Η λέξη Αγιουρβέδα (Ayurveda) προέρχεται από δύο λέξεις της σανσκριτικής διαλέκτου. Πρώτο συνθετικό της είναι η λέξη Ayus, που σημαίνει ζωή και δεύτερο η λέξη Veda που σημαίνει επιστήμη. Με άλλα λόγια λοιπόν, η Αγιουρβέδα θεωρείται η επιστήμη της ζωής ενώ διεθνώς αποκαλείται «Η Μητέρα όλων των θεραπευτικών τεχνών».

Πρόκειται για ένα ολιστικό σύστημα υγείας που έχει σκοπό να μας βοηθήσει να ελέγχουμε τη ζωή μας χωρίς την παρεμβολή ασθενειών. Η φιλοσοφία της, βασίζεται στην πεποίθηση ότι η υγεία και η ευημερία μας στηρίζεται σε μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας. Συνεπώς, η Αγιουρβέρα αποσκοπεί όχι τόσο στη θεραπεία της ασθένειας αλλά στην βελτίωση της καλής υγείας.

Κεντρικό ρόλο στη φιλοσοφία της Αγιουρβέδα έχει η πεποίθηση ότι ο νους αποτελεί ένα όργανο που ασκεί βαθιά επίδραση στο σώμα. Συνεπώς, η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα συνειδητότητας που μας χαρακτηρίζουν. Παρότι όμως η Αγιουρβέδα μας καλεί να στρέψουμε την προσοχή μας εσωτερικά, προκειμένου να αναζητήσουμε καλύτερη υγεία, παράλληλα διαθέτει και ένα πλήθος από συμβουλές, θεραπείες και διατροφικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες και υπόσχονται την καταπολέμηση των ασθενειών.

Η Αγιουρβέδα ως θεραπευτική μέθοδος

Η Αγιουρβέδα δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την διατήρηση της υγείας μέσω της ισορροπίας. Ισορροπία ανάμεσα στη σκέψη, τη διατροφή και τον γενικότερο τρόπο ζωής που υιοθετούμε.

Γιατί στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ενδογενείς και εξωγενείς, που μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία, η οποία τελικά ενδέχεται να εκδηλωθεί με την μορφή ασθένειας. Συνεπώς, μέσα μας εκτυλίσσεται διαρκώς μία «μάχη» ανάμεσα στην ισορροπία και την ανισορροπία. Αυτό που υποστηρίζει η Αγιουρβέδα είναι ότι, όταν κατανοήσουμε την φύση και την δομή της ανισορροπίας, μπορούμε να επαναφέρουμε την τάξη και την ισορροπία.

Εξισορροπώντας τις τρεις ενέργειες του σώματος

Σύμφωνα με την αγιουρβέδικη παράδοση, υπάρχουν τρεις τύποι ενέργειας ή αλλιώς 3 θεμελιώδεις αρχές που είναι παρούσες στα πάντα: η Vata, η Pitta και η Kapha. Για την Αγιουρβέδα, το σώμα, το μυαλό και η συνείδηση συνεργάζονται προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία. Παράλληλα, υποστηρίζεται η άποψη ότι ολόκληρο το σύμπαν αποτελεί αλληλεπίδραση των 5 βασικών στοιχείων: αιθέρας, αέρας, φωτιά, νερό και γη. Συνεπώς, η Vata, η Pitta και η Kapha είναι συνδυασμοί αυτών των στοιχείων που εντοπίζονται ως μοτίβα σε ολόκληρο το σύμπαν.

Η Vata είναι η ενέργεια που σχετίζεται με την κίνηση και συντίθεται από τα στοιχεία του αιθέρα και του αέρα. Κυβερνά δραστηριότητες όπως η αναπνοή, η κίνηση των ιστών, οι παλμοί της καρδιάς και όλες τις κινήσεις που κάνουν οι μεμβράνες των κυττάρων. Όταν βρίσκεται σε ισορροπία, η Vata ενισχύει τη δημιουργικότητα και την ευελιξία ενώ όταν βρίσκεται σε ανισορροπία προκαλείται φόβος και άγχος.

Η Pitta που αποτελείται από φωτιά και αέρα, εκφράζεται ως ο μεταβολισμός του σώματος. Κυβερνά την πέψη, την απορρόφηση, την θρέψη και τη θερμοκρασία του οργανισμού. Όταν είναι σε ισορροπία ενισχύει την κατανόηση και την ευφυία ενώ όταν βρίσκεται σε ανισορροπία προκαλεί θυμό, μίσος και ζήλεια.

Η Kapha είναι η ενέργεια που διαμορφώνει τη δομή του σώματος και δημιουργείται από γη και νερό. Εφοδιάζει τον οργανισμό με νερό και ενυδατώνει τους ιστούς και το δέρμα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν βρίσκεται σε ισορροπία, η Kapha εκφράζεται με αγάπη, ηρεμία και συγχώρεση ενώ όταν διαταραχτεί οδηγεί σε εξαρτήσεις, απληστία και φθόνο.

Πώς μπορεί η Αγιουρβέδα να ενισχύσει την ευεξία μας;

Το εντυπωσιακότερο με την Αγιουρβέδα είναι ότι σαν θεραπευτικό σύστημα προσφέρει μία λύση για τα πάντα. Η θεραπεία ή η εφαρμογή της σοφίας της στα σύγχρονα προβλήματα είναι πολύ λογική και συχνά πολύ απλή. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι δέσμευση, υπομονή και αληθινή επιθυμία για αλλαγή. Δεν είναι μια γρήγορη λύση. Αντίθετα, κάνουμε ριζικές και μακροχρόνιες αλλαγές για να φτάσουμε στην καρδιά του ζητήματος, ώστε να μην επιστρέψει. Πολύ περισσότερο σχετίζεται με την παρατήρηση των φυσικών τάσεων του σώματος και την κατανόηση της ατομικής υγείας και ισορροπίας.

Αγιουρβέδα και κατάθλιψη

Για την Αγιουρβέδα, η κατάθλιψη είναι επακόλουθο της ανισορροπίας της Kapha, που προκαλεί την κακή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Κατά συνέπεια, οι αγιουρβεδικές θεραπείες για την κατάθλιψη επικεντρώνονται στην εξισορρόπησή του, ώστε να ανακτηθούν οι φυσιολογικές λειτουργίες. Η διέγερση των ζωτικών κέντρων με την κατάλληλη τροφή του εγκεφάλου βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης.

Παράλληλα, δεδομένου ότι το άγχος και η κατάθλιψη συχνά εμφανίζονται μαζί, η διαχείριση του στρες παίζει και εδώ σημαντικό ρόλο. Μία από τις καλύτερες μεθόδους που προτείνει η Αγιουρβέδα είναι ο διαλογισμός, ο οποίος βοηθά στη χαλάρωση και την επαναφορά του συστήματός μας. Μερικές ακόμη τεχνικές διαχείρισης του άγχους είναι η γιόγκα και η πρακτική της προσοχής.

Πως μπορούμε να εντάξουμε τις αγιουρβεδικές πρακτικές στην καθημερινή μας ζωή;

Ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσουμε την Αγιουρβέδα στη ζωή μας είναι να ξεκινήσουμε με την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων και του φαγητού μας με τις εποχές. Διότι στην Αγιουρβέδα, κάθε διαταραχή – κατάθλιψη, προβλήματα γονιμότητας, έκζεμα, αρθρίτιδα – πιστεύεται ότι ξεκινά από το έντερο. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο πράγμα που επαναφέρουμε σε ισορροπία. Η πεπτική μας φλόγα «agni» πρέπει να λειτουργεί βέλτιστα, ώστε να αφομοιώνουμε σωστά την τροφή μας, να αφομοιώνουμε αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά και να αποβάλλουμε αποτελεσματικά τις τοξίνες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης ενός συνδυασμού κατάλληλων τροφών, πρακτικών υποστηρικτικής κίνησης και φυτικών θεραπειών. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να μαγειρεύουμε φρέσκα τρόφιμα για τον εαυτό μας και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συνοψίζοντας, η Αγιουρβέδα είναι ένα σύστημα αξιών, θεραπειών και τεχνικών που στοχεύσει στην ολιστική βελτίωση της υγείας μας. Απώτερος σκοπός, να επαναφέρουμε την ισορροπία στο σώμα, το μυαλό και την συνείδησή μας, εξασφαλίζοντας περισσότερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις