Ο μεταβολισμός του σώματος μας δεν είναι παρά το σύστημα που μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια. Πρόκειται για μία λειτουργία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, του φύλου και της ηλικίας.

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού οδηγεί σε συσσώρευση θερμίδων. Μόλις ο μεταβολισμός σας επιβραδυνθεί και συσσωρευτούν οι θερμίδες, θα μετατραπούν σε λίπος, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το μεταβολισμό μας πιο αργό και πώς μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την επιβράδυνση; Λοιπόν, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες, που πολλοί από εμάς υιοθετούμε -εν αγνοία μας- καθημερινά, οι οποίες αποτελούν τεράστιους «εχθρούς» για το μεταβολισμό. Μάθετε ποιες είναι και βγάλτε τες από τη ζωή σας τώρα και για πάντα!

Παραλείπετε το πρωινό

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά μέσα στους πυρετώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας μπορεί να παραμεληθεί. Ωστόσο, πρόκειται για έναν παράγοντα που επηρεάζει πολύ τον μεταβολισμό μας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και μόλις ξυπνήσουμε είναι σημαντικό να «σπάσει» η μεταβολική νηστεία και το σώμα να αντλήσει ενέργεια. Μην παραλείπετε λοιπόν το πρωινό σας γεύμα και πολύ περισσότερο, επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και χαμηλά σε πρόσθετα σάκχαρα προκειμένου να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας το πρωί.

Δεν τρώτε αρκετά

Προκειμένου να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε βάρος, χρειάζεστε θερμίδες. Το να μην τρώτε αρκετά είναι σχεδόν το ίδιο κακό με το να τρώτε υπερβολικά, καθώς τότε το σώμα σας επιβραδύνει τον μεταβολισμό και σε επόμενο στάδιο ξεκινά να διασπά τους μύες που καίνε θερμίδες. Το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες για να πάρει ενέργεια και αν δεν είναι αρκετές για να τροφοδοτηθεί, ο μεταβολισμός σας δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει. Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα, δοκιμάστε να τρώτε μικρά και υγιεινά γεύματα όλη την ημέρα, προκειμένου να κρατήσετε την ενέργειά σας σταθερή.

Το πρόγραμμα άσκησής σας είναι μονότονο

Προκειμένου να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας σε καλά επίπεδα, ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εναλλάσσετε όμως το περιεχόμενο της ρουτίνας σας, προσθέτοντας συνδυαστικά ασκήσεις ενδυνάμωσης και cardio. Ανακαλύψτε προπονήσεις που λειτουργούν για εσάς και περιλαμβάνουν ασκήσεις μυϊκές, καρδιαγγειακές και ενδυνάμωσης, όχι μόνο για να κάψετε θερμίδες αλλά και για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε λειτουργία.

Καταναλώνετε πολύ αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί μία στο τόσο, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Ωστόσο, εάν πίνετε καθημερινά, τότε έχετε υιοθετήσει άθελά σας μία συνήθεια που υπονομεύει το μεταβολισμό σας. Μόλις το αλκοόλ μπει στον οργανισμό σας, εμποδίζει την ταχύτητα καύσης λίπους του σώματός σας και έτσι καίτε λιγότερο λίπος και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας. Εάν προσπαθείτε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας, πίνετε αρκετό νερό ενώ όταν θέλετε να καταναλώσετε λίγο αλκοόλ, προτιμήστε το υγιεινό για την καρδιά, κόκκινο κρασί.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Τα σώματά μας βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και έχουν ανάγκη από ξεκούραση προκειμένου να μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Ταυτόχρονα, ο ύπνος μετριάζει μια χημική ουσία γνωστή ως λεπτίνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλό μας ότι είμαστε χορτάτοι. Συνεπώς, λιγότερος ύπνος ισοδυναμεί με χαμηλότερη ποσότητα λεπτίνης που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και σε πιο αργό μεταβολισμό. Η έλλειψη ύπνου λοιπόν, μπορεί να μας δημιουργήσει μια συνήθεια που καταστρέφει το μεταβολισμό, χωρίς καν να το αντιληφθούμε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις