Η εγκυμοσύνη είναι μια ακραία βιολογική διαδικασία που προκαλεί άνευ προηγουμένου αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της εγκυμοσύνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι κάτι που δεν έχει διερευνηθεί στον απαραίτητο βαθμό. Αυτό το «αχαρτογράφητο» πεδίο έρχεται να διαλευκάνει πρόσφατη έρευνα, η οποία μελετά τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις που έχει στον γυναικείο εγκέφαλο η εγκυμοσύνη αλλά και η μητρότητα. Και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά!

Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της εγκυμοσύνης στη φυσιολογία του εγκεφάλου

Οι γυναίκες υφίστανται τεράστιες φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Η αύξηση της κατανάλωσης οξυγόνου, του όγκου του πλάσματος, του μεταβολικού ρυθμού και της καρδιακής παροχής έχει συσχετιστεί με την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, αλλοιώσεις στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ευαισθησία στην ινσουλίνη και δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο παρατηρούνται σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η παραγωγή οιστρογόνων αυξάνεται κατά 300 φορές και στη συνέχεια μειώνεται ξαφνικά μετά την αποβολή του πλακούντα. Ορμόνες ειδικές για τον πλακούντα, όπως η οιστριόλη, το λακτογόνο του πλακούντα και η χαλασίνη, απουσιάζουν από τον οργανισμό εκτός της περιόδου της εγκυμοσύνης. Η περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις αυτών των ορμονών είναι απαραίτητη επειδή η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία πολλών νευρολογικών διαταραχών, π.χ. της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) και της επιλόχειας κατάθλιψης.

Η εγκυμοσύνη σχετίζεται με μια προσωρινή και μη ομοιόμορφη μείωση του συνολικού όγκου του εγκεφάλου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προεκλαμψία, μια κοινή επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Έχει παρατηρηθεί ότι η αμυγδαλή, ο προμετωπιαίος φλοιός, το πάχος του και ο υποθάλαμος αυξάνονται αμέσως μετά τη γέννηση και μέσα σε 12-16 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αντίθετα, περιοχές όπως ο εγκεφαλικός φλοιός, ο ιππόκαμπος και το κοιλιακό ραβδωτό σώμα συρρικνώνονται δύο μήνες μετά τον τοκετό. Παραδόξως, οι μειώσεις της φαιάς ουσίας δεν έχουν συσχετιστεί με τις γνωστικές ικανότητες, αν και το 80% των γυναικών έχουν αναφέρει γνωστικές βλάβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Συνολικά, η εγκυμοσύνη οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλο και σε μείωση του όγκου ολόκληρου του εγκεφάλου, η οποία αντιστρέφεται 6 μήνες μετά την εγκυμοσύνη.

Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της εγκυμοσύνης

Όταν έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη αυτό το γεγονός συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης και μικρότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους στη μέση ηλικία. Επίσης, φαίνεται να συσχετίζεται με αυξημένη παχυσαρκία σε μεσήλικες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το ιστορικό κυήσεων σχετίζεται επίσης με τη μακροζωία και διάφοροι μηχανισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή τη σχέση, όπως η καρδιαγγειακή υγεία και ο ρυθμός κυτταρικής γήρανσης.

Η προηγούμενη εγκυμοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη νευροπλαστικότητα στη μέση ηλικία. Έρευνα που χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο «BrainAGE» τεκμηρίωσε ότι οι γυναίκες που γέννησαν προηγουμένως είχαν «νεότερους» εγκεφάλους στη μέση ηλικία σε σύγκριση με εκείνες που δεν γέννησαν ποτέ. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες με προηγούμενη εμπειρία πατρότητας εμφάνισαν φυσιολογικές αλλαγές που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη κοινωνική γνώση και ενσυναίσθηση.

Με βάση τις γνώσεις που προέρχονται από μελέτες που βασίζονται σε τρωκτικά, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η αναπαραγωγική εμπειρία συσχετίζεται με μειωμένη γήρανση του εγκεφάλου στον άνθρωπο και αυξημένα επίπεδα συναπτικών πρωτεϊνών και νευρογένεση στον ιππόκαμπο των τρωκτικών στη μέση ηλικία. Σε αυτές τις μελέτες, παρατηρήθηκε ότι η αναπαραγωγική εμπειρία μείωσε τον αριθμό των εγκεφαλικών και περιφερικών κυτοκινών πολύ μετά τον τοκετό. Η ισοτιμία θα μπορούσε να προσφέρει ένα αντιφλεγμονώδες και προστατευτικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο ρόλος άλλων παραγόντων, όπως η ποσότητα της ισοτιμίας και το εμβρυϊκό φύλο.

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Οι υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η προηγούμενη αναπαραγωγική εμπειρία θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα μονοκατευθυντικό αποτέλεσμα, καθώς μελέτες έχουν παρουσιάσει αντιφατικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη θεωρία της μεροληψίας των υγιών κυττάρων, τα οιστρογόνα θα μπορούσαν να έχουν νευροπροστατευτική δράση σε υγιή άτομα, αλλά να είναι επιζήμια σε άτομα με ασθένεια. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις ασυνέπειες στις επιπτώσεις της ισοτιμίας στον κίνδυνο άνοιας. Οι διαταραχές κύησης, όπως ο διαβήτης κύησης, μπορεί να εξουδετερώσουν τις προστατευτικές επιδράσεις της εγκυμοσύνης ή/και να επιδεινώσουν τον κίνδυνο Alzheimer. Οι παθολογικοί μηχανισμοί του διαβήτη κύησης δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο Alzheimer σχετίζονται επίσης με τον διαβήτη κύησης. Συνολικά, αυτό υποδηλώνει ότι η προηγούμενη αναπαραγωγική εμπειρία αλλάζει τον κίνδυνο πολλών ανωμαλιών που επιδεινώνονται από την παρουσία διαταραχών κύησης.

Πηγή: www.news-medical.net

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις