ΣΚΑΛΑ. Απόγευμα Τετάρτης 23 Μαρτίου. Το κρύο δυνατό. Πάνω στην εθνικό οδό Σκάλας – Σπάρτης, στη μοναδική έμβαση για τη θέση Ξηροκάμπια Δήμου Σκάλας, το μπλόκο των πολιτών, που αντιδρά στην κατασκευή του εργοστασίου σκουπιδιών, είναι στη θέση του.

Πολίτες απλοί αλλά ενεργοί, ομάδες από συλλογικότητες, αιρετοί από τον δήμο Ευρώτα. Αυτή τη φορά συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν ποια θα είναι η απάντηση στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, που τους έχει ήδη προκαλέσει και εκβιάσει, επικαλούμενος ΜΑΤ και Εισαγγελέα, αν δεν διαλύσουν το μπλόκο προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ.

Τα πράγματα είναι απλά αλλά κρίσιμα. Αν η Πολιτεία δεν καταλάβει το δίκιο των πολιτών και δεν κατανοήσει τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις τους τότε είναι αναπόφευκτο ότι τα ΜΑΤ θα αντιμετωπίσουν ένα ενιαίο, πολυάριθμο μέτωπο πολιτών «στα στενά των Ξηροκαμπίων».

Οι πολίτες, δια των εκπροσώπων τους, αναφέρουν ότι η χωροθέτηση στα Ξηροκάμπια είναι εσφαλμένη αφού δεν λαμβάνει υπ’όψιν τις δημόσιες μελέτες αλλά και την παρατήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισημαίνουν με τη σειρά τους ότι το έργο αποτελεί απειλή για το περιβάλλον. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι αναπόφευκτη, συνεπώς και των καλλιεργειών και της ποιοτικής εξαγώγιμης παραγωγής της ευρύτερης περιοχής. Οι πολίτες αντιτίθενται σε ένα μοντέλο διαχείρισης πανάκριβο το οποίο δεν υπηρετεί τους στόχους της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται, όπως λένε, για έναν σχεδιασμό που δεν ανακυκλώνει στην πηγή και δεν ενισχύει, τουναντίον επιβαρύνει, τα ταμεία των δήμων.

Οι πολίτες όμως αντιδρούν και στην προκλητική λογική και ρητορική του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα που απειλεί και με ανάλογη πρακτική, με ΜΑΤ και Εισαγγελείς, κατά των ενεργών πολιτών.

Όπως αναφέρουν οι ενεργοί πολίτες και δύο εκλεγμένοι στο δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα «αν υπάρχουν παρατυπίες και πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν αυτές αφορούν την Περιφέρεια και όχι τους πολίτες».

Η Συνέλευση στο μπλόκο ήταν δυναμική και αποδοτική. Οι πολίτες αποφάσισαν:

  • Τη συνέχιση και πιο δυναμική λειτουργία του μπλόκου στα Ξηροκάμπια.
  • Την πραγματοποίηση μεγάλης ανοικτής συγκέντρωσης στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα την Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 6 το απόγευμα, για ενημέρωση όλων των ενεργών πολιτών που αντιδρούν στο εργοστάσιο.
  • Την κατάθεση προς ψήφιση κειμένου που θα αποτελέσει Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα με το οποίο θα καταγγέλλονται και θα καταδικάζονται η προκλητικότητα και τα αντιδημοκρατικά ένστικτα του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Να σημειωθεί ότι οι ενεργοί πολίτες μιλώντας στο notospress κάλεσαν όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου σε κοινό αγώνα απέναντι σε ό,τι απειλεί το περιβάλλον, την υγεία, την δημοκρατία και σχετίζεται με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα.

Στο video θα ακούσετε δεκάδες στοιχεία και λεπτομέρειες για το έργο την επικινδυνότητα, την αυθαιρεσία και την αναπόφευκτη παρέμβαση των πολιτών. Τίθενται ερωτήματα προς τον περιφερειάρχη που χρήζουν απάντησης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις