Αν υπάρχει μία συνταγή λατρεμένη από όλη την οικογένεια, αυτή είναι τα παραδοσιακά σουτζουκάκια μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και συνοδεία από σπυρωτό και αρωματικό ρύζι.

Μπορεί η διαδικασία να απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο από ότι χρειάζονται τα κοκκινιστά κεφτεδάκια, το τελικό αποτέλεσμα όμως στο τραπέζι, δικαιώνει κάθε προσπάθεια. Η νοστιμιά του κρέατος, το άρωμα από το κύμινο και η παχιά σάλτσα, συνθέτουν το ιδανικό πιάτο!

Σουτζουκάκια παραδοσιακά, μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και συνοδεία αρωματικού ρυζιού

Υλικά για 4 – 5 μερίδες (1 κιλό κιμά):

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • 1 κ. γ. κύμινο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 4 μεγάλες ντομάτες κόκκινες και ώριμες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κ. σ. πελτέ
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Ελαιόλαδο

Για το σπυρωτό ρύζι:

  • ½ κιλό ρύζι για πιλάφι
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 50 γρ αγελαδινό βούτυρο

Μαγείρεμα και σερβίρισμα:

  • Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε μια λεκάνη βάζουμε το μοσχαρίσιο κιμά, το αυγό, το ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, το σκόρδο τριμμένο στο λεπτό του τρίφτη, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο
  • Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και βάζουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα
  • Σε μια βαθιά και άνετη κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά της σάλτσας _ ντομάτες, κρεμμύδι τριμμένο, πελτέ, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και σβήνουμε πριν δέσει. Θέλουμε σε αυτό το σημείο η σάλτσα μας να είναι αραιή αφού εδώ θα ρίξουμε τα σουτζουκάκια μόλις τηγανιστούν
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μακρόστενο σχήμα και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο
  • Μόλις ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές τα ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα με την σάλτσα και ανοίγουμε πάλι τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία
  • Αφήνουμε να δέσει το φαγητό και μόλις έχουμε μια πηχτή κόκκινη σάλτσα κλείνουμε τη φωτιά
  • Για τη γαρνιτούρα, βράζουμε το σπυρωτό ρύζι σε αλατισμένο νερό
  • Μόλις το στραγγίξουμε ρίχνουμε ένα κομμάτι βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε μέσα το ρύζι
  • Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με το σπυρωτό βουτυρένιο ρύζι και κόκκινη σάλτσα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις