Ενδεχομένως να το έχετε ήδη ακούσει, να το έχετε διαβάσει ή να το έχετε εμπεδώσει μέσα από την καθημερινότητά σας, αλλά σε κάθε περίπτωση μάλλον δεν είναι νέο για τους περισσότερους ότι ο τρόπος που περνάτε τα πρωινά σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη ημέρα σας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα διαθέτει περιορισμένα αποθέματα τροφοδότησης της παραγωγικότητας και για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούμε συγκεκριμένες συνήθειες στην αρχή της ημέρας, ώστε να κρατήσουμε την ενέργειας μας σε υψηλά επίπεδα μέχρι αργά το βράδυ.

Και δεν είναι πρωτάκουστο ότι μερικοί από τους πιο δημιουργικούς και επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο βασίζονται στις δικές τους πρωινές «τελετουργίες» για να εξασφαλίσουν ότι οι μέρες τους είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικές. Ποιες είναι όμως αυτές οι πρωινές συνήθειες που εξασφαλίζουν την επιτυχία και πώς μπορείτε να τις υιοθετήσετε;

Ξύπνημα νωρίς το πρωί

Σχεδόν ανεξαιρέτως, οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξεκινούν τη ημέρα τους πολύ νωρίς. Οι περισσότεροι μάλιστα δηλώνου ότι ξυπνούν γύρω στις 5 με 6 το πρωί. Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα παραγωγικό για όσους εργάζονται από το σπίτι ή έχουν μικρά παιδιά, επειδή μπορούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους χωρίς διακοπή. Από την άλλη ίσως τότε έχουν τον χρόνο να αφιερωθούν στον εαυτό τους και να ασχοληθούν με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα όπως ο διαλογισμός ή η άσκηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαιρετικά πετυχημένου ανθρώπου που υιοθετεί τη συγκεκριμένη συνήθεια είναι η Oprah Winfrey, η οποία ισχυρίζεται ότι καθημερινά ξυπνά στις 6 π.μ. και φροντίζει να φτάνει στο γραφείο της μέχρι τις 6:30 π.μ.!

Υγιεινό πρωινό

Μπορεί ένα φλιτζάνι καφέ που θα σας ξυπνήσει και θα σας τονώσει να μοιάζει άκρως δελεαστικό τα πρωινά, όμως οι πετυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η καφεΐνη δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Αντιθέτως, η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού γεύματος είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας για την ημέρα που ακολουθεί. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και οι «καλοί» υδατάνθρακες όπως η βρώμη, αποτελούν μερικές κορυφαίες επιλογές.

Άσκηση

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση για τη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μεταβολικός ρυθμός ενισχύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν έχει προηγηθεί πρωινή γυμναστική. Ωστόσο, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι μια παραδοσιακή δραστηριότητα, η οποία θα περιλαμβάνει τρέξιμο, σχοινάκι, διατάσεις και βάρη. Για παράδειγμα, λίγα λεπτά ζωηρού χορού είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να γεμίσετε το σώμα και τον εγκέφαλό σας με αισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας.

Ορισμός προτεραιοτήτων

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν χάνουν άσκοπα χρόνο. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, επομένως η οργάνωση ήδη από το πρωί αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για άτομα που παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Ο προγραμματισμός και η δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλάνου για την ημέρα που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σε όσα είναι σημαντικά και την ευχέρεια να αντιμετωπίσετε υποχρεώσεις και καταστάσεις έγκαιρα. Αντιθέτως, η έλλειψη εστίασης σημαίνει ότι αποδιοργανώνουμε την προσοχή μας από λιγότερο κρίσιμες εργασίες και κατά συνέπεια γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί.

Βρείτε το ρυθμό σας

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ένας στάνταρ τρόπος για να ξεκινήσετε τις εργασίες της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι συμβουλεύουν να ξεκινάτε κάνοντας την πιο σημαντική εργασία πρώτα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να ξεμπερδεύετε με τα χρονοβόρα και πολυάριθμα καθήκοντα, πριν ασχοληθείτε με τα πιο ουσιαστικά ζητήματα. Ανακαλύπτοντας τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, μπορείτε να αξιοποιήσετε την παραγωγικότητά σας πιο αποτελεσματικά. Πειραματιστείτε προκειμένου να εντοπίσετε ποια προσέγγιση σας ταιριάζει καλύτερα και εντάξτε την στο πρωινό σας για μεγαλύτερη επιτυχία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις