Μπορεί να μην το πιστεύετε, όμως υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να κοιμηθείτε το μεσημέρι, ειδικά αν προσπαθείτε να μην διαταράξετε το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Οι περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ κοιμούνται το μεσημέρι για περίπου μία ώρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το SleepFoundation.org. Αυτό είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, λέει η Shelby Harris, κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στην ιατρική συμπεριφοράς ύπνου. Η Harris είναι επίσης διευθύντρια υγείας ύπνου στο Sleepopolis.

«Αν παίρνετε έναν μεσημεριανό ύπνο μιας ώρας, μερικές φορές ξυπνάτε νιώθοντας πιο ζαλισμένοι, επειδή μπαίνετε σε βαθύτερα στάδια ύπνου», λέει η Harris στο CNBC Make It.

Πόσο πρέπει να διαρκεί ένας μεσημεριανός ύπνος

Πόσο πρέπει να διαρκεί ένας μεσημεριανός ύπνος, λοιπόν; Αν θέλετε να νιώσετε πιο ενεργητικοί μετά τον μεσημεριανό σας ύπνο, το ιδανικό διάστημα είναι από 20 λεπτά έως μισή ώρα, λέει η Harris.

Λίγο πριν κοιμηθείτε, συνιστά να ρυθμίζετε ένα χρονόμετρο για 30 λεπτά, το οποίο σας δίνει από πέντε έως 10 λεπτά για να σας πάρει ο ύπνος και περίπου 20 λεπτά για να ξεκουραστείτε.

Επίσης, λάβετε υπόψη την ώρα της ημέρας, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για να αποφύγετε να επηρεαστεί ο ύπνος σας αργότερα το βράδυ, προσθέτει. «Καλό είναι να το κάνετε τουλάχιστον οκτώ με εννέα ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι το βράδυ», λέει η Harris. «Συνήθως για την πλειοψηφία των ανθρώπων, έως τις 2 μ.μ. το αργότερο».

3 οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Ο μεσημεριανός ύπνος για σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά το απόγευμα, μπορεί να είναι ευεργετικός για εσάς.

Στην πραγματικότητα, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να:

  • Αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας
  • Βελτιώσει τη διάθεση
  • Ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση

Λάβετε υπόψη ότι οι μεσημεριανοί ύπνοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του ύπνου τη νύχτα.

«Είναι ένα ωραίο όφελος και μια προσθήκη σε έναν καλό ύπνο τη νύχτα», λέει η Harris, σημειώνοντας ωστόσο πως στη «σιέστα» δεν περνάτε από τα ίδια στάδια ύπνου και δεν έχετε τα ίδια οφέλη σε σχέση με τον κανονικό, τη νύχτα.

Εάν έχετε αϋπνίες, η Harris σας συμβουλεύει να κοιμάστε σε άνετες επιφάνειες, όπως στον καναπέ σας, αντί για το κρεβάτι σας, για να αποφύγετε τη διατάραξη του ύπνου σας αργότερα. Εάν δεν έχετε αϋπνίες, ο μεσημεριανός ύπνος στο κρεβάτι σας δεν είναι πρόβλημα, προσθέτει.

Επιπλέον, εάν ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται να μειώνει τον χρόνο ύπνου σας το βράδυ, σκεφτείτε να αφαιρέσετε αυτή τη συνήθεια από την καθημερινή ρουτίνα σας.

«Ένας μεσημεριανός ύπνος, όταν γίνεται σωστά, [θα πρέπει να είναι] σαν μια κούπα καφέ», λέει η Harris. «Μια μικρή δόση ενέργειας στη μέση της ημέρας»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις