Ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό συναίσθημα και παρά τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνήθως του αποδίδουμε, μπορεί να επιφέρει και θετικά αποτελέσματα, αφού στην ουσία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε ορισμένα ζητήματα που δεν θέλουμε ή και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σχεδόν σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας.

Ωστόσο, ο θυμός μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την συνολική εικόνα της υγείας μας όσο και για τις σχέσεις που διαμορφώνουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, εργασιακές, προσωπικές ή και φιλικές, στην περίπτωση που δεν εκφράζεται με υγιή τρόπο, οδηγώντας σε επιθετικότητα ή και… «εκρήξεις».

Με το να ελέγξετε τον θυμό σας, αποφεύγετε να πείτε ή και να κάνετε κάτι, που μπορεί να μετανιώσετε, αφού ηρεμήσετε. Για να αποφύγετε την απότομη κλιμάκωση του θυμού, που μπορεί να οδηγήσει σε μια «έκρηξη» μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

Θυμός VS περπάτημα

Την στιγμή που θα νιώσετε ότι ο θυμός συσσωρεύεται, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα λίγα λεπτά, προκειμένου να περπατήσετε. Ακόμα και αυτή η ήπια μορφή γυμναστικής μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να μειώσει το έντονο αίσθημα του θυμού.

Κάντε μια βόλτα περπατώντας, οδηγήστε το ποδήλατό σας ή κάντε ένα ελαφρό τρέξιμο. Οτιδήποτε σας βοηθά να μετακινηθείτε είναι καλό τόσο για το νου όσο και το σώμα σας.

Δραπετεύστε νοητά

Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να φεύγουμε από ένα μέρος κάθε φορά που θυμώνουμε. Μπορείτε όμως, να δραπετεύσετε νοητά. Μπείτε σε ένα ήσυχο χώρο, κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε το δικό σας «χαρούμενο μέρος» όπου νιώθετε ασφαλείς και ήρεμοι.

Σχηματίστε την εικόνα του τοπίου με κάθε λεπτομέρεια, φέρνοντας το νου σας όλα όσα μπορείτε να «δείτε» ή και να «ακούσετε» εκεί. Αυτή η πρακτική μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλιμακώσετε γρήγορα την ένταση και να επαναφέρετε την πολύτιμη ψυχραιμία σας.

Διαβάστε περισσότερα στο vita.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις