Το δίλημμα πρωινή ή βραδινή γυμναστική έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους που μπαίνουν στη διαδικασία να κατασκευάσουν ένα ιδανικό πρόγραμμα άσκησης που θα μπορέσουν να τηρήσουν μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει «καλύτερη» ή «χειρότερη» στιγμή μέσα στην ημέρα για να γυμναστεί κανείς, καθώς πρόκειται για ένα υποκειμενικό ζήτημα που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι προσωπικές προτιμήσεις, ο τρόπος ζωής και οι ανάγκες του κάθε σώματος.

Αν και δεν υπάρχει λοιπόν μια αντικειμενική απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, η πρωινή γυμναστική έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με ορισμένα οφέλη. Εάν λοιπόν αναζητάτε την ιδανική ρουτίνα άσκησης, καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τα παρακάτω οφέλη που συνδέονται μαζί της.

1. Λιγότεροι περισπασμοί

Η πρωινή γυμναστική συνήθως σημαίνει ότι είστε λιγότερο επιρρεπείς σε περισπασμούς, καθώς δεν έχετε ακόμη ξεκινήσει να απασχολείτε το μυαλό σας με τις υποχρεώσεις της ημέρας. Είναι επίσης πιθανότερο να λαμβάνετε λιγότερα επαγγελματικά email και τηλέφωνα νωρίς το πρωί, τα οποία μπορούν να διαταράξουν την συγκέντρωσή σας. Όταν λοιπόν υπάρχουν λιγότεροι εξωτερικοί περισπασμοί αυξάνονται οι πιθανότητες να επικεντρωθείτε στην προπόνησή σας και μάλιστα να φτιάξετε μία ρουτίνα που θα τηρήσετε μακροπρόθεσμα.

2. Μεγαλύτερη εγρήγορση

Η πρωινή γυμναστική ενδέχεται να ταιριάζει καλύτερα στις ορμονικές διακυμάνσεις που βιώνει το σώμα σας. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που ονομάζεται και ορμόνη του στρες, μας κρατά ξύπνιους και σε επαγρύπνηση και προκαλεί προβλήματα μόνο όταν τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά η πολύ υψηλά. Τυπικά, η κορτιζόλη αυξάνεται το πρωί και πέφτει το βράδυ ενώ φτάνει στο αποκορύφωμά της γύρω στις 8 π.μ. Εάν έχετε υγιή κιρκάδιο ρυθμό, το σώμα σας ενδέχεται να είναι πιο έτοιμο για άσκηση αυτή την χρονική περίοδο.

3. Περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση

Η τακτική άσκηση είναι εξαιρετική για την τόνωση της ενέργειας και τη μείωση της κόπωσης. Όταν γυμναζόμαστε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά ταξιδεύουν στην καρδιά και τους πνεύμονες, βελτιώνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και τη συνολική αντοχή. Ταυτόχρονα, η πρωινή γυμναστική βοηθά να έχουμε περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα ενώ βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωση. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια πρωινή προπόνηση μπορεί να σας λύσει το πρόβλημα.

4. Καλύτερη διάθεση

Η σωματική δραστηριότητα είναι μια φυσική θεραπεία για το στρες. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο εγκέφαλός παράγει περισσότερες ενδορφίνες, δηλαδή τις ορμόνες της ευεξίας. Παράλληλα αποσπά την προσοχή από ανήσυχες σκέψεις. Η πρωινή γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με θετικότητα και αισιόδοξη προοπτική.

5. Έλεγχος της όρεξης

Σε γενικές γραμμές, η άσκηση βοηθά στη ρύθμιση της όρεξής, μειώνοντας την ορμόνη της πείνας. Παράλληλα αυξάνει τις ορμόνες του κορεσμού, όπως το πεπτίδιο YY και το πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκογόνο. Ωστόσο, η πρωινή προπόνηση μπορεί να ελέγξει την όρεξη ακόμη περισσότερο γεγονός που αποδεικνύεται από σχετικές μελέτες. Συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος γυναικών είχε ισχυρότερη απόκριση στις φωτογραφίες φαγητού όταν δεν ασκούνταν το πρωί. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πρωινές προπονήσεις μπορεί να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός ανταποκρίνεται στις ενδείξεις τροφής.

6. Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για φυσικό έλεγχο της υπέρτασης. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2014 η πρωινή γυμναστική μπορεί να είναι η καλύτερη κίνηση για την καταπολέμησή της. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια ιατρική συσκευή παρακολούθησης για την απόκριση της αρτηριακής τους πίεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο ευνοϊκές αλλαγές της αρτηριακής πίεσης συνέβησαν τις 7 π.μ.

7. Καλύτερος ύπνος

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας, η πρωινή γυμναστική μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο. Μάλιστα, η πρωινή άσκηση σε εξωτερικό χώρο έχει ακόμα περισσότερα προνόμια που σχετίζονται με τον ύπνο καθώς η έκθεση στο φως νωρίς την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης τη νύχτα.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια ρουτίνα τακτικής άσκησης, λάβετε υπόψιν σας το ενδεχόμενο της πρωινής γυμναστικής. Θυμηθείτε όμως ότι παρά τα οφέλη που προαναφέρθηκαν, δεν υπάρχει «σωστότερη» στιγμή μέσα στην ημέρα για άσκηση. Αντιθέτως, η ιδανικότερη στιγμή είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και θα μπορέσετε να ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις