Το μαγνήσιο αποτελεί ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, παρότι περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, από φυλλώδη λαχανικά μέχρι ξηρούς καρπούς, σπόρους και φασόλια, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα στη διατροφή τους. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται 10 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη που έχει το μαγνήσιο για την ανθρώπινη υγεία και γιατί είναι απαραίτητο να το εντάξετε στις διατροφικές σας συνήθειες.

1. Εμπλέκεται σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε ολόκληρο το σώμα σας. Στην πραγματικότητα, κάθε κύτταρο περιέχει το συγκεκριμένο μέταλλο και το χρειάζεται για να λειτουργήσει. Περίπου το 60% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στους μύες, στους μαλακούς ιστούς και στα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του αίματος.

Ένας από τους κύριους ρόλους του μαγνησίου είναι να δρα ως βοηθητικό μόριο στις βιοχημικές αντιδράσεις που εκτελούνται συνεχώς από τα ένζυμα. Συμμετέχει σε περισσότερες από 600 αντιδράσεις στο σώμα, όπως:

- Η δημιουργία ενέργειας: μετατροπή της τροφής σε ενέργεια
- Ο σχηματισμός πρωτεΐνης: δημιουργία νέων πρωτεϊνών από αμινοξέα
- Η συντήρηση γονιδίων: βοηθά στη δημιουργία και επιδιόρθωση των δομών DNA και RNA
- Οι μυϊκές κινήσεις: βοηθά στη μυϊκή σύσπαση και χαλάρωση
- Η ρύθμιση του νευρικού συστήματος: ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε όλο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα

2. Μπορεί να ενισχύσει τις αθλητικές επιδόσεις

Το μαγνήσιο βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου από αίμα στους μύες και συμβάλλει στην απόρριψη γαλακτικού οξέος, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της άσκησης και να προκαλέσει κόπωση. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα, καθώς ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν βοηθά τους αθλητές ή τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου.

3. Μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη διάθεση, ενώ τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, μια ανάλυση δεδομένων σε περισσότερα από 8.800 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι ήταν κάτω των 65 ετών και λάμβαναν μικρή ποσότητα μαγνησίου, διέτρεχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

4. Μπορεί να εξασφαλίσει υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 48% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, το οποίο μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο μαγνήσιο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

5. Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή και δυνατή. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα οποία μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μια άλλη ανασκόπηση συνδέει την υψηλή πρόσληψη μαγνησίου με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς άλλες έρευνες δεν έχουν βρει κάποια επίδραση του μαγνησίου στα επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων.

6. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, η οποία παίζει βασικό ρόλο στη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες. Μια ανασκόπηση 11 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μείωσαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός δείκτη φλεγμονής, σε άτομα με χρόνια φλεγμονή. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες συνδέουν την ανεπάρκεια μαγνησίου με αυξημένο οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τη φλεγμονή στον οργανισμό.

7. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως κατακράτηση νερού, κράμπες στην κοιλιά, κόπωση και ευερεθιστότητα.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, καθώς και άλλων καταστάσεων, όπως οι κράμπες της περιόδου και οι κρίσεις ημικρανίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα επίπεδα μαγνησίου διακυμαίνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου στις γυναίκες με ανεπάρκεια.

8. Μπορεί να προάγει την υγεία των οστών

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την προστασία από την απώλεια οστικής μάζας. Στην πραγματικότητα, το 50-60% του μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά. Ορισμένες μελέτες συσχετίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του μετάλλου με υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση που κάνει τα οστά εύθραυστα και αδύναμα.

9. Υποστηρίζει τον καλύτερο ύπνο

Τα συμπληρώματα μαγνησίου χρησιμοποιούνται συχνά ως φυσική θεραπεία για τα προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο ρυθμίζει αρκετούς νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στον ύπνο, όπως το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ. Μια ανασκόπηση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έπασχαν από αϋπνία διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μείωσαν τον χρόνο που χρειάζονταν οι άνθρωποι για να αποκοιμηθούν κατά μέσο όρο 17 λεπτά. Μια άλλη μελέτη σε σχεδόν 4.000 ενήλικες συνέδεσε την αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου με βελτιώσεις στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.

10. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το μαγνήσιο βοηθά στη θεραπεία και την πρόληψη του άγχους. Μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ήπιου έως μέτριου άγχους, αλλά σημείωσε ότι η έρευνα είναι αντικρουόμενη -καθώς τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων δεν έχουν μελετηθεί για περισσότερους από 3 μήνες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις