ΣΠΑΡΤΗ. Ύστερα από συνάντηση που είχε (29/1) ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Αραχωβίτης με φοιτητές, μέλη των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων των Τμημάτων της Σπάρτης - όπου συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα με τη λειτουργία των φοιτητικών συσσιτίων – σήμερα (3/2) κατέθεσε Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως τόνισε ο Στ. Αραχωβίτης, παρά το αίτημα του Πανεπιστημίου για αύξηση του κονδυλίου για τη σίτιση, με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ αρκετοί φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν σιτίζονται δωρεάν, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να επιβαρύνονται οικονομικά.

  • Σίτιση – στέγαση ταλανίζουν τις οικογένειες των φοιτητών

Έτσι, πολλοί από τους φοιτητές, «…ενώ δικαιούνται να σιτίζονται δωρεάν, δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας. Αντίστοιχα, το πρόβλημα της στέγασης δεν αντιμετωπίζεται, ως εκ τούτου, οι οικογένειες των φοιτητών πιέζονται υπέρμετρα οικονομικά».

  • Το κείμενο της Ερώτησης Αραχωβίτη προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Καταστρατήγηση του δικαιώματος δωρεάν σίτισης για τους φοιτητές των Τμημάτων Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Φυσικοθεραπείας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη»

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/2012 (ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012) ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της δωρεάν σίτισης των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η απόφαση αυτή αναφέρεται στα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι οικογένειες προκειμένου τα παιδιά τους να δικαιούνται της παροχής αυτής.

Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησα με φοιτητές, μέλη των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων των Τμημάτων της Σπάρτης, ενημερώθηκα ότι με την υπ΄αριθμ. 24/08-11-2019 απόφαση της Συγκλήτου του ΠΑΠΕΛ με θέμα «Χορηγίες για τη λειτουργία φοιτητικών συσσιτίων ετών 2022, 2023» είχε ζητηθεί από το Υπουργείο

  • το ποσό των 2.343.000 € για το έτος 2022 και
  • το ποσό των 2.526.000 € για το έτος 2023 αντίστοιχα,

για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των φοιτητών του ΠΑΠΕΛ.

  • Όμως, η έγκριση του Υπουργείου, σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. Α.Π.80680/Β2/25-06-2020, ανέρχεται στο ποσό των 1.320.000 € ανά έτος.
  • Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι να μην καλύπτονται οι ανάγκες δωρεάν σίτισης όλων των φοιτητών που είναι δικαιούχοι σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Φ568535Β318-6-2012 Κ.Υ.Α. και να προκύπτουν επιλαχόντες.

Σε συνέχεια, δυνάμει του με Α.Π.1416/28-02-2022 εγγράφου του ΠΑΠΕΛ, έγινε αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 257.640 € για το έτος 2023, και 257.640 € για το έτος 2024, σύνολο 515.280 €, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες δωρεάν σίτισης των επιλαχόντων φοιτητών - δικαιούχων.

Ενημερώθηκα από τους φοιτητές ότι αρχές του 2023, στην μέση του Ακαδημαϊκού έτους, μειώθηκε ο αριθμός των φοιτητών στις λίστες δωρεάν σίτισης και αυξήθηκε ο αριθμός των επιλαχόντων. Επομένως, το ανωτέρω αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης προφανώς δεν έγινε αποδεκτό.

  • Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι αρκετοί φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν σιτίζονται δωρεάν και οι οικογένειές τους επιβαρύνονται οικονομικά αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο. Έτσι, πολλοί από τους φοιτητές, ενώ δικαιούνται να σιτίζονται δωρεάν δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας.

Επειδή τα παραπάνω αντιβαίνουν όχι μόνο στην κείμενη νομοθεσία αλλά και στη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία, η οποία σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη (Βλ. υπ. αριθμ. 273836/20646/21.5.2020 έγγραφο), περιλαμβάνει όχι μόνο την απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων, αλλά και τη δωρεάν παροχή του ελάχιστου αριθμού των στοιχειωδώς απαραίτητων για την αποτελεσματική συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τα συγγράμματα, τη σίτιση κτλ,

Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από γονείς και φοιτητές, ενώ είδαμε πρόσφατα να γίνεται συμβολική πορεία φοιτητών στην πόλη της Σπάρτης και επιστολές φοιτητών προς τη Φοιτητική Μέριμνα και τον Πρύτανη,

Επειδή η συγκεκριμένη πολιτική έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Τμήματα του ΠΑΠΕΛ στη Σπάρτη με τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, μείωση του αριθμού των εισακτέων, εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, ανύπαρκτα χρηματοδοτικά εργαλεία και έλλειψη φοιτητικής εστίας,

Επειδή η δωρεάν στέγαση και σίτιση αποτελούν δικαίωμα των φοιτητών,

Επειδή η μείωση του αριθμού των φοιτητών για δωρεάν σίτιση αυξάνει κατακόρυφα το κόστος φοίτησης στη Σπάρτη,

Ερωτάται η κα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων:

  • Προτίθεστε να αυξήσετε τον προϋπολογισμό του κονδυλίου σίτισης ώστε να μην στερούνται του δικαιώματος δωρεάν σίτισης, όλοι οι φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη που τη δικαιούνται;

  • Προτίθεστε να λάβετε μέριμνα για την στέγαση των φοιτητών στην πόλη της Σπάρτης, δεδομένης της εντεινόμενης έλλειψης στέγης και της αύξησης του κόστους ζωής για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αξιοποιώντας επιτέλους τα κτήρια της Φοιτητικής Εστίας;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις