Ζούμε σε έναν ανασφαλή κόσμο. Η ζωή μας είναι ένας διαρκής αγώνας για επιβίωση και ευτυχία. Καθημερινά δίνουμε μάχες. Άλλες τις κερδίζουμε, άλλες τις χάνουμε. Μέσα σε όλη αυτή την ατελείωτη προσπάθεια, η ανησυχία για το πώς μπορούμε να φτάσουμε πιο κοντά στο όνειρό μας, μας απασχολεί όλους.

Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε να συμβιβαζόμαστε με το μέτριο και το λίγο και να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα. Και αναρωτιόμαστε από πού να ξεκινήσουμε. Τι θυσίες πρέπει να κάνουμε. Τι ρίσκα πρέπει να πάρουμε.

Αποτελεί πρόκληση ζωής, όταν δημιουργούμε το δικό μας μονοπάτι, κάνοντας τις δικές μας επιλογές και απελευθερώνοντας τους εαυτούς μας από το μεγαλύτερο ερώτημα “τι θα γινόταν αν”. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα που συνοδεύει την ανάληψη ρίσκου. Αρχίζει το άγχος και η ανησυχία, τα οποία μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: «Τι γίνεται αν χάσω όλα τα χρήματα που επένδυσα; Κι αν ανοίξω την καρδιά μου και με απορρίψουν; Κι αν δεν είμαι αρκετά καλός;»

Στους ανθρώπους αρέσει η σταθερότητα. Μας επιτρέπει να ανθίσουμε και να ευδοκιμήσουμε ως είδος. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι να αποφύγουμε οτιδήποτε διαταράσσει την καθιερωμένη ρουτίνα. Από κανόνες έως ιεραρχίες, οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι δομημένες έτσι ώστε να μας προστατεύουν και να αποφεύγουν την απώλεια με κάθε κόστος. Αυτή η φυσική απέχθεια για την απώλεια είναι γερά ριζωμένη μέσα μας.

Στην πραγματικότητα μισούμε την ήττα. Γι’ αυτό και κάνουμε το status quo μας, να φαίνεται σαν μια αξιόπιστη και ασφαλής επιλογή.

Ο φόβος της αποτυχίας

Το να το περπατάς σε γνωστά μονοπάτια είναι μία ανάγκη, αλλά σε οδηγεί μόνο μέχρι ένα σημείο. Είναι αλήθεια πως όλα τα ρίσκα που θα πάρεις δεν εγγυώνται την επιτυχία. Ωστόσο, η αποτυχία είναι ένα ουσιαστικό μέρος της επιτυχίας. Σε αντίθεση με την αρνητική σημασία που αποδίδεται στην αποτυχία, είναι συχνά η ήττα εκείνη που μας διδάσκει τη σημασία της ανθεκτικότητας και την αξία του να μην εγκαταλείπεις. Μας αναγκάζει να επαναξιολογήσουμε τις στρατηγικές μας, να ανανεώσουμε τις πεποιθήσεις μας, να ξανασκεφτούμε τους στόχους μας και να σηκώσουμε τα μανίκια για να προσπαθήσουμε ξανά.

Ο φόβος της αποτυχίας παραλύει τη δράση. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο φόβος αυτός είναι περισσότερο κοινωνικό ταμπού, παρά προσωπική οπισθοδρόμηση. Όλοι μας πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι κάθε εμπόδιο είναι μια νουθεσία της ζωής. Πάρε ρίσκο, απέτυχε, μάθε και πάρε πάλι ρίσκο. Αυτός είναι ο κύκλος της επιτυχίας.

Κυνήγησε το όνειρό σου

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι γραμμικός. Η αντίληψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε έναν ευθύ και συγκεκριμένο δρόμο για να τα καταφέρουμε, είναι ένας μύθος. Η ζωή ανακαλύπτει συνεχώς εμπόδια που σε απομακρύνουν από την ιδανική πραγματικότητα που έχεις στο μυαλό σου και αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως ο αγώνας που δίνεις περνάει μέσα από αναποδιές κι αποτυχίες.

Ναι! Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Η καριέρα σου, τα χρήματά σου, η προσωπική σου ζωή, όλα μπορεί να βγουν από το safe mode. Ωστόσο, οι επιτυχημένοι άνθρωποι κρίνουν ότι αυτό το ρίσκο αξίζει τον κόπο. Η επιδίωξη των ονείρων σου πρέπει να είναι ο κορυφαίος στόχος στη ζωή σου. Θα πληρώσεις κάποιο κόστος μέχρι να φτάσεις εκεί, όπως πληρώνεις κόστος για κάθε προορισμό.

Τι κερδίζεις παίρνοντας ρίσκα

1. Δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να δοκιμάσει πράγματα, να μάθει, να αποτύχει, να αναπτυχθεί και να εξερευνήσει. Μπορείς να δοκιμάσεις τα όριά σου και να προχωρήσεις πέρα από αυτό που πίστευες ότι ήταν δυνατό. Με τον τρόπο αυτό οικοδομείς την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και δημιουργείς κάτι πολύ σημαντικό. Πιθανότητες.

2. Γίνεσαι καλύτερος στο να ξέρεις τι αναζητάς από τη ζωή. Συνειδητοποιείς τι θέλεις και τι δεν θέλεις, ως μέρος του σχεδιασμού και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Κι αν το εξετάσουμε πιο βαθιά, το να έχεις την επιλογή να ρισκάρεις, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο, ως αρχηγός της ζωής σου και ως αυτός που δημιουργεί το πεπρωμένο του!

3. Το να είσαι σε θέση να παίρνεις ρίσκα, κάνει τη ζωή σου συναρπαστική και πολύχρωμη. Τι θα γινόταν αν δεν ρισκάραμε ποτέ; Η ζωή θα γινόταν μονότονη και βαρετή. Ναι! Η καρδιά σου μπορεί να χτυπάει δυνατά και ιδρώνεις στη σκέψη της αποτυχίας. Όμως έχουμε μόνο αυτή τη μία ζωή. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί! Υπάρχει, όμως, κάτι πιο συναρπαστικό απ’ αυτό;

Μία αλλαγή νοοτροπίας, είναι μια αλλαγή ζωής

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι θα έκανες αν η επιτυχία δεν είχε και τόση σημασία; Ότι δεν θα πείραζε καθόλου κι αν αποτύχεις; Ή ακόμα καλύτερα αν δεν υπήρχε περίπτωση να αποτύχεις;

Πού θα αφιέρωνες τον χρόνο και την ενέργειά σου; Αν ήσουν σίγουρος για την επιτυχία σου, τι βήματα θα έκανες, τι όνειρα θα κυνηγούσες;

Είμαι σίγουρη πως θα επέλεγες να κάνεις κάτι που πίστευες πάρα πολύ, θα το απολάμβανες ή θα ένιωθες ότι δίνει νόημα στη ζωή σου. Ακριβώς, μέσω του προσδιορισμού των πραγμάτων που θα έκανες, ακόμα κι αν ήξερες ότι θα αποτύχεις, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Αντίθετα, έχεις τα πάντα να κερδίσεις! Αυτή η μικρή αλλά ισχυρή αλλαγή νοοτροπίας, είναι ένα ζωτικό βήμα που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.

Ως προσωπική συμβουλή θα δανειστώ μια απλή, αστεία και υπέροχη φράση που είπε κάποτε ο Κλιντ Ίστγουντ: «Αν θέλεις εγγύηση στη ζωή, αγόρασε μία τοστιέρα!».

Αρχική δημοσίευση από την Αφροδίτη Χόντου στο epixeiro.gr.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις