Niksen: Η ευγενής τέχνη του να μην κάνετε τίποτα!
Το μυστικό διαχείρισης του άγχους των Ολλανδών ακούει στο όνομα niksen και έχει συνεπάρει τον κόσμο!
Η σύγχρονη ζωή αποτελεί ένα μίγμα άγους, πίεσης και ατελείωτων υποχρεώσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι μάλλον δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν κάναμε απολύτως τίποτα. Και όταν λέμε «απολύτως τίποτα» δεν εννοούμε το άσκοπο scrolling στα social media ή την μηχανική παρακολούθηση της αγαπημένης μας σειράς στο Netflix. Εννοούμε την πλήρη και συνειδητή αποχή από οποιαδήποτε εργασία που δεν στοχεύει σε τίποτα άλλο παρά στην απλή απόλαυση της ύπαρξής σας.
Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να θυμηθείτε μια τόσο πολυτελή στιγμή. Πολύ περισσότερο, όσο το σκέφτεστε ενδεχομένως να ανακαλύπτετε πόσο απίστευτα δύσκολο είναι όχι μόνο να βρείτε χρόνο για τίποτα, αλλά και να τον αξιοποιήσετε χωρίς ντροπή και ενοχές. Πλέον όμως υπάρχει μία τάση που έρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ολλανδία και μας καλεί να αγκαλιάσουμε την «τέχνη της αδράνειας», ως έναν τρόπο καταπολέμησης της πολυάσχολης και αγχωτικής ζωής μας. Πρόκειται για το niksen, την ολλανδική φιλοσοφία που μας παρακινεί να... μην κάνουμε τίποτα.
Τι είναι το niksen;
Niksen κυριολεκτικά σημαίνει «να μην κάνεις τίποτα», δηλαδή να κάνουμε πράγματα που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό ή απλά να μένουμε αδρανείς. Η εξάσκηση στο niksen θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο το να τριγυρίζετε άσκοπα, να κοιτάζετε το ταβάνι του σπιτιού σας ή να ακούτε μουσική, με μία προϋπόθεση: να μην γίνεται για να πετύχετε κάτι ή προκειμένου να είστε παραγωγικοί!
Παρότι η παραπάνω λογική μοιάζει αρκετά με την ενσυνειδητότητα (mindfulness), το niksen δεν μας διδάσκει απλώς να είμαστε παρόντες στη στιγμή. Σχετίζεται ταυτόχρονα με το να βρίσκουμε χρόνο όπου απλώς θα υπάρχουμε, αφήνοντας ακόμη και το μυαλό μας να περιπλανηθεί αντί να εστιάζει στις λεπτομέρειες μιας δράσης.
Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του niksen;
Στην Ολλανδία, το niksen έχει επίσημα απορριφθεί ως τεμπελιά ή ως το αντίθετο της παραγωγικότητας. Όμως, καθώς τα επίπεδα του άγχους ανεβαίνουν παγκοσμίως και οι συντριπτικές επιπτώσεις του στην υγεία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ιατρικής κοινότητας, η τέχνη του να μην κάνουμε τίποτα ενισχύεται όλο και περισσότερο ως μια θετική τακτική καταπολέμησης του στρες.
Έρευνες υποστηρίζουν ότι το niksen μπορεί όχι μόνο να μειώσει το άγχος αλλά και να έχει θετικά αποτελέσματα σε σωματικό επίπεδο, όπως ο περιορισμός της διαδικασίας γήρανσης και η ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμήσει ένα κοινό κρυολόγημα. Αυτές οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι αρκετές για να ενθαρρύνουν ακόμη και τους πιο πολυάσχολους από εμάς να σκεφτούν σοβαρά την εξάσκησή του.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν νέες ιδέες. Αυτό διότι ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα, ο εγκέφαλός μας εξακολουθεί να επεξεργάζεται πληροφορίες και μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύ του για να λύσει προβλήματα που εκκρεμούν. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα, πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο για τους ανθρώπους που καταπιάνονται με ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια ή εξασκούν δημιουργικά επαγγέλματα.
Η έρευνα υποστηρίζει επίσης ότι το niksen μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων ή ακόμη και να βελτιώσει την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα στο οποίο μπορεί να είχατε κολλήσει. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός περιπλανώμενου μυαλού, έδειξε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εμπνευστεί για την επίτευξη των στόχων του και να αποκτήσει σαφήνεια σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Η ευγενής τέχνη του να μην κάνετε τίποτα… στην πράξη!
Για να εξασκήσετε το niksen το μόνο που χρειάζεται είναι να μείνετε αδρανείς για λίγο χωρίς να προσπαθείτε να είστε παραγωγικοί ή να ολοκληρώσετε κάποιο έργο. Φαίνεται πανεύκολο, σωστά; Στην πράξη, δυστυχώς, είναι πολύ πιο δύσκολο.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι εργάζεστε από το σπίτι και κάνετε ένα διάλειμμα για να πλύνετε τα πιάτα. Αυτό είναι niksen; Όχι. Χρησιμοποιείτε το χρόνο σας για να είστε παραγωγικοί, επομένως η πρακτική δεν λειτουργεί. Μήπως όμως συμβαίνει όταν χαζεύετε άσκοπα στα social media; Και πάλι όχι, γιατί έχετε χρησιμοποιήσει το χρόνο σας για να παρακολουθήσετε όλα τα διαδικτυακά δρώμενα. Ακόμα κι αν κάθεστε χωρίς να κάνετε τίποτα, το μυαλό σας μπορεί να προδώσει τις προσπάθειές σας. Αφιερώνοντας χρόνο στον νοερό προγραμματισμό μιας επερχόμενης παρουσίασης σημαίνει ότι είστε ακόμα στη δουλειά.
Πώς μπορείτε λοιπόν να εφαρμόσετε το niksen; Όταν κοιτάζετε έξω από το παράθυρο και παρακολουθείτε τα πουλιά να πετούν τριγύρω. Όταν απολαμβάνετε το άρωμα του καφέ σας το πρωί. Όταν έχετε μία ευχάριστη ονειροπόληση καθώς ακούτε μουσική στον καναπέ. Το niksen είναι η κάθε «αφύλακτη στιγμή» του να μην έχετε τίποτα να κάνετε και να μην βρίσκετε συνειδητά κάτι νέο για να κάνετε.
Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Φροντίστε οι στιγμές σας να είναι αυθόρμητες, να μην έχουν χρονικό όριο και να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. Μπορείτε ακόμη και να προγραμματίσετε συνεδρίες και να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν ακόμη και την ενσωμάτωση μιας εύκολης δραστηριότητας που δεν έχει στόχο. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το περπάτημα, το πλέξιμο ή η παρασκευή ενός φλιτζανιού τσαγιού.
Τολμήστε, λοιπόν, να μείνετε αδρανείς και επιτρέψτε στη ζωή να κυλήσει όπως θέλει αυτή!
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις