Το παραδοσιακό αγαπημένο κανταΐφι, γεμιστό με κρέμα που μοιάζει με αυτή του γαλακτομπούρεκου και σπασμένα φουντούκια είναι η απόλυτη πρόταση για τους λάτρεις των γλυκών ταψιού.

Τα σιροπιαστά, κατέχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην ελληνική ζαχαροπλαστική με μια ιστορία που χάνεται στα βάθη της Ανατολής γι' αυτό και τα τιμάμε ιδιαιτέρως.

Κανταΐφι γεμιστό με κρέμα και σπασμένα φουντούκια

Υλικά για 18 -20 μερίδες:

  • 500 γρ φύλλο κανταΐφι
  • 250 γρ αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
  • 150 γρ φουντούκια σπασμένα σε γουδί
  • 50 γρ κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης για τη διακόσμηση

Για τη γλυκιά κρέμα:

  • 300 γρ φρέσκο γάλα σε πλήρη λιπαρά + 50 γρ γάλα ξεχωριστά
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κρόκους αυγών
  • 30 γρ κορν φλάουρ
  • 30 γρ βούτυρο αγελαδινό
  • Μερικές σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 700 γρ νερό
  • 700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση και σερβίρισμα:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε την κρέμα με την οποία θα γεμίσουμε το κανταΐφι. Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα (300 γρ στην κατσαρόλα και κρατάμε τα άλλα 50 γρ ξεχωριστά), την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε να ζεσταθούν τα υλικά μας σε χαμηλή φωτιά
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανάκι χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα που έχουμε κρατήσει στην άκρη
  • Προσθέτουμε στο μπολ τον κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και φτιάχνουμε ένα μίγμα που μοιάζει με κρέμα
  • Μόλις έχουν ζεσταθεί καλά τα υλικά στη φωτιά αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μίγμα της κατσαρόλας και το αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας παράλληλα με ένα σύρμα
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για δυο κουταλιές ακόμα
  • Αδειάζουμε το μίγμα του μπολ στην κατσαρόλα και βάζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβολιάσει η κρέμα
  • Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα μας και γίνει λεία και απαλή
  • Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε στην άκρη

Για το φύλλο κανταΐφι πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία μόλις έχουμε έτοιμη την κρέμα και καμία άλλη εκκρεμότητα ώστε να μη μας ξεραθεί και σπάει κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης

  • Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε το φύλλο κανταΐφι και το μαδάμε ώστε να ξεκολλήσουν οι «τρίχες» μεταξύ τους
  • Ρίχνουμε πάνω το λιωμένο βούτυρο και με τα χέρια μας ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ποτίσει με βούτυρο όλο το φύλλο
  • Παίρνουμε ένα ταψί με θήκες για μάφινς (εναλλακτικά αλουμινένιες θήκες μιας χρήσης) και σε κάθε μία βάζουμε λίγο από το φύλλο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια φωλιά όπου εκεί θα βάλουμε την κρέμα και τα φουντούκια. Δίνουμε λοιπόν το ιδανικό σχήμα με τα χέρια μας
  • Σε κάθε φωλιά βάζουμε πρώτα λίγο από τη γλυκιά κρέμα και από πάνω λίγα από τα σπασμένα φουντούκια
  • Αφού γεμίσουμε όλες τις θήκες με κρέμα και φουντούκια παίρνουμε λίγο ακόμα φύλλο, σκεπάζουμε τις θήκες και συγυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Θέλουμε να σιγοψηθεί το φύλλο και όχι να βιαστούμε. Έτσι θα έχουμε ένα καλοψημένο και τραγανό κανταΐφι
  • Παράλληλα βάζουμε να βράσει το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και ανακατεύουμε
  • Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε για 4 – 5 λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά
  • Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το γλυκό ρίχνουμε από πάνω το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να ρουφήξει
  • Ιδανικός χρόνος αναμονής είναι οι δέκα με δώδεκα ώρες πριν σερβίρουμε (αν αντέχουμε!) ώστε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι
  • Σερβίρουμε με κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις