για τους ηλικιωμένους, μπορεί να είναι πιο εφικτό να κάνουν σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας κάθε μέρα παρά να πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή να δεσμεύονται για προγραμματισμένη, δομημένη άσκηση.

«Το βασικό στοιχείο είναι ότι σε άτομα που δεν ασκούνται, κάθε λεπτό σωματικής δραστηριότητας εξακολουθεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία, ειδικά αν είναι έντονη», είπε ο McConnell.

Συμπερασματικά, η νέα έρευνα δείχνει ότι μικρές περίοδοι φυσικής δραστηριότητας που κατανέμονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Πολλοί ενήλικες δεν ακολουθούν τη σύσταση για καθημερινή άσκηση, πιθανώς λόγω του κόστους και της απαιτούμενης χρονικής δέσμευσης.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι το να κινείτε περισσότερο μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητές σας μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας και να προάγει τη μακροζωία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις