Ένα κέικ με υπέροχη υφή, όση πρέπει υγρασία και την κολασμένη αντίθεση που δίνει το γλυκό με την ξινή-αλμυρή κρέμα (που στην προκειμένη περίπτωση μπαίνει ως γλάσο).

Μερίδες: 10-12

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

Σκεύος: στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ.

Υλικά για το κέικ

- 320 γρ. καρότα

-270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-½ κ.γ. αλάτι

- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

-1 κ.γ. μαγειρική σόδα

-1 κ.γ. κανέλα

- 4 αυγά

-300 γρ. ζάχαρη

- 220 ml σπορέλαιο

- 1 βανίλια

Υλικά για το γλάσο

-250 γρ. τυρί κρέμα

- 1 κ.σ. γάλα

- 200 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

- 1 βανίλια

Παρασκεύη

1) Τρίβουμε τα καρότα με το χοντρό μέρος του τρίφτη σε ένα μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

2) Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και την κανέλα

3) Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά για 1 λεπτό σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρίσουν.

4) Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο

5) Όσο χτυπάμε προσθέτουμε λίγο-λίγο το σπορέλαιο και την βανίλια.

6) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά και χτυπάμε ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα δύο μείγματα

7) Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο υπόλοιπο μείγμα.

8) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη φόρμα 22 εκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς , για περίπου 1 ώρα

9) Όσο το κεικ ψήνεται ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το γάλα. Τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

10) Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχουμε μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα. Βάζουμε τον κάδο στο ψυγείο, να κρυώσει.

11) Βγάζουμε το κέικ απ’ το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσει πριν βάλουμε το γλάσο.

12) Απλώνουμε το γλάσο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του κέικ.

* Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα, το κεικ διατηρείται στο ψυγείο για πέντε μέρες.

TIP

Ιδανικά κρατάμε το γλάσο σε ένα μπολ στο ψυγείο και γλασάρουμε κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε.