ΕΛΛΑΔΑ. Προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της υφασμάτινης μάσκας έναντι του κορονοϊού εκφράζουν οι γιατροί, σε μία περίοδο που η μετάλλαξη Omicron έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες, που ενδέχεται να παρέχουν μειωμένη προστασία. Αντ’ αυτού προτείνουν είτε τον συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας είτε τη χρήση μάσκας που παρέχει υψηλότερη προστασία.

Σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal επικαλείται λοιμωξιολόγους, που αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες, άνετες και με στυλ, είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια. Ήδη, η Mayo Clinic απαιτεί από ασθενείς και επισκέπτες να φορούν είτε χειρουργικές μάσκες ή ΚΝ95. Αντίθετα, όποιος φορά μάσκα μονής στρώσης, χειροποίητη υφασμάτινη μάσκα, μπαντάνα ή μάσκα με βαλβίδα εξαερισμού, θα καλείται να φορά μια μάσκα υψηλής προστασίας ως δεύτερη.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες τη χρήση υφασμάτινης μάσκας με πολλαπλές επιστρώσεις και πυκνό δίκτυο ινών, οι οποίες εφαρμόζουν άνετα, ενώ διαθέτουν ρυθμιζόμενη γέφυρα μύτης από σύρμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις