Τα τεστ ευφυΐας είναι ψυχομετρικά εργαλεία που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν το επίπεδο ευφυΐας ενός ατόμου. Η ευφυΐα αναφέρεται στην ικανότητα να σκέφτεστε, να λύνετε προβλήματα, να αντιλαμβάνεστε, να μάθετε και να προσαρμόζεστε σε νέες καταστάσεις. Τα τεστ ευφυΐας είναι ένας τρόπος να μετρήσουμε αυτήν την ικανότητα σε συγκεκριμένες διατυπώσεις προβλημάτων ή καταστάσεων.

Τα τεστ ευφυΐας δίνουν συνήθως ένα σκορ, γνωστό ως ευφυΐας IQ, το οποίο αναπαριστά την ευφυΐα του ατόμου σε σχέση με τη μέση ευφυΐα του πληθυσμού. Το μέσο IQ ορίζεται συνήθως ως 100, και οι τιμές πάνω από 100 υποδηλώνουν υψηλότερη από τον μέσο ευφυΐα, ενώ τιμές κάτω από 100 υποδηλώνουν χαμηλότερη από τον μέσο ευφυΐα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τεστ ευφυΐας δεν κατατάσσουν πλήρως τις διαφορετικές ικανότητες ενός ατόμου και δεν παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα της νοημοσύνης του. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλούς τομείς, όπως στην εκπαίδευση, την επιλογή προσωπικού και την ερευνητική εργασία, για να παράσχουν μια αρχική εκτίμηση της γενικής νοημοσύνης ενός ατόμου.

Τεστ ευφυΐας: Εάν λύσεις τον απλό μαθηματικό γρίφο του 100ευρού, τότε έχεις IQ άνω του 130

Σε αυτόν τον γρίφο τα βρήκαν σκούρα πολλοί και οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν… άνευ προηγουμένου.

To τεστ:

Ένας άντρας κλέβει 100€ από το ταμείο ενός καταστήματος, στην συνέχεια αγοράζει αγαθά αξίας 70€ από το κατάστημα αυτό και παίρνει πίσω 30€ ρέστα, πόσα λεφτά έχει χάσει το κατάστημα;

Ποια είναι όμως η σωστή απάντηση;

Η ακόλουθη:

Στην πραγματικότητα, τα 100€ που κλάπηκαν, ο κλέφτης τα επέστρεψε.

Συνεπώς, το μαγαζί χάνει το κόστος των εμπορευμάτων +30€ που του έδωσε ρέστα. Το κόστος των εμπορευμάτων ήταν σαφώς μικρότερο από 70€, την τιμή δηλαδή στην οποία πωλούνταν. Άρα το μαγαζί έχασε λιγότερα από 100€.

Ο κλέφτης, από τη μεριά του, πήγε χωρίς δικά του χρήματα (αφού πλήρωσε με το 100ευρω που τους είχε κλέψει) και έφυγε με ψώνια αξίας 70€ και 30€ μετρητά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις