Μήπως έχετε παρατηρήσει πως όταν πέφτετε στο κρεβάτι καταλήγετε να κάνετε υπερβολικά πολλές σκέψεις που δεν σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε; Και μήπως η κατάσταση αυτή εντείνει το άγχος σας, προκαλώντας υπερένταση και αϋπνία;

Το στρες είναι ένα συνηθισμένο και απολύτως κατανοητό συναίσθημα που επηρεάζει -σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- όλους τους ανθρώπους. Συνεπώς, είναι λογικό εάν αγχώνεστε τη νύχτα για μία υποχρέωση που ακολουθεί την επόμενη ημέρα, όπως μία εξέταση στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, μία συνέντευξη για δουλειά ή ένα σημαντικό meeting.

Τι συμβαίνει όμως όταν η αιτία του άγχους είναι απροσδιόριστη και μάλιστα το στρες τείνει να γίνει μία μόνιμη νυχτερινή κατάσταση που υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου σας;

Γιατί αγχωνόμαστε περισσότερο το βράδυ;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να εστιάζει σε μελλοντικά γεγονότα με συνέπεια το άτομο να μην λαμβάνει το μήνυμα πως πρέπει να χαλαρώσει. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουμε καταστροφολογικές σκέψεις για το μέλλον που δεν έχουν λογική βάση και οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη και γίνονται όλο και πιο αρνητικές και «σκοτεινές».

Εκτός όμως από μελλοντικά γεγονότα, αρκετά συχνά ο εγκέφαλος επιστρέφει στο παρελθόν και σκέφτεται γεγονότα που συνέβησαν και πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Αυτά τα υποθετικά παρελθοντικά σενάρια μάς κάνουν να ξαναζούμε παλιότερα συναισθήματα εμποδίζοντάς μας να χαλαρώσουμε.

Ανησυχητικά ευρήματα υποδεικνύουν πως σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες υποφέρει από άγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας το οποίο γίνεται η αιτία αϋπνίας ή κακής ποιότητας ύπνου. Και παρότι μπορούμε να συνυπάρξουμε με την αϋπνία, πρόκειται για μία κατάσταση που αφενός εντείνεται όσο περνά ο καιρός και αφετέρου υποβαθμίζει σταδιακά την ποιότητα ζωής μας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Οι δραστηριότητες που ενεργοποιούν τη φυσική απόκριση χαλάρωσης του σώματος μπορούν αποδεδειγμένα να βελτιώσουν τον νυχτερινό ύπνο. Πώς; Μειώνοντας την απελευθέρωση των ορμονών του στρες κορτιζόλη και αδρεναλίνη και επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Με απλά λόγια, το σώμα και το μυαλό ηρεμούν και ο καλύτερος ύπνος είναι εγγυημένος.

Μερικές απλές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην βραδινή σας ρουτίνα προκειμένου να μειώσετε το στρες είναι οι ακόλουθες:

Ένα ζεστό μπάνιο

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο όχι μόνο θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλλει την ένταση αλλά θα σας ωθήσει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στα συναισθήματά σας και σταδιακά να χαλαρώσετε.

Ένα χαλαρωτικό ρόφημα

Ένα ζεστό ρόφημα αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί υπνηλία. Εκτός όμως από το ίδιο το ρόφημα, εξίσου χαλαρωτική είναι και η διαδικασία της παρασκευής του.

Προσοχή όμως στα αφεψήματα τσαγιού που μπορεί μεν να φαίνονται ιδανικές επιλογές αλλά περιέχουν καφεΐνη, η οποία θα προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα!

Ημερολόγιο σκέψεων

Το να κρατάτε ημερολόγιο ή το να καταγράφετε τις σκέψεις σας, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ψυχικής υγείας σας. Με το γράψιμο κατά κάποιον τρόπο «απομακρύνετε» από μέσα σας όσα σας απασχολούν και μπορείτε να τα επεξεργαστείτε καλύτερα.

Λίστα υποχρεώσεων

Εάν ένα από τα ερεθίσματα του άγχους σας περιλαμβάνει ανησυχία για τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μπορείτε να δημιουργήσετε μία λίστα υποχρεώσεων για την ημέρα ή την εβδομάδα. Ενδεχομένως αυτό να σας βοηθήσει στο να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας και να συμβάλλει στην ανακούφιση από το άγχος.

Συνειδητές αναπνοές

Αν νιώθετε πως βιώνετε κρίση πανικού, η οποία και επιταχύνει την καρδιακή λειτουργία, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε να δουλεύετε τις αναπνοές σας. Οι συνειδητές αναπνοές μπορούν να σταθεροποιήσουν μια κρίση πανικού καθώς το μυαλό δεν μπορεί να εστιάσει σε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Μαθαίνοντας να ηρεμείτε τον ρυθμό της αναπνοής σας, μειώνεται σταδιακά και η ένταση στο σώμα.

Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Δεν είναι νέο πως το τεχνητό μπλε φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες καταστέλλει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Προτιμήστε λοιπόν να μην περνάτε χρόνο μπροστά στο κινητό, τον υπολογιστή ή το λάπτοπ όταν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς κάθε άλλο παρά «χαλαρωτικά» λειτουργούν!

Πότε να δείτε έναν γιατρό;

Εάν το άγχος και η έλλειψη ύπνου επηρεάζουν τη ζωή σας σε καθοριστικό βαθμό, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε γιατρό ή ειδικό ψυχικής υγείας. Είτε ο γιατρός διαγνώσει άγχος, αϋπνία ή και τα δύο, η αναζήτηση βοήθειας είναι το πρώτο βήμα για την θεραπεία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις