Εάν θυσιάζετε συχνά τον ύπνο σας προκειμένου να παραμείνετε συνεπείς στις άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, σας έχουμε έναν επιπλέον καλό λόγο για να σταματήσετε να το κάνετε.

Αυτό διότι όπως ήδη γνωρίζουμε, ο ύπνος συσχετίζεται με την συνολικά καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και την αναβαθμισμένη σωματική και ψυχική υγεία. Ιδιαίτερα εάν έχετε την τάση να παραμελείτε την ξεκούρασή σας προκειμένου να ακολουθήσετε πιστά τη ρουτίνα άσκησής σας και να πετύχετε τους στόχους φυσικής κατάστασης που έχετε θέσει, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καλός ύπνος έχει συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης στα προγράμματα προπόνησης και διατροφής.

Μάλιστα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την American Heart Association, διερεύνησε τον αντίκτυπο που έχει η ποιότητα του ύπνου στην ικανότητά μας να τηρούμε τα γεύματα και τα προγράμματα άσκησής μας και διαπίστωσε ότι ο καλός βραδινός ύπνος μπορεί πραγματικά να μας διευκολύνει στην επίτευξη των στόχων μας.

Η έρευνα

Καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 125 συμμετέχοντες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα πρόγραμμα υγείας διάρκειας 12 μηνών και μελέτησαν τον ύπνο, την εγρήγορση και την ανάπαυσή τους. Τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να αξιολογηθεί η ποιότητα του ύπνου τους ενώ ο κάθε συμμετέχοντας έλαβε βαθμολογία ύπνου από 0-6 με βάση έξι μετρήσεις ύπνου: κανονικότητα, ικανοποίηση, εγρήγορση, συγχρονισμός, αποτελεσματικότητα (το ποσοστό του χρόνου που αφιερώθηκε στον ύπνο ενώ βρισκόταν σε κρεβάτι) και διάρκεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες υγείας του ύπνου συσχετίστηκαν με υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε ομαδικές συνεδρίες, τήρηση των στόχων θερμιδικής πρόσληψης και ακόμη και αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.

Αν και τα ευρήματα δεν είναι ιδιαίτερα επαναστατικά, ενισχύουν την αντίληψη για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας όταν προσεγγίζουμε έναν νέο στόχο φυσικής κατάστασης ή ευεξίας και τη σημασία του ποιοτικού ύπνου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατέγραψαν μείωση της συνολικής συμμόρφωσης όσο περνούσε ο καιρός, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο.

Πώς να δημιουργήσετε την ιδανική ρουτίνα ύπνου

Πώς μπορείτε όμως να βελτιστοποιήσετε τον ύπνο σας; Επιδιώκοντας τουλάχιστον επτά ώρες ανενόχλητου ύπνου την ίδια ώρα κάθε βράδυ – ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Η ρουτίνα βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, έτσι ώστε το σώμα να γνωρίζει ενστικτωδώς πότε είναι ώρα να αποκοιμηθεί και να ξυπνήσει.

Ταυτόχρονα, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η διαχείριση των επιπέδων του στρες είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και τη δημιουργία τελετουργικών πριν τον ύπνο. Ενδεικτικά, η υιοθέτηση μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος, το κλείσιμο των συσκευών τουλάχιστον μία ώρα πριν σβήσουν τα φώτα και το διάβασμα, το ημερολόγιο ή ο διαλογισμός πριν τον ύπνο είναι μικρές «τελετουργίες» που ενδέχεται να επιδράσουν θετικά στην ποιότητα του ύπνου σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις