Εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο πιάτο που θα τιμήσουμε την Καθαρά Δευτέρα με πρωταγωνιστή το νούμερο ένα θαλασσινό, ψητό καλαμάρι στο φούρνο με άρωμα από δυόσμο και κουκουνάρι.

Οι νηστίσιμες συνταγές από την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι το Πάσχα, μπαίνουν στις μαγειρικές λίστες κάθε σπιτιού. Τα θαλασσινά γίνονται πρωταγωνιστές μιας ιδιαίτερα γευστικής μεσογειακής κουζίνας, που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Νηστίσιμο ψητό καλαμάρι με πάστα από δυόσμο και κουκουνάρι

Υλικά για 2 μεγάλα καλαμάρια, καθαρισμένα και κατά προτίμηση φρέσκα

Για την πάστα δυόσμου:

  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • 1 ποτήρι (του κρασιού) ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
  • 2 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι
  • αλάτι & πιπέρι
  • τριμμένη φρυγανιά

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

  • Αφού καθαρίσουμε, πλύνουμε τα καλαμάρια και αφαιρέσουμε την εξωτερική πέτσα τους, τα αλατίζουμε, τα χαράζουμε ελαφρώς από πάνω (χωρίς να τα κόψουμε τελείως) και τα αφήνουμε στη άκρη
  • Στο μπλέντερ χτυπάμε το δυόσμο, το κουκουνάρι, το λάδι και το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να έχουμε μια όμορφη πάστα. Αφού τελειώσουμε με το χτύπημα, αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας την πάστα μας
  • Τοποθετούμε τα καλαμάρια στο ταψί της κουζίνας και τα αλείφουμε με την πάστα δυόσμου χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης. Κρατάμε την πάστα που περίσσεψε σκεπασμένη σε ένα μπολάκι
  • Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για μισή ώρα σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Πριν σερβίρουμε τα καλαμάρια “περνάμε” πάλι με λίγη πάστα για να τα δροσίσουμε και τα τρώμε ζεστά

*Τα καλαμάρια έχουν την ιδιότητα να σκληραίνουν και να στεγνώνουν όταν κρυώσουν γι' αυτό προτιμάμε να τα τρώμε λίγο μετά το μαγείρεμά τους. Όσο πιο ζεστά καταναλωθούν τόσο πιο τρυφερά και ζουμερά παραμένουν, ειδικά αν πρόκειται για ψητά ή τηγανιτά καλαμάρια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις