Είναι γεγονός ότι η κουλτούρα της εποχής μας, μας έχει διδάξει ένα πράγμα: η ζωή ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα, αμέσως μετά το σχόλασμα από την δουλειά. Καθημερινά, τα social media μας «βομβαρδίζουν» με το μήνυμα ότι η ζωή πρέπει να βιώνεται τα Σαββατοκύριακα και οι υπόλοιπες ημέρες -ειδικά οι Δευτέρες- είναι αναγκαίο κακό. Από την άλλη, μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας υπαγορεύει ότι, όσο και αν αγαπάτε τη δουλειά σας, θα έρθουν στιγμές που οι Δευτέρες θα είναι απλά… ανυπόφορες. Ωστόσο, το να «φορτώνουμε» σε μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας την κακή μας ψυχολογία ή την απροθυμία μας να επιστρέψουμε στο γραφείο μετά από ένα Σαββατοκύριακο είναι άκρως αντιπαραγωγικό και ενδέχεται να δώσει τον λάθος «τόνο» σε ολόκληρη την εβδομάδα που θα ακολουθήσει.

Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο από δυνατό να κάνετε τις Δευτέρες καλύτερες, ακόμα κι αν δεν έχετε τη δουλειά των ονείρων σας. Υπάρχουν μερικές μικρές συνήθειες που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας και υπόσχονται να μετατρέψουν την Δευτέρα στην αγαπημένη ημέρα της εβδομάδας.

Ποιες είναι αυτές;

1. Δημιουργήστε μία τελετουργία για τα πρωινά της Δευτέρας

Ένα τέτοιο τελετουργικό θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό όπως το να πιείτε έναν καφέ από το αγαπημένο σας καφέ, να τακτοποιήσετε τον χώρο εργασίας σας ώστε να είναι καθαρός και έτοιμος για την επόμενη εβδομάδα ή να κάνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο πριν ξεκινήσετε με τις υποχρεώσεις της εβδομάδας. Απλώς και μόνο ένα «διασκεδαστικό» τελετουργικό μπορεί να σας κάνει να ανυπομονείτε για τα πρωινά της Δευτέρας και να ξεκινάτε την εβδομάδα γεμάτοι θετικότητα.

2. Ξεκινήστε από νωρίς την εργασία

Αρκετοί άνθρωποι που δυσκολεύονται με τη μετάβαση από το Σαββατοκύριακο στην εργάσιμη εβδομάδα βρίσκουν πολύ χρήσιμο το να ξεκινούν την εργασία τους νωρίς το πρωί. Ενδέχεται λοιπόν να είναι βοηθητικό τις Δευτέρες να πηγαίνετε στο γραφείο λίγο νωρίτερα, χωρίς να είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε αμέσως τη δουλειά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας, να διαβάσετε τα νέα της ημέρας ή απλά να συζητήσετε για λίγο με τους συναδέλφους σας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να «ξυπνήσετε» το μυαλό σας και να προσαρμοστείτε ομαλότερα στο περιβάλλον της εργασίας σας.

3. Βάλτε στο πρόγραμμα κοινωνικές εκδηλώσεις

Ποιος είπε ότι οι έξοδοι πρέπει να γίνονται μόνο τα Σαββατοκύριακα; Βάζοντας στο πρόγραμμα κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως μία έξοδος με φίλους, ένα δείπνο στο αγαπημένο σας εστιατόριο ή μία παράσταση στο θέατρο που θέλατε καιρό να δείτε, μπορούν να μετατρέψουν τα βράδια της Δευτέρας στα αγαπημένα σας μέσα στην εβδομάδα.

4. Δείτε τη «μεγαλύτερη εικόνα» της εβδομάδας

Μην σχεδιάζετε δυσάρεστες υποχρεώσεις για τη Δευτέρα, αλλά προτιμήστε να κάνετε μία κατανομή τους μέσα στην εβδομάδα. Γενικά, προσπαθήστε να εστιάσετε στην «μεγαλύτερη εικόνα» της εβδομάδας. Εξισορροπήστε μέσα σας τα καλά και τα άσχημα, βάλτε στο πρόγραμμα εναλλαγές ανάμεσα σε υποχρεώσεις και ευχάριστες δραστηριότητες που σας κάνουν να ανυπομονείτε και μην επικεντρώνεστε μόνο στο αναγκαίο «κακό» που λέγεται Δευτέρα.

5. Αφιερώστε συγκεκριμένο χρόνο στα social media

Προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που αφιερώνετε στα social media την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί. Οι δημοσιεύσεις άλλων χρηστών, όπου περιγράφουν πόσο άσχημα νιώθουν για την έναρξη της εβδομάδας μπορούν να σας επηρεάσουν ψυχολογικά και η αρνητικότητα, ακόμη και όταν παρουσιάζεται με χιουμοριστικό τρόπο, ενδέχεται να είναι μεταδοτική. Δημιουργώντας όρια ανάμεσα σε εσάς και την τεχνολογία μπορείτε να περιορίσετε τις άσχημες σκέψεις και να απέχετε από το γενικότερο κίνημα «Μισούμε της Δευτέρες».

6. Διατηρήστε το πρόγραμμα ύπνου σας το Σαββατοκύριακο

Σίγουρα το να πηγαίνετε για ύπνο σε λογικές ώρες και να ξυπνάτε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής δεν είναι κάτι που βγαίνει αβίαστα στους περισσότερους ανθρώπους. Όμως το «κοινωνικό jet lag» -δηλαδή η αλλαγή του κανονικού προγράμματος ύπνου σας μέσα στο Σαββατοκύριακο- σχετίζεται με αυξημένη κόπωση, κατάθλιψη, ακόμη και με κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά η προσαρμογή του προγράμματός σας έτσι ώστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα τις καθημερινές, ενδέχεται να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε περισσότερο «έτοιμοι» για το ξεκίνημα της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις