Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΓΥΘΕΙΟ. Με επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού, η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Ανατολικής Μάνης (14 εκ των 27), καταγγέλλει στην κα Μενδώνη, τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εξαπάτησης Ανεξάρτητης Αρχής.

Η εξέλιξη αφορά στο ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών εντός των ορίων του Δήμου Ανατ. Μάνης (Δ.Α.Μ), και μάλιστα στο γεγονός πως ο Δήμαρχος, όπως καταγγέλλεται, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε τηλεδιάσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.), «…οι απόψεις που εξέφρασε ήταν υπέρ των αιολικών πάρκων (Α/Π) και της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης», αν και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα είχε αντίθετα αποφασίσει.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι καταγγέλλοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων:

«…αγνόησε εκπεφρασμένη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., της οποίας είχε γνώση (04.02.2020) και η οποία είναι κάθετα αντίθετη προς την εγκατάσταση Α/Π και νέων ανεμογεννητριών στη Μάνη και αντ’ αυτού εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και όχι, ως είχε θεσμική υποχρέωση, αυτές του κυρίαρχου Δ.Σ.».

Η παρέμβαση – αναφορά της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων του Δ.Α.Μ., έχει ως εξής:

«Παρέμβαση – Αναφορά – Κταγγελία, της πλειοψηφίας τού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατ. Μάνης

Θέμα: Ανεμογεννήτριες στην Μάνη - Παράσταση Δημάρχου τού Δήμου Ανατ. Μάνης δια τηλεδιάσκεψης στο ΚΣΝΜ

Αξιότιμη Κα Υπουργέ

κατά πρόσφατη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Μάνης (ΔΑΜ), με έδρα το Γύθειο, δια τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος κ.Πέτρος Ανδρεάκος εδέχθη ερώτηση εκ μέρους μας για το εάν ο Δήμος μας είχε λάβει πρόσκληση εκ του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για συμμετοχή στη συνεδρίασή του (δια τηλεδιάσκεψης) προ μηνός περίπου, εάν ο ίδιος ανταποκρίθηκε σε αυτή, και εάν ναι, κλήθηκε να ενημερώσει το Σώμα, για το πως τοποθετήθηκε και τί απόψεις εξέφρασε σε αυτήν…

Ο Δήμαρχος απάντησε καταφατικά, ότι πράγματι υπήρξε πρόσκληση από το ΚΣΝΜ και έλαβε μέρος δια τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση αυτού (14.01.2021) και ότι οι απόψεις που εξέφρασε ήταν υπέρ των αιολικών πάρκων (Α/Π) και της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης, απόψεις που είναι γνωστές όπως μάς είπε από παλαιότερα…

Κα Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας, εμείς η πλειοψηφία των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων του ΔΑΜ, προερχόμενοι μάλιστα από τέσσερεις, από τις πέντε συνολικά, δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο 27μελές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, Καταγγέλουμε τον Δήμαρχο κ.Πέτρο Ανδρεάκο ενώπιον Σας για διοικητικά και πιθανά ποινικά παραπτώματα και συγκεκριμένα για:

α) Παράβαση καθήκοντος, διότι αγνόησε εκπεφρασμένη ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., της οποίας είχε γνώση (04.02.2020) και η οποία είναι κάθετα αντίθετη προς την εγκατάσταση Α/Π και νέων ανεμογεννητριών στη Μάνη και αντ’ αυτού εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και όχι, ως είχε θεσμική υποχρέωση, αυτές του κυρίαρχου Δ.Σ.

β) Απόπειρα εξαπάτησης Ανεξάρτητης Αρχής (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου σας και διαμέσου αυτής και Υμών Προσωπικά, αναφερόμενος, ότι εκπροσωπεί και εκφράζει τον Δήμο Ανατ. Μάνης, τη βούληση αυτού και των δημοτών του, πράγμα ψευδέστατο.

Εξ αυτών, εμείς, η πλειοψηφία των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, πιστοί στη νομιμότητα και επιφυλασσόμενοι για την άσκηση παντός δικαιώματός μας για την υπεράσπισή της προς πάσαν αρμοδία Αρχή, Σας παρακαλούμε θερμά πριν την απόφασή σας για το μέγα ζήτημα τής τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή μας να συνυπολογίσετε την παρούσα παρέμβαση, αναφορά και καταγγελία μας».

Ακολουθούν τα ονόματα των 14 Δημοτικών Συμβούλων

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ανατ. Μάνης

Μιχαλολιάκος Κυριάκος, Ε-μάιλ: mazigiatontopomas2019@gmail.com

Φιλιππάκος Τζανέτος, Ε-μάιλ: enotikikinisimanis@gmail.com

Κατσαφούρος Γεώργιος, Ε-μάιλ: gkatsafouros@gmail.com

Αναστασάκος Δημήτριος, Ε-μάιλ: dimitris.an80@gmail.com

Τραγάκης Σ Νικόλαος, Ε-μάιλ: nikolaostragakis@gmail.com

Γεωργακάκος Κωνσταντίνος

Κολοκούρη Κανέλλα, Ε-μάιλ: Kkolokouri8@gmail.com

Ρογκάκου Χριστίνα, Ε-μάιλ: xristinarogakou@gmail.com

Πλαγιαννάκος Γεώργιος, Ε-μάιλ: gplagi@gmail.com

Λιγνός Νικόλαος, Ε-μάιλ: lignosnikos@yahoo.com

Πέτρου Δημήτριος, Ε-μάιλ: 1535716b@otenet.gr

Δημακόγιαννης Γεώργιος, Ε-μάιλ: lakoniaodos@gmail.com

Παντελεάκος Κυριάκος

Μιχαλακάκος Παύλος, Ε-μάιλ: paylosmichel@gmail.com

Λυροφώνη: «Συγκλήθηκε παράνομα το Συμβούλιο γι’ αυτό και δεν συμμετείχαμε»


Η κα Γεωργία Λυροφώνη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατ. Μάνης, ερωτώμενη σχετικά από το notospress.gr, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Το συγκεκριμένο Συμβούλιο, στο οποίο αναφέρονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των λοιπών παρατάξεων, συγκλήθηκε παράνομα, γι’ αυτό και δεν συμμετείχε κανένας Σύμβουλος από την παράταξη του Δημάρχου, κ. Ανδρεάκου.

Αλλά και πέρα από αυτό, το εν λόγω θέμα, δεν θα ήταν δυνατό να εισαχθεί προς συζήτηση σε Δημοτικό Συμβούλιο, στην Ημερήσια Διάταξη δηλαδή, αφού στερούνταν της απαραίτητης σχετικής εισήγησης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και δεν ήταν σαφές περί ποιου πράγματος θα κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει.

Να το πω πιο απλά, δεν διαφαινόταν η αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει σχετικές αποφάσεις στο παρελθόν και δεν είχε κατατεθεί κανένα νέο στοιχείο.

Εξίσου σημαντικό: Την αίτηση της Ενωτικής Κίνησης Μάνης την είχαν υπογράψει διαφορετικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι από αυτούς που υπέγραφαν την πρόσκληση για Δημοτικό Συμβούλιο, κατά παράβαση των διατάξεων που αναφέρουν ότι, “… Αν το Συμβούλιο δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την 6η μέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα, για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του…”.

Ας συγκρατήσει κι ο αναγνώστης, πως για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε προσφύγει στην Επιτροπή του Άρθρου 152».