Οι καριόκες με μαρμελάδα πορτοκάλι και μέλι είναι μια σοκολατένια απόλαυση που φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον μπορούν να διατηρηθούν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιωθούν. Συνήθως όμως τρώγονται την πρώτη μέρα διότι κανείς δε μπορεί να αντισταθεί!

Πρόκειται για να από τα πιο νόστιμα αλλά και εύκολα γλυκίσματα που μπορούν να φτιαχτούν με πάρα πολλούς εναλλακτικούς τρόπους. Ακόμα και με περισσεύματα γλυκών (αντί μπισκότα) όπως κέικ, τσουρέκι ή μελομακάρονα.

Καριόκες με μαρμελάδα πορτοκάλι και μέλι

Υλικά για 30 – 35 κομμάτια:

  • 400 γρ μπισκότα digestive
  • 200 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 150 γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 100 γρ φουντούκια
  • 100 γρ κουβερτούρα
  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι (ή άλλο λικέρ)
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 1 κ. γ. κανέλα
  • ¼ κ. γ. γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 350 γρ κουβερτούρα για την επικάλυψη

Παρασκευή και σερβίρισμα:

  • Αρχικά λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε τη σοκολάτα να λιώσει σε μπεν μαρί (ένα μεταλλικό σκεύος βυθισμένο σε ένα μεγαλύτερο που μέσα έχει ζεστό νερό)
  • Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Αν θέλουμε αφήνουμε και μερικά κομμάτια πιο μεγάλα, χωρίς να γίνουν σκόνη
  • Σπάμε στο γουδί ή στο μπλέντερ τα φουντούκια και τα ρίχνουμε στο μπολ
  • Προσθέτουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι, το μέλι, το λικέρ, το λιωμένο βούτυρο και τη λιωμένη σοκολάτα
  • Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο σοκολατένιο μίγμα (θυμίζει το μίγμα του μωσαϊκού)
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι μεμβράνη, το απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας και ακουμπάμε το μίγμα αφού του δώσουμε σχήμα σαλαμιού. Το πόσα «σαλάμια» θα φτιάξουμε εξαρτάται από το πόσο μεγάλες θέλουμε τις καριόκες μας. Με την ποσότητα της συγκεκριμένης συνταγής ιδανικά βγάζουμε δύο σαλάμια μέτρια σε μέγεθος (πάχος περίπου 4 – 5 εκατοστά το κάθε ένα)
  • Τυλίγουμε καλά στις άκρες (σαν καραμέλα) και τα βάζουμε για 3 ώρες στο ψυγείο. Πριν κόψουμε τις καριόκες τις περνάμε και μισή ώρα από την κατάψυξη
  • Πριν ξεκινήσουμε να κόψουμε τις καριόκες λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και αφήνουμε στην άκρη
  • Σε ένα δίσκο κοπής ανοίγουμε το σαλάμι και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις καριόκες σε κομμάτια πάχους 2 περίπου εκατοστών
  • Βουτάμε τις καριόκες στη λιωμένη σοκολάτα με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας (ή δύο πιρουνιών) και ακουμπάμε πάνω σε σχάρα
  • Μόλις στεγνώσει η σοκολάτα τυλίγουμε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο τα γλυκίσματα και φυλάμε σε μέρος δροσερό
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις