ΕΛΛΑΔΑ. Ανακοινώθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα των Aristoleo High Phenolic Olive Oils και Table Olive Awards 2022 στο Τορόντο.

Δεν είναι έκπληξη πως στα Aristoleo High Phenolic Awards, τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, για μια ακόμη φορά, αρίστευσαν!

 • Λίγα λόγια για το έργο: Φαινόλες, οι δυνάμεις του «καλού»!

Τα Aristoleo High Phenolic Olive Oils και Table Olive Awards είναι ο διεθνής διαγωνισμός που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που βρίσκονται στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές. Το 2022 διενεργήθηκε η 7η έκδοση του διαγωνισμού στον Καναδά, και πιο συγκεκριμένα, στο Τορόντο.

Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που προσμετρούνται, ονομάζονται φαινόλες, με κυρίαρχες

 • την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη και τα παράγωγα τους στα ελαιόλαδα καθώς και
 • την υδροξυτυροσόλη, την τυροσόλη αλλά και τα παράγωγα τους, στις επιτραπέζιες ελιές.

Πανίσχυρα μικροσυστατικά με εξαιρετική φαρμακολογική δράση

Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα μικροσυστατικά, με εξαιρετική φαρμακολογική δράση, που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί ιδιότητες,

 • αντιφλεγμονώδεις,
 • αντιοξειδωτικές,
 • καρδιοπροστατευτικές καθώς και,
 • νευροπροστατευτικές.

Και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012

Η ευεργετική δράση των φαινολών αναγνωρίζεται και επίσημα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 που βρίσκεται σε εφαρμογή, όπου τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται σε ένα ποσοστό και άνω (όριο), δίνουν τη δυνατότητα στα ελαιοπροϊόντα που τα περιέχουν να φέρουν ισχυρισμό υγείας (Health Claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας.

Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO High Phenolic Olive Oil & Table Olive Awards 2022 βασίζεται στη μέτρηση της συνολικής ποσότητας φαινολικών ενώσεων, όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR ( Nuclear Magnetic Resonance - Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός ).

 • Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Άριστοι και στις φαινόλες

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στις 27 Φεβρουαρίου και έδειξαν ότι τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως στην περιεκτικότητα φαινολών και για αυτό κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις του διαγωνισμού, συγκεντρώνοντας

 • 1 τριπλό χρυσό,
 • 4 διπλά χρυσά και
 • 3 χρυσά βραβεία,

δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ στις μετρήσεις του διαγωνισμού μέχρι σήμερα!

Αναλυτικότερα με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις φαινολών:

SUPER EXTREME HEALTH AWARD - 3030 mg/kg

EXTREME HEALTH AWARD - 2960 mg/kg

HIGH PHENOLIC AWARD - 1469 mg/kg

HIGH PHENOLIC AWARD - 1323 mg/kg

EXTREME HEALTH AWARD - 2310 mg/kg

SUPER HEALTH AWARD 2021 - 1610 mg/kg

SUPER HEALTH AWARD 2021 - 1540 mg/kg

HIGH PHENOLIC AWARD - 1118 mg/kg

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελιές «Βαλσαμικές» σημείωσαν νέο ρεκόρ συγκέντρωσης φαινολών (3.030 mg/kg), με την υψηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί σε εμπορικό δείγμα επιτραπέζιων ελιών από όσα έχουν συμμετάσχει στα βραβεία Aristoleo High Phenolic Table Olive Awards έως σήμερα.

Επίσης, σημειώνεται πως στα δείγματα επιτραπέζιων ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, τα επίπεδα της υδροξυτυροσόλης άγγιξαν τα 2100 mg/kg και είναι κατά 800% περίπου ανώτερα του μέσου όρου των εμπορικών δειγμάτων ελιών (244 mg/kg) που έχουν αναλυθεί από το 2005 έως σήμερα, βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο J. Agric. Food Chem. 2010,58, 46–50.

Ταυτόχρονα τα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, υπερέβησαν κατά 500 % περίπου το όριο των 250 mg/kg, που θέτει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 432 / 2012 και έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), όταν το 2012 αναγνώρισε την θετική δράση των φαινολών στο οξειδωτικό στρες, επίσημα, μέσω Ισχυρισμού Υγείας.

Εκεί αναφέρεται ρητά πως, «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Αυτά τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις των υγειοπροστατευτικών συστατικών αποτελούν το σημείο αναφοράς και τους λόγους για τους οποίους τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συμμετάσχει στα ευρέως γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, Harvard και Yale, στις έρευνες και κλινικές μελέτες με τίτλο «Feeding America’s Bravest» και «Olives for Health», αντίστοιχα, οι οποίες μελετούν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στην ανθρώπινη υγεία.

 • Βιολογικές ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα

Σημαντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα των 2 κλινικών μελετών του ΕΚΠΑ, όπου έδωσαν την ευχέρεια στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής να μετατρέψει τις βιολογικές ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την ευεργετική δράση τους στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης.

 • «Ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς»

«Η πολλαπλή αυτή βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, γιατί δικαιώνει την προσπάθεια μας επί 30 συναπτά έτη στην παραγωγή εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων, που εκτός από τις πολλές παγκόσμιες βραβεύσεις για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (408 συνολικά διεθνή βραβεία), βραβεύονται και για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε υγειοπροστατευτικά συστατικά, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο», ανέφερε ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, των ομώνυμων ελαιώνων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις