ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ήμασταν παιδιά της Αθήνας, με λίγη εμπειρία από χωριά. Πάντα όμως υπήρχε κάτι που μας τραβούσε προς τη φύση. Αυτό, λοιπόν, έγινε πιο έντονο μεγαλώνοντας και γεμίζοντας ακόμα περισσότερες εικόνες από ταξίδια. Κάναμε λοιπόν την αποκέντρωσή μας, επιλέγοντας την Αρκαδία και προσωρινά μένουμε στην Τρίπολη, έχοντας όμως μοιράσει τη ζωή μας σε άλλα δύο πανέμορφα μέρη, το χωριό Βαμβακού στο βουνό του Πάρνωνα και το Άστρος Κυνουρίας στους πρόποδές του.

Όταν γνωριστήκαμε ήταν σχεδόν αμοιβαίο ότι θέλουμε να αποδράσουμε από το γκρίζο της πόλης, από το στρες και τα νεύρα που βιώνεις σε καθημερινή βάση σε ένα τόσο έντονο αστικό περιβάλλον. Γιατί όσο και να θες να παραμείνεις εκτός του «χάους», αν ζεις μέσα σε αυτό, σε ένα είδος «ψεύτικης ελευθερίας», αργά ή γρήγορα θα σε τραβήξει μέσα του. Και το χειρότερο είναι ότι θα αφήσεις τον εαυτό σου να πιστεύει ότι είναι φυσιολογικό.

Προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό το βήμα μέσω της αγάπης μας για τα ταξίδια και τη φύση και έτσι δημιουργήσαμε μια ομάδα υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής με πεζοπορίες βιωματικού χαρακτήρα και καταλήξαμε στο όνομα «Η φάση είναι Mountains» γιατί, κακά τα ψέματα, η φάση είναι όντως εκεί!

Κάτι βασικό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η ερημοποίηση των χωριών. Πλέον αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο αντιληπτή η οικονομική καταστροφή στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα των ορεινών περιοχών.

Όπως είπαμε, προς το παρόν, η καθημερινότητά μας είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Γι' αυτό θα σου μιλήσουμε λίγο για όλα. Σίγουρα η Τρίπολη, όπου κατοικούμε τώρα, έχει μια ιδιαίτερη ηρεμία και καθαρότητα, είναι το κέντρο της Πελοποννήσου και ουσιαστικά είναι ένα φανταστικό μέρος για κάποιον που του αρέσει η ενασχόληση με τη φύση και τα βουνά.

Πεζοπορία στη Λίμνη Τσιβλού

Στην αντίπερα όχθη, το χωριό της Βαμβακούς είναι ταυτόχρονα το ησυχαστήριο και η «χύτρα όπου μαγειρεύουμε» τις δραστηριότητές μας. Είναι ένα μέρος στο οποίο οι άνθρωποι είναι η επιτομή της προσπάθειας και της επιμονής. Η Βαμβακού είναι η έμπνευση της απόδρασής μας.

Στο Άστρος Κυνουρίας πηγαίνουμε καθημερινά, ως μαθητές στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, στην ειδικότητα Συνοδός Βουνού, παράλληλα με άλλες εργασιακές υποχρεώσεις. Εκεί λοιπόν ξαφνιαστήκαμε με το πόσο εύκολα μάς δέχτηκε ο κόσμος. Συνήθως όταν πάει κάποιος να μείνει στην επαρχία χωρίς να έχει ρίζες από εκεί, ως «ξένος» δηλαδή, μπορεί να συναντήσει πολλές δυσκολίες. Ε, λοιπόν, το Άστρος δεν είναι έτσι. Εμείς εκεί βρήκαμε ζεστασιά.

Προτείνουμε σίγουρα το κυκλικό μονοπάτι από τη Βαμβακού στον Πάρνωνα. Μια διαδρομή με πολλές εναλλαγές, στην οποία σχεδόν σε κάθε χιλιόμετρο νομίζεις ότι μεταφέρεσαι σε άλλο βουνό. Εκεί θα βρεις έλατα, πλατάνια, καρυδιές, καστανιές, την υπέροχη θέα και τα γραφικά σοκάκια του χωριού.

Επίσης πηγαίνουμε συχνά στο καταφύγιο του Μαινάλου, που είναι κοντά, για διανυκτέρευση με σκηνή. Είναι το κατάλληλο μέρος για αποσυμφόρηση. Μια εκκωφαντική, μαγική ησυχία, με πεντακάθαρο ουρανό που σε μαγνητίζει.

Υπάρχει ένα χωριό κοντά μας, η Αλωνίσταινα. Εκεί είναι το Καφενείο του Τρικυμία, με τον Θοδωρή και τη σκυλίτσα του, τη Ζαμπία. Της έχει δώσει το όνομά της, λέει, από τη μητέρα του Κολοκοτρώνη, μιας και καταγόταν από εκεί. Εκεί θα πιεις το καλύτερο τσίπουρο, με μεζέδες ψημένους στο μαντέμι. Υπέροχη τοποθεσία, με πολλά πεζοπορικά μονοπάτια να περπατήσεις. Η Φάλανθος και η Γορτυνία είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου.

Το κάστρο στο Άστρος Κυνουρίας.

Ένα άλλο μαγαζί που αγαπάμε είναι πιο νότια, στον Πάρνωνα, και πιο συγκεκριμένα στα σύνορα Λακωνίας - Αρκαδίας, στο χωριό Καρυές. Εκεί ζει ένα ζευγάρι, η Βούλα και ο Θοδωρής. Από τον Πειραιά, ήρθαν στο χωριό για μια ζωή πιο κοντά στη φύση και αυτοί, ευγενέστατοι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Στο καφενείο τους με το όνομα «Ο Μέλιος» έχεις την αίσθηση ότι θα βρεις πάντα δύο φίλους να σε περιμένουν. Όσο για το φαγητό… Βασικά, τώρα που το σκέφτομαι, μόλις τελειώσουμε φύγαμε για Καρυές.

Όσο για τα αξιοθέατα, επειδή, αν μας αφήσεις, θα γράψουμε βιβλίο γι' αυτά, θα περιοριστούμε με πολλή δυσκολία στα κορυφαία έξι.

Από Μαίναλο μεριά:

• Καταφύγιο Μαινάλου και κορυφή Οστρακίνα

• Τουρ σε Στεμνίτσα, Καρύταινα και Λούσιο ποταμό

• Αλωνίσταινα και Λιμποβίσι, στα κολοκοτρωναίικα λημέρια, για περίπατο και χαλάρωση

Στον Πάρνωνα τώρα:

• Βαμβακού και Καρυές για περίπατο, χαλάρωση και ωραίο, ψαγμένο φαγητό

• Το χωριό Πλάτανος, με νερά να τρέχουν όλο τον χρόνο και τους καταρράκτες της Λεπίδας που βρίσκονται κοντά

Παράλιο Άστρος, για φωτογραφία από το κάστρο, βουτιά στις «πόρτες» ή, για τους πιο τολμηρούς, στις πηγές της λίμνης του Μουστού

Όταν μιλάμε για Πάρνωνα, μιλάμε για κάστανα και καρύδια. Τα περισσότερα χωριά εδώ γι' αυτά φημίζονται. Ειδικά σε κάποια μέρη στο βουνό, τα βρίσκεις ελεύθερα στο διάβα σου. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε καστανόπιτα ή καρυδόπιτα. Εδώ όμως μιλάμε για έναν τόπο πλούσιο και σε εμπειρίες, οπότε, αν πρέπει να δοκιμάσετε κάποια δραστηριότητα, θα έρθετε μαζί μας για μια εξόρμηση στο βουνό!

Όταν μετακομίσαμε στην επαρχία, είχαμε στο μυαλό μας μια καθημερινότητα χαλαρή, έτσι μας έλεγαν όλοι, «οι χαλαροί ρυθμοί της επαρχίας». Αυτό ισχύει βέβαια για όσους θέλουν να ζουν έτσι. Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε βάλει κώλο κάτω. Έχει τύχει πολλές φορές να βρεθούμε σε παραδοσιακά καφενεία, απρόσμενα πανηγύρια, με τσολιάδες να χορεύουν και άλογα να βολτάρουν στον δρόμο.

Μια τέτοια στιγμή ήταν και ο αποχαιρετισμός του κουτσοφλέβαρου στο Άστρος, όπου είχαν ανάψει φωτιά στο κέντρο της πλατείας, με μουσική, φασολάδα σε καζάνι, πλακόπιτες και άφθονο κρασί. Εκεί λοιπόν από το πουθενά ξεκίνησε ένα ψιλόβροχο, μαζί ξεκίνησαν και οι χοροί γύρω από τη φωτιά, σαν ο ουρανός να τους καλούσε να σηκωθούν. Μια μυσταγωγική εμπειρία που όσοι είμασταν παρόντες την απολαύσαμε με την ψυχή μας.

Όσο για μυστικό, οκ, θα σου πούμε ένα, αλλά θα υποσχεθείς ότι θα έρθεις να πάμε παρέα! Κοντά στο χωριό Πλάτανος τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο δημιουργούνται δύο καταρράκτες, το Μελίσσι και της Λεπίδας. Αριστερά από τον τελευταίο υπάρχει ένα πέρασμα που οδηγεί σε έναν μεγαλύτερο εποχιακό καταρράκτη, και σε μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή μπορείς να τους δεις όλους.

Κάτι βασικό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η ερημοποίηση των χωριών, πλέον αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο αντιληπτή η οικονομική καταστροφή στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα των ορεινών περιοχών. Το κύριο μέλημά μας είναι να δείξουμε στον κόσμο τις ευκαιρίες που υπάρχουν και αυτές που μπορούν να δημιουργηθούν με τη μετοίκηση σε μικρές επαρχιακές περιοχές. Περισσότερος κόσμος ίσον περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερη δύναμη να απαιτήσουμε τα αυτονόητα από τους κρατικούς φορείς και, το σημαντικότερο, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης: Αρκαδία: Η δασκάλα που επέστρεψε στο χωριό της -Η Ειρήνη βρήκε νέο νόημα στη ζωή της στο Κορακοβούνι

Αν είσαι πρόθυμος να βγεις από το comfort zone σου και είσαι έτοιμος να περάσεις αρκετή ώρα με τις σκέψεις σου, μπορείς να ζήσεις σε ένα χωριό ή έστω σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αρκεί να έχεις υπομονή, να είσαι ανοιχτός και κοινωνικός και θα βρεθούν τα κατάλληλα πατήματα. Φαντάσου τη ζωή σου σε 10, 15 χρόνια από τώρα και διεκδίκησέ το, γιατί η ζωή στην επαρχία είναι μια μακροχρόνια επένδυση. Ξεκίνα να επισκέπτεσαι τα μέρη που σου αρέσουν, συζήτα το με κόσμο και θα δεις ότι η ζωή είναι αγρίως απίθανη.

Πηγή: lifo.gr/Δημήτρης Κυριαζής

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις