Το «ταπεινό» μπρόκολο που βρίσκεται σε αφθονία στη χώρα μας, αποτελεί ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογενείας των σταυρανθών, η οποία περιλαμβάνει επίσης το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών κλπ. Η περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ1, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και πολλά ακόμη θρεπτικά στοιχεία, κάνουν αυτό το λαχανικό μία πραγματική «ασπίδα» για την υγεία.

Το μπρόκολο για αρκετούς από εμάς είναι μία αγαπημένη σαλάτα που δεν λείπει από ένα τυπικό εβδομαδιαίο μενού, ενώ για άλλους, μία «απαγορευμένη» τροφή, κυρίως εξαιτίας του έντονου αρώματος που αναδύει όταν το μαγειρεύουμε. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, από σήμερα έχετε έναν επιπλέον λόγο για να το εντάξετε στο διατροφολόγιό σας. Αυτό διότι νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το μπρόκολο μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βοηθώντας σημαντικά τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές.

Η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm), η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών,

Σε αυτή την έρευνα, η οποία έχει δημοσιευθεί στο αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό eLife, ερευνητές και ερευνήτριες του Inserm και του Ινστιτούτου Κιουρί απέδειξαν αρχικά ότι μια διατροφή ελλιπής στα συστατικά που βρίσκονται σε κάποια λαχανικά, κυρίως το μπρόκολο και το λάχανο, μπορεί να επιδεινώσει τις δερματικές αλλεργίες στα ζώα.

Ενδεχομένως γνωρίζετε ήδη ότι οι αλλεργίες οφείλονται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Ωστόσο, ενδεχομένως η πληροφορία ότι ο βαθμός σοβαρότητας με τον οποίο εκδηλώνονται εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η διατροφή.

Κατά την έρευνά τους οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν συγκεκριμένα για τα συστατικά των τροφίμων που αντιδρούν με ένα μόριο που είναι παρόν στον οργανισμό μας, το οποίο ονομάζεται υποδοχέας αρωματικών υδρογονανθράκων ή υποδοχέας διοξινών (AhR). Τα συστατικά αυτά υπάρχουν στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η απουσία αυτών των συστατικών στα ποντίκια συνδεόταν με αύξηση του ποσοστού φλεγμονής στο δέρμα και με επιδείνωση των δερματικών αλλεργιών, κάτι που δεν συνέβη στα ποντίκια η διατροφή των οποίων τα περιλάμβανε.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εντείνει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους», σχολίασε η Ελοντί Σεγουρά, ερευνήτρια του Inserm που ήταν επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Κιουρί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις