ΛΑΚΩΝΙΑ. Μετρά σχεδόν 2.200 χρόνια ζωής, στέκει ακόμα όρθιο κι εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς μέχρι σήμερα, πρόκειται για το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης και βρίσκεται στο πανέμορφο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

Ο νομός Λακωνίας είναι από εκείνα τα σπάνια μέρη που στα τετραγωνικά χιλιόμετρα που μετρά η έκτασή τους, μπορούν και χωρούν αρχαιότητες, θρησκευτικούς προορισμούς, τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, κάστρα, βουνά και θάλασσες. Έτσι, αυτοί οι τόποι είναι «καταδικασμένοι» να ξεχωρίζουν στο χάρτη. Γιατί κυριολεκτικά, έχουν απ’ όλα. Αυτό είναι η Λακωνία! Ένα τόπος πλούσιος σε ιστορία, αξιοθέατα και προορισμούς για όλα τα γούστα.

Ένα λοιπόν από τα πιο ιδιαίτερα και σπάνια αξιοθέατα είναι το ελληνιστικό γεφύρι στο Ξηροκάμπι. Η ιδιαιτερότητα αυτού του γεφυριού δεν είναι μόνο πως οι πέτρες του μετρούν περίπου 2.200 χρόνια ζωής ούτε οι θρύλοι που το ζώνουν. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός πως εξακολουθεί και είναι ακόμα επιβλητικό ενώ εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς με τότε.

Μονότοξο γεφύρι Ξηροκαμπίου: Το μοναδικό σε χρήση σε όλη την Ευρώπη

Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την κατασκευή του μονότοξου γεφυριού περίπου το 100 π. Χ. κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Κατά μια άποψη αυτό είναι το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης. Κατά μία όμως άλλη μερίδα αρχαιολόγων, τον τίτλο αυτό κατέχει η αρκαδική γέφυρα στο Αρκαδικό Αργολίδας. Σε αυτό όμως που συμφωνούν όλοι είναι πως το μονότοξο γεφύρι του Ξηροκαμπίου είναι το αρχαιότερο στην Ευρώπη που όμως εξακολουθεί και χρησιμοποιείται.

Αν αφήσουμε στην άκρη τους τίτλους και κρατήσουμε την ουσία, θα παραδεχτούμε πως πρόκειται για ένα θαύμα της μηχανικής. Μια κατασκευή που αντέχει στο χρόνο, «γλίτωσε» από φυσικές καταστροφές, επιδρομές και πολέμους. Και όχι μόνο κατάφερε να σταθεί όρθιο αιώνες τώρα, αλλά συνεχίζει να εξυπηρετεί μέχρι τις μέρες μας τους περαστικούς.

Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια (λίγο μετά την κατασκευή της δηλαδή) η γέφυρα αποτελούσε μέρος της Βασιλικής Οδού η οποία συνέδεε τη Σπάρτη με την Καρδαμύλη. Μετά την κυριαρχία των Ελευθερολακώνων (πόλεις που αποσπάστηκαν από την κυριαρχία της Σπάρτης) στα νότια παράλια της Λακωνίας, οι Σπαρτιάτες είχαν σαν κύριο λιμάνι τους την Καρδαμύλη. Αυτή λοιπόν η οδός εξυπηρετούσε κατά κύριο λόγο εμπορικούς σκοπούς.

Ξηροκάμπι Λακωνίας: Ένα γεφύρι ζωσμένο από θρύλους

Βέβαια, κάθε τι για να εξυψωθεί ακόμα περισσότερο από όσο αρμόζει η σπουδαιότητά του, χρειάζεται κι ένα θρύλο ή ένα μύθο. Έτσι κι εδώ λοιπόν, πολλοί και σπουδαίοι της εποχής, έχουν πατήσει το γεφύρι που ενώνει τις όχθες του ποταμού Ερασίνου. Το γεφύρι λοιπόν κάθε φορά που ακούει ένα θρύλο να παίρνει μορφή από τις εξιστορήσεις των επισκεπτών ή των περαστικών, σηκώνεται μισό ποντάκι πιο ψηλά!

Ο νεαρός Πάρις και η Ωραία Ελένη πέρασαν από δω για να φτάσουν στην Καρδαμύλη και να πάρουν το καράβι για την Τροία. Αργότερα, ο Τηλέμαχος (γιος του πολυμήχανου Οδυσσέα και ήρωα της Τροίας) διαβαίνει το γεφύρι αναζητώντας πληροφορίες για τον πατέρα του. Όπως βλέπετε, ο Όμηρος τίμησε και με το παραπάνω το μονότοξο της Λακωνίας!

Επιπλέον, «φήμες» θέλουν το Νεοπτόλεμο (γιο του Αχιλλέα) να κάνει κι αυτός το πέρασμά του από το Ξηροκάμπι για να παντρευτεί την κόρη της Ωραίας Ελένης και του Μενέλαου, Ερμιόνη.

Διασχίζοντας το φαράγγι του Ανακώλου

Για όσους αγαπούν την οδήγηση στη φύση, από αυτό το σημείο ξεκινάει το φαράγγι του Ανακώλου. Πρόκειται για το μοναδικό φαράγγι της Ελλάδας που μπορεί κάποιος να διασχίσει οδικώς και μάλιστα με συμβατικό αυτοκίνητο.

Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και φιλοξενεί περίπου 20 είδη βλάστησης που δε φυτρώνουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ο δρόμος, μας οδηγεί στο χωριό Κουμουστά με τους 2 μόνιμους κατοίκους του. Από δω ξεκινούν 3 πανέμορφα μονοπάτια με προορισμούς διάφορα σημεία του Ταϋγέτου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις