Παραλία Μποζάς: Η άγνωστη, γαλάζια όαση του Λακωνικού κόλπου στον Ασωπό
Μποζάς: Το επίνειο του Ασωπού
ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Μποζάς στον Ασωπό Λακωνίας είναι ίσως η πιο άγνωστη παραλία της περιοχής παρόλο που αποτελεί την πιο γαλάζια (και πράσινη) όαση του Λακωνικού κόλπου.
Ο Ασωπός, γνωστός από την αρχαιότητα, απέχει μόνο 11 χιλιόμετρα από τους Μολάους και άλλα 29 από την κοσμοπολίτισσα Μονεμβασιά. Πρόκειται για ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα χωριά της Λακωνίας που μαζί με τα γειτονικά Παπαδιάνικα φτάνουν σχεδόν τις 3.000 μόνιμους κατοίκους.
Μποζάς Ασωπός: Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του λακωνικού κόλπου
Η παραλία Μποζάς απέχει από τον Ασωπό 4,5 χιλιόμετρα και είναι η πιο κοντινή ακτή στο χωριό. Οι ταμπέλες από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού, θα σε οδηγήσουν στην καταπράσινη ακτή μέσα από μια ενδιαφέρουσα πεδινή (ασφαλτοστρωμένη) διαδρομή ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και συκιές.
Το μέρος δεν είναι αυτό που λέμε οργανωμένο. Δεν παρέχονται δηλαδή ξαπλώστρες και ομπρέλες. Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως ο καθένας πρέπει να φροντίσει από μόνος του τα απαραίτητα για σκιά. Μπορείς πάλι, να αρκεστείς στη φυσική σκιά που προσφέρουν τα δέντρα κατά μήκος της ακτής που κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι απείρως προτιμότερο!
Η ταβέρνα – καφετέρια παρέχει όσα χρειάζεται ο επισκέπτης για να κατευνάσει την πείνα ή τη δίψα του. Ή απλώς για να απολαύσει εκλεκτούς ψαρομεζέδες δίπλα από τη θάλασσα!
Το μέρος είναι ιδανικό για να περάσεις ήρεμες και παρεΐστικες μέρες, χωρίς τη βαβούρα των beach bars που δημιουργούν οι δημοφιλείς προορισμοί και οι ορδές επισκεπτών. Εδώ έχεις όσα ακριβώς χρειάζεσαι και αν θελήσεις περισσότερα, μπορείς να τα βρεις στα γειτονικά χωριά.
Η ακτή είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και σε μερικά σημεία με χοντρή άμμο. Τα νερά είναι πάντα καθαρά και το μέρος απάνεμο. Σημείωσε στα sos αυτού του παραθαλάσσιου παραδείσου πως εδώ θα ζήσεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα.
Επιπλέον, μπορείς να παρκάρεις το αυτοκινούμενό σου και να διανυκτερεύσεις, αρκεί να τηρήσεις όλους τους κανόνες του ορθού ελευθέρου «κάμπινγκ». Αυτό σημαίνει πως όταν χρησιμοποιούμε έναν χώρο στη φύση, φεύγοντας τον αφήνουμε πάντα καθαρό χωρίς ίχνος σκουπιδιών και κυρίως χωρίς να έχουμε προκαλέσει ζημιές στο περιβάλλον ή στους γύρω μας. Εξίσου σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο σεβασμός στους υπόλοιπους επισκέπτες.
Άλλα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής είναι η Πλύτρα και λίγο παρακάτω ο Αρχάγγελος. Δυο παραθαλάσσιοι οικισμοί του λακωνικού κόλπου που προσελκύουν πολλούς παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως για την ηρεμία που τους χαρακτηρίζει αλλά και για την πληθώρα επιλογών τόσο για παραλίες όσο και για αξιοθέατα.
Η Αρχαία Πόλη του Ασωπού και τα ερείπιά της στο σήμερα
Ο Αρχαίος Ασωπός λοιπόν βρίσκεται πίσω από το λιμάνι της Πλύτρας στην περιοχή Κοκκινιές. Μερικά κτίσματα διακρίνονται καθαρά έξω από τη θάλασσα αλλά και πολλά από αυτά που βρίσκονται μέσα στο νερό, είναι ορατά ακόμα και με γυμνό μάτι. Ο χωματόδρομος πίσω από το λιμάνι μας οδηγεί ακριβώς στα αξιοθέατα. Μπορείς να ακολουθήσεις το δρόμο με τα πόδια αλλά και να φτάσεις ως εκεί με το αυτοκίνητο.
Η πόλη βυθίστηκε το 365 μ. Χ. μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε πολλές πόλεις του λακωνικού κόλπου. Ο ίδιος σεισμός «ξέκοψε» το βράχο της Μονεμβασιάς από τη στεριά και βύθισε τις αρχαίες πόλεις Λας (σημερινό Βαθύ) και Ακραία (σημερινή Κοκκινιά - Γλυκόβρυση).
Όσον αφορά την προέλευση της ονομασίας Ασωπός, οι εκδοχές είναι δύο. Η πρώτη αφορά κάποιον ήρωα που έφτασε στην περιοχή με τους Ηρακλεδείς ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με τον ομώνυμο ποταμό που διέσχιζε την πεδιάδα. Επικρατέστερη είναι η δεύτερη εκδοχή.
Αξίζει να θυμόμαστε πως η Αρχαία πόλη του Ασωπού διάθετε δικό της λιμάνι καθώς επίσης και δικό της νόμισμα με τη μία πλευρά του να απεικονίζει το θεό Ποσειδώνα και την άλλη το θεό Διόνυσο.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις