Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (WKD), κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νεφρού (IFKF), είναι μια παγκόσμια εκστρατεία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των νεφρών μας για τη συνολική υγεία. Ακόμη, στοχεύει στη μείωση της συχνότητας και των επιπτώσεων της νεφρικής νόσου και των συναφών προβλημάτων υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού γιορτάζεται κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, φέτος στις 9 Μαρτίου 2023. Πολλοί φορείς και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν αυτή την ημέρα διοργανώνοντας διάφορες δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη νεφρική νόσο.

Η οργανωτική επιτροπή της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού έχει δώσει στην εκστρατεία του 2023 τον τίτλο: «Νεφρική υγεία για όλους - Προετοιμασία για το απροσδόκητο, υποστήριξη των ευάλωτων!». Η φετινή κινητοποίηση επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα καταστροφικά γεγονότα, φυσικά ή ανθρωπογενή, διεθνή ή τοπικά, και τον αντίκτυπό τους στα άτομα που ζουν με νεφρική νόσο και των οποίων η πρόσβαση στις κατάλληλες διαγνωστικές υπηρεσίες, τη θεραπεία και τη φροντίδα παρεμποδίζεται.

Οι νεφροί, καθένας από τους οποίους έχει το μέγεθος ενός ποντικιού υπολογιστή, φιλτράρουν όλο το αίμα του σώματός σας κάθε 30 λεπτά. Εργάζονται σκληρά για να απομακρύνουν τα απόβλητα, τις τοξίνες και την περίσσεια υγρών. Βοηθούν επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, διεγείρουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, διατηρούν τα οστά σας υγιή και ρυθμίζουν τις χημικές ουσίες του αίματος που είναι απαραίτητες για τη ζωή.

Η καλή λειτουργία των νεφρών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας, ωστόσο περισσότεροι από 1 στους 7 Αμερικανούς ενήλικες εκτιμάται ότι πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

Σχετικά με τη χρόνια νεφρική νόσο

Η ΧΝΝ είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά έχουν υποστεί βλάβη και δεν μπορούν να φιλτράρουν το αίμα όσο καλά θα έπρεπε. Εξαιτίας αυτού, η περίσσεια υγρών και αποβλήτων από το αίμα παραμένουν στο σώμα και μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ορισμένες άλλες συνέπειες της ΧΝΑ για την υγεία περιλαμβάνουν:

  • Αναιμία ή χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Αυξημένη εμφάνιση λοιμώξεων
  • Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, υψηλά επίπεδα καλίου και υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα
  • Απώλεια της όρεξης ή λιγότερη κατανάλωση τροφής
  • Κατάθλιψη ή χαμηλότερη ποιότητα ζωής

Η ΧΝΑ έχει διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και η θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ΧΝΝ μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια και πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο. Όταν οι νεφροί σταματήσουν να λειτουργούν, απαιτείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού για την επιβίωση. Η νεφρική ανεπάρκεια που αντιμετωπίζεται με αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού ονομάζεται νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (ESRD).

Ωστόσο, δεν εξελίσσονται όλες οι ασθένειες των νεφρών σε νεφρική ανεπάρκεια. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ΧΝΝ και να μειώσετε τον κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια, ελέγχετε τους παράγοντες κινδύνου, κάντε εξετάσεις ετησίως, πραγματοποιήστε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και λαμβάνετε φάρμακα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Παράγοντες κινδύνου

Συζητήστε με το γιατρό σας για να εξεταστείτε εάν έχετε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου:

  • Διαβήτης
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Καρδιακή νόσο
  • Οικογενειακό ιστορικό ΧΝΝ
  • Παχυσαρκία

Συμβουλές για πιο υγιή νεφρά

  1. Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση κάτω από 140/90 mm Hg (ή τον στόχο που ορίζει ο γιατρός σας για εσάς).
  2. Εάν έχετε διαβήτη, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο στο εύρος του σακχάρου-στόχου σας.
  3. Γίνετε δραστήριοι - η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  4. Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι.
  5. Να εξετάζεστε τακτικά για ΧΝΝ, εάν διατρέχετε κίνδυνο.
  6. Συζητήστε με έναν διαιτολόγο, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που να είναι υγιεινό για τα νεφρά. Το σχέδιο μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνετε ή αν αλλάξει η κατάσταση της υγείας σας.
  7. Λαμβάνετε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες και ρωτήστε το γιατρό σας για τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ, τα οποία μπορεί να προστατεύουν τα νεφρά σας εκτός από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  8. Εάν καπνίζετε, διακόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τη νεφρική νόσο και να επηρεάσει τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
  9. Συμπεριλάβετε έναν νεφρολόγο στην ομάδα φροντίδας της υγείας σας.

Με πληροφορίες από: www.worldkidneyday.org, www.cdc.gov

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις