ΚΟΣΜΟΣ. Τα Aristoleo High Phenolic Olive Oils and Table Olive Awards είναι ο διεθνής διαγωνισμός που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά, δηλ. τις φαινόλες, που βρίσκονται στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές.

Το 2023 διενεργήθηκε η 8η έκδοση του διαγωνισμού, στο Τορόντο του Καναδά.

Οι φαινόλες

Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που προσμετρώνται ονομάζονται φαινόλες, με κυρίαρχες την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη και τα παράγωγά τους στα ελαιόλαδα καθώς και την υδροξυτυροσόλη, την τυροσόλη αλλά και τα παράγωγα τους, στις επιτραπέζιες ελιές.

Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα μικροσυστατικά, με εξαιρετική φαρμακολογική δράση, που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές καθώς και νευροπροστατευτικές.

Η ευεργετική δράση των φαινολών αναγνωρίζεται και επίσημα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 που βρίσκεται σε εφαρμογή, όπου τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται σε ένα ποσοστό και άνω (όριο 250 mg/kg), δίνουν τη δυνατότητα στα ελαιοπροϊόντα που τα περιέχουν να φέρουν ισχυρισμό υγείας (Health Claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας.

Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO High Phenolic Olive Oil & Table Olive Awards 2023 βασίζεται στη μέτρηση της συνολικής ποσότητας φαινολικών ενώσεων, όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR (Nuclear Magnetic Resonance - Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός), καθώς και στην οργανοληπτική ανάλυση από εξειδικευμένο εργαστήριο για το σκοπό αυτό, ούτως ώστε μην παρουσιάζεται κανένα γευσιγνωστικό ελάττωμα.

Ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου 2023 και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως στην περιεκτικότητα φαινολών και για αυτό κατατάχθηκαν σε υψηλές θέσεις του διαγωνισμού,

  • συγκεντρώνοντας τέσσερα διπλά χρυσά και επτά χρυσά βραβεία.

Πιο αναλυτικά, τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις φαινολών::

Ελαιόλαδα

Επιτραπέζιες Ελιές

  • ΕΛΙΕΣ ΤΕΛΙΕΣ - Gold | HIGH PHENOLIC AWARD - 1650 mg/kg

Credits

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελιές «Plus Health Kalamata Olives» και «Plus Health Green Olives» σημείωσαν νέο ρεκόρ συγκέντρωσης φαινολών για το 2023, με 2.150 mg/kg.

Οι μετρήσεις αυτές είναι κατά 550 % ανώτερες του μέσου όρου των εμπορικών δειγμάτων ελιών (378 mg/kg) που έχουν αναλυθεί από το 2005 έως σήμερα, βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο J. Agric. Food Chem. 2010,58, 46–50.

Ταυτόχρονα, τα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπερέβησαν κατά 650 % περίπου το όριο των 250 mg/kg, που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 432 / 2012 και έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), όταν το 2012 αναγνώρισε την θετική δράση των φαινολών στο οξειδωτικό στρες, επίσημα, μέσω Ισχυρισμού Υγείας. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Αυτά τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις των υγειοπροστατευτικών συστατικών αποτελούν το σημείο αναφοράς και έναν από τους λόγους για τους οποίους τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συμμετάσχει στα ευρέως γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, Harvard και Yale, στις έρευνες και κλινικές μελέτες με τίτλο «Feeding America’s Bravest» και «Olives for Health» αντίστοιχα, οι οποίες μελετούν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στην ανθρώπινη υγεία.

Σημαντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα των δύο κλινικών μελετών του ΕΚΠΑ, όπου έδωσαν την ευχέρεια στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής να μετατρέψει τις βιολογικές ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την ευεργετική δράση τους στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης.

«…Η πολλαπλή αυτή βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, γιατί δικαιώνει την προσπάθεια μας επί 31 συναπτά έτη στην παραγωγή εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων, που εκτός από τις πολλές παγκόσμιες βραβεύσεις για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (632 συνολικά διεθνή βραβεία), βραβεύονται και για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε υγειοπροστατευτικά συστατικά, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο», ανέφερε ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος..

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις