Είναι αλήθεια πως το να αποβάλλουμε εντελώς το άγχος από την ζωή μας μοιάζει ακατόρθωτο. Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, υποβαθμίζοντας τη συνολική ποιότητα της ζωής τους. Και καθώς το στρες δεν αποτελεί πάθηση, με τη στενή έννοια του όρου, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που βοηθούν στη διαχείρισή του όπως η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός και η αλλαγή του γενικότερου τρόπου ζωής που ακολουθούμε.

Ένας παράγοντας που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι παίζει τεράστιο ρόλο στα επίπεδα άγχους στον οργανισμό μας, είναι η διατροφή. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που σύμφωνα με μελέτες επιδρούν θετικά στην καταπολέμηση του στρες. Ανάμεσα σε αυτές τις τροφές, ξεχωρίζουν οι ακόλουθες 8, τις οποίες και αξίζει να εντάξουμε στην διατροφή μας.

Σολομός

Ο σολομός, όπως και τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, πέστροφα, ρέγκα κλπ.) έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα συγκεκριμένα οξέα μπορούν να καταπολεμούν τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους ενώ ταυτόχρονα, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους βελτιώνουν τη διάθεση, ωφελούν το νευρικό σύστημα και προστατεύουν από την κατάθλιψη. Επιπλέον, ο σολομός συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση ψυχικών νόσων και στη διαχείριση του στρες και η έλλειψή της συνδέεται με αυξημένο άγχος και την εμφάνιση κατάθλιψης.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι επίσης μία τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φημίζονται για την ικανότητα τους να καταπολεμούν το στρες. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες ενώ είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Β6, που βοηθά στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη.

Γιαούρτι

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, τα βακτήρια του στομάχου ενδέχεται να είναι η αιτία και η πηγή του άγχους μας. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε και να εξισορροπήσουμε τα «καλά» βακτήρια του εντέρου μας είναι τα προβιοτικά, τα οποία περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γιαούρτι συγκεκριμένα, περιέχει βακτήρια που επιδρούν θετικά στην υγεία του εγκεφάλου ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό συνδέεται με το άγχος καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συνδέεται με το στρες και την κατάθλιψη. Αντιθέτως, τα βακτήρια του γιαουρτιού φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα ευτυχίας στον οργανισμό.

Αυγά

Τα αυγά είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αλλά και βιταμίνης D. Ακόμη, περιέχουν τρυπτοφάνη, που –όπως προαναφέρθηκε- συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, τον καλύτερο ύπνο και τη μνήμη. Παράλληλα, τα αυγά περιέχουν χολίνη, ουσία που υπάρχει σε λίγα μόνο τρόφιμα και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και την καταπολέμηση του στρες.

Μαύρη σοκολάτα

Παρότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το πώς η μαύρη σοκολάτα επιδρά στη μείωση του στρες, είναι μία τροφή πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή μειώνουν τις νευροφλεγμονές και την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων ενώ βελτιώνουν και την κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σπόροι

Οι σπόροι, εκτός από νόστιμο σνακ, είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι κολοκυθόσποροι είναι μία εξαιρετική πηγή ποτασσίου, που ρυθμίζει τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό και την πίεση του αίματος, συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων του στρες. Οι ηλιόσποροι από την άλλη είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία. Επιπλέον, περιέχουν πολλά επιπρόσθετα αγχολυτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.

Μούρα

Τα blueberries, τα raspberries και οι φράουλες είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αγχολυτική δράση. Παράλληλα, τα blueberries είναι πλούσια σε φλαβανοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβανοειδή προστατεύουν από την κατάθλιψη και ενισχύουν τη διάθεση.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνες και φυτικές πρωτεΐνες, όμως η ευεργετική τους δράση δεν σταματά εκεί. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια είναι καρποί που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο συνδέεται με την καλύτερη διαχείριση του άγχους. Από την άλλη, τα πιο «ασυνήθιστα» για τα ελληνικά δεδομένα brazilian nuts (βραζιλιάνικα φιστίκια) είναι ίσως η καλύτερη πηγή σεληνίου. Το σελήνιο μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και συμβάλλει στην ρύθμιση των απότομων εναλλαγών της διάθεσης. Ταυτόχρονα έχει αντιοξειδωτική δράση που εμποδίζει την καταστροφή των κυττάρων και την καρκινογένεση. Ωστόσο, η κατανάλωση των Brazilian nuts χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό γιατί η υπερβολική κατανάλωση σεληνίου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες - συνεπώς η ημερήσια κατανάλωσή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 Brazilian nuts την ημέρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις